Het begint met het laten thuiswerken van collega’s en voor je het weet heb je de hele kantoorbaan op de schop genomen. Zo ging dat in ieder geval bij Webmastery. Wat blijkt: als je de locatie van werk loslaat, blijkt er een zee van mogelijkheden te zijn voor meer maatwerk. We delen graag hoe wij de kantoorbaan op de schop nemen met als resultaat: gelukkige medewerkers, betere dienstverlening én een hele tevreden werkgever.
1. 100% Locatieonafhankelijk werken
Je kunt het post-corona bijna niet voorstellen, maar bij de start van Webmastery in 2012 was het idee heel vernieuwend: een socialmediabureau waarbij alle collega’s vanuit huis werken. Webmastery was een van de eerste thuiswerkbedrijven voor professionals van Nederland. Al helemaal voor communicatieprofessionals.
Locatieonafhankelijk werken betekent bij ons in 99% van de gevallen dat collega’s kiezen voor werken vanuit huis. Maar willen ze werken op bijvoorbeeld een flexplek of bij opdrachtgevers? Dat is ook geen probleem.

De kantoorbaan op de schop voor Milou: werken vanuit Spanje
“Thuiswerken vind ik heerlijk: helemaal in mijn energie en focus aan het werk! Met wél de gezelligheid en korte lijntjes met het Webmastery-team via chat, Trello of een videogesprek. Dus op jezelf maar toch verbonden.”
Lees meer
2. Inclusieve werving & selectie
Het thuiswerken gaf ons de kans om mensen met een aandoening die niet meer op kantoor konden werken een plek te geven in onze sociale onderneming. We verwachtten vooral interesse vanuit mensen met een paniekstoornis of mindere mobiliteit die niet (meer) naar kantoor konden komen. In de praktijk bleek de groep mensen met interesse in een thuiswerkbaan veel groter. Ook voor mensen die gevoelig zijn voor prikkels en mensen met vermoeidheid door chronische aandoeningen komen beter tot hun recht vanuit huis. Veel collega’s geven aan dat ze het heerlijk vinden om geen energie kwijt te zijn aan de reis naar kantoor. Thuis kunnen ze hun werk makkelijker zelf indelen, zodat ze het kunnen combineren met bijvoorbeeld ziekenhuisbezoeken of therapie.
Om plek te maken voor zoveel mogelijk mensen gaan wij een stap verder dan ‘meestal vanuit huis werken’: bij ons zijn afspraken op locatie nooit verplicht.

De kantoorbaan op de schop voor Angélique: werken ondanks agorafobie
“Toen Margaret vroeg of ik interesse had om bij haar in dienst te komen, hoefde ik daarover niet lang na te denken, hoewel ik het wel spannend vond. Ik zei volmondig ja en werd de eerste medewerker van Webmastery! Dankzij het thuiswerken kon ik eindelijk weer fijn aan het werk en had ik het gevoel ergens aan bij te dragen.”
Lees meer
3. Loslaten van kantoortijden
Ik merkte als werkgever al snel dat mensen vanuit huis veel meer bereidheid hebben om buiten kantoortijden te werken. Sterker nog: sommige mensen hebben juist voorkeur voor het werken in de avond of in het weekend.
Dit asynchroon samenwerken bood mij de kans om een dienstverlening op poten te zetten waar veel vraag naar is: webcare (ook) buiten kantoortijden, wanneer de volgers online zijn. Om zo optimaal bij te dragen aan het bereik van een bericht. Ik deel collega’s in in slimme teams om ervoor te zorgen dat er altijd iemand niet alleen bereikbaar is, maar ook werkt op het moment dat die de meeste energie heeft. Zo werkt ons #teamwebcare in estafette: de ochtendmensen werken ‘s ochtends en de avondmensen ‘s avonds.

De kantoorbaan op de schop voor Lisanne: werken wanneer je productief bent
“Ondanks dat mijn cv vol gaten zat en ik een wel heel diverse werkervaring had op verschillende gebieden pikte Margaret mijn kwaliteiten er zo uit. Vrij snel na het gesprek mocht ik starten. Omdat ik productief ben in de avonden, werk ik vooral dan.”
Lees meer
4. Loslaten van minimaal aantal uur werk per dag(deel)
Als je vanuit huis werkt, is het niet nodig om de reis naar kantoor goed te maken met een minimaal aantal uur per dag. Dus al snel lieten we de 8-urige werkdag als norm los. Dat blijkt goed te passen bij mensen met een aandoening die eerst werkritme willen opbouwen. Sommige collega’s werken 2 of 3 uur per dag per dagdeel. Bij ons geen probleem.
In de webcare werken we bijvoorbeeld met diensten waarin er 3 uur in een blok van 4 uur gewerkt moet worden. Of 2 uur in een blok van 3 uur. Mensen hebben zelf de ruimte om te bepalen waar ze pauze willen inlassen.

De kantoorbaan op de schop voor Kim: laten zien dat thuiswerken een volwaardige baan is
“Mensen denken dat een thuiswerkbaan geen volwaardige baan is. Maar dat is het wel zeker! We werken misschien niet fulltime of op vaste tijden, maar iedereen werkt keihard op de manier die voor hem of haar het beste werkt.”
Lees meer
5. Sturen op resultaat
Als je team vanuit huis werkt, dan leer je al snel: je kunt niet sturen op aanwezigheid, je moet sturen op resultaat. Dat doen we dus ook. We werken daarom met normtijden per product. In het begin hoefden medewerkers zelfs geen uren te schrijven. Ik keek alleen of we onze afspraken nakwamen qua aantallen. Alleen als een medewerker of opdrachtgever zich afvroeg of het nog wel klopte met de praktijk hielden we het een tijdje bij.
Nu we groter zijn en ik niet meer op alle projecten meedraai, hebben we toch de stap gemaakt om onze tijd voor opdrachtgevers te togglen. Maar nog steeds hoeven medewerkers overige tijd die ze werken niet te noteren. Ik werk op basis van vertrouwen. De kantoorbaan op de schop betekent dus niet meer sturen op uren, maar op resultaat.

De kantoorbaan op de schop voor Jessica: zelf bepalen wanneer je wat doet
“Voor mij is het een heerlijke manier van werken. Aan het begin van de maand is het duidelijk wat er van me verwacht wordt en het is aan mij, om dat op mijn eigen manier te realiseren. Soms maak ik in een week wat meer uren, in een andere week kan ik juist weer wat gas terugnemen. Als het werk maar gedaan wordt. In mijn geval: analyses maken, rapportages schrijven, salarissen betalen en opdrachtgevers factureren. Zó tof, dat niet alleen ik weet dat het wel goed komt, maar dat mijn werkgever dit vertrouwen ook absoluut heeft.”
6. Sturen op energie
Nieuwe collega’s verbazen zich vaak naar hoeveel uur per week ze kunnen opbouwen bij Webmastery. Mijn geheim? Ik stuur op energie. Ik hou vinger aan de pols bij alle collega’s en signaleer vooral als ze een energiedrain hebben. Als dat zo is, kijken we samen of we dat deel van het werk niet aan een collega kunnen vragen. Het is nu eenmaal zo dat de ene persoon blij wordt van statistieken en de ander van klantcontact. En andersom.

De kantoorbaan op de schop voor Chrisanty: werkend vanuit huis meer balans
“Thuiswerken werkt voor mij omdat ik dan heel productief kan zijn, zonder dat ik daar bijvoorbeeld heel veel voor heen en weer hoef te reizen. Daarnaast is het fijn dat ik er andere dingen naast kan plannen, zoals sporten, afspreken met vrienden en familie. Ik heb meer overzicht op een dag. Voor mijn gevoel krijg ik meer ruimte om op eigen tempo balans te vinden.”
Lees meer
7. Loslaten van functieprofielen
Functieprofielen zijn bij Webmastery daarom niet heilig. Vragen collega’s of ze bepaald werk mogen doen, een dienstverlening mogen ontwikkelen of een project mogen oppakken buiten hun functieprofiel, dan zeg ik bijna altijd ja. Ik geloof in mensen werk geven waar ze energie van krijgen. Veel collega’s werken bij ons in meerdere teams.
Ik gun dit ook mezelf: ik ben niet de typische directeur die geniet van netwerkafspraken. Dus werk ik gewoon mee op projecten en ben de business controller en business developer van onze mooie social enterprise. Collega’s pakken de afspraken op.

De kantoorbaan op de schop voor Amy: combineren van redactie en systeembeheer
“Ik geniet het meeste van redactiewerk, maar als ik alleen werk met deadlines doe, vind ik het lastig om balans te vinden in de week. Toen onze systeembeheerder uit dienst ging, heb ik aangeboden dit op te pakken. Met Margaret sprak ik af dat we het als pilot zouden proberen. Het beviel ons zo goed, dat we deze combi erin hebben gehouden.”
8. Afschaffen van feestdagen
Toen iedereen op kantoor werkte, was het misschien logisch: je werkgever bepaalde wanneer jíj vrij was. In een wereld waar locatie-onafhankelijk werken en sturen op resultaat de gewoonste zaak van de wereld is, is het dat niet meer. Bij Webmastery bepalen medewerkers zélf wanneer ze vrije dagen opnemen. Wij hebben daarom in 2023 de feestdagen afgeschaft. In plaats daarvan krijgen collega’s 7 diversiteitsdagen terug. Naast 4 vakantieweken kunnen ze ook onbeperkt roostervrij vragen, om zo zelf hun werkdagen te bepalen.
Bij de kantoorbaan op de schop nemen, past ook om mensen zelf hun vrije dagen te laten kiezen.

De kantoorbaan op de schop voor Ines: feestdagen inruilen voor een extra vakantie in de winter
“Ik kom uit een klein gezin en we doen niet zoveel tijdens de kerst en nieuwjaarsdag. Ik vind het dus prima om te werken. Waar ik wel behoefte aan heb is om die eeuwigdurende winter in te korten. Dus heb ik na de feestdagen genoten van wat vrije dagjes met 25 graden, strand en heel veel lekker eten. Ben erg blij met de regeling van Webmastery om je feestdagen in te ruilen voor normale vrije dagen.”
9. Schrijven van contracten op basis van vertrouwen
Bij een kantoorbaan op de schop passen andere contracten. Het tijdperk van kille arbeidsovereenkomsten die wantrouwen uitstralen is bij Webmastery definitief voorbij. Wij namen in 2023 onze standaard-arbeidsovereenkomst op de schop. Alle juridische teksten hebben we overboord gegooid en in plaats daarvan hebben we een arbeidscontract op 1 pagina die geschreven is op basis van vertrouwen. Niet omdat dat er leuker uitziet, maar omdat dat beter past bij hoe we werken.

De kantoorbaan op de schop voor Jeroen: werken op basis van vertrouwen
“Onderdeel zijn van Webmastery heeft niet alleen betrekking op thuiswerken, maar vooral over je thuis vóélen. Vertrouwen stond vanaf het eerste contact centraal. Vertrouwen in mij, in elkaar en in de organisatie. Dit creëerde een werksfeer die ik niet gewend was en die ik nog steeds iedere dag weer mag ervaren. Het heeft mij veel gebracht. Hoe fantastisch dat ik ook nog mee mocht werken aan het herschrijven van onze arbeidsovereenkomst. Een arbeidsovereenkomst die niet meer gaat over wet- en regelgeving, maar over wederzijds vertrouwen en medemenselijkheid.”
10. Aanbieden van tiny houses voor thuiswerkers
Medewerkers verbazen zichzelf vaak hoeveel ze weer aankunnen vanuit de rust en flexibiliteit van hun huis. Wel is het een voorwaarde dat de thuissituatie fijn is. Een scheiding, een verbouwing of geluidsoverlast kan bijvoorbeeld veel invloed hebben. Wij willen daarom medewerkers die dit nodig hebben de mogelijkheid geven om tijdelijk vanuit een andere plek ’thuis’ te werken. In 2024 werken we aan een nieuwe secundaire arbeidsvoorwaarde: de mogelijkheid om te werken vanuit een tiny house.

De kantoorbaan op de schop voor Willemijn: soms werken vanuit een tiny house
“Met 3 opgroeiende pubers in huis vind ik het heerlijk om 2 keer per jaar de rust en focus te zoeken in een tiny house in de natuur. Dan kan ik mijn ritme zelf bepalen. En heb ik alle aandacht om geconcentreerd te werken. Voor mij heel waardevol om thuiswerken, werken op locatie en in een tiny af te kunnen wisselen. Zo zoek ik de plek waar ik voor Webmastery en de opdrachtgevers meeste van waarde ben.”
De hamvraag: maakt vanuit huis mogen werken zóveel verschil voor mensen met een aandoening? Heeft alleen de locatie dan zóveel effect? Met deze blog heb ik willen laten zien dat het niet per se alleen de locatie is, maar dat de mogelijkheid om te werken vanuit huis zowel medewerkers als werkgevers de kans geeft om veel meer dan alleen de locatie los te laten.