Talent benutten door flexibel te denken. Lisanne werkt sinds november 2022 bij onze social enterprise en vertelt open over de voordelen die thuiswerken haar biedt. “Ik ben volledig afgekeurd, maar vind het erg belangrijk me nuttig te voelen. Deel uit te maken van de arbeidsmarkt.” Dankzij thuiswerken kan Lisanne haar talent inzetten zonder dat haar gezondheid haar beperkt. Voor ons als werkgever betekent dit toegang tot een loyale, gemotiveerde en productieve medewerker die anders buiten de boot zou vallen.
Lisanne is een voorbeeld van talent dat anders verloren zou gaan voor de arbeidsmarkt. Dankzij thuiswerken kunnen werkgevers professionals zoals haar een kans bieden. Wat betekent dat concreet?
- Behouden van waardevolle krachten: Mensen met een aandoening hebben vaak veel te bieden, maar een standaard werkstructuur past niet bij hen. Door flexibel te denken, krijg je toegang tot een brede pool van loyale teamleden.
- Productiviteit in plaats van uitval: Werknemers zoals Lisanne kunnen thuis hun werkplek en -tijden aanpassen aan hun energiepeil. Dit zorgt ervoor dat ze continu met een volle batterij zitten te werken. Zo ontzettend goed voor de productiviteit!
- Maatschappelijk verantwoord ondernemen: Door thuiswerkopties strategisch te omarmen, toon je als werkgever sociale betrokkenheid en draag je bij aan een inclusieve arbeidsmarkt.
Een leven vol pijn
Zoals Lisannes verhaal is er geen. De webcaremedewerker heeft een weg vol obstakels afgelegd voordat ze bij Webmastery kwam. “Vanaf mijn tienerjaren had ik veel pijn. Buikpijn. Rugpijn. Menstruatiepijn. Vanaf mijn twintigste kwamen daar darmproblemen bij. Al snel kreeg ik de stempel Prikkelbaar Darmsyndroom (PDS), ook al verklaarde dat niet al mijn klachten. Ondanks alles ging ik door met mijn opleiding tot Docent Wiskunde. Totdat ik op mijn 25ste een traumatische ervaring had, die allerlei dingen uit mijn jeugd weer oprakelde. De diagnose Complexe Posttraumatische Stressstoornis viel, waarna ik compleet instortte. Mijn opleiding heb ik hierdoor niet af kunnen maken.”
“Werken zat er even niet in”
Zeven jaar en vele, grote innerlijke gevechten duurde het voordat ze de PTSS echt onder controle had. Het enige wat bleef, was die ‘PDS’. Desondanks ging ze er weer voor. Ze vond een leuke baan als bemiddelaar van alfahulpen. Maar toen ze een kindje wilde, werd het werken lastiger. De pijntjes werden hevige pijnen en na jaren onduidelijkheid ontdekte ze eindelijk wat haar lichaam zo bezighield: endometriose. Hierdoor ging ze een zwaar IVF-traject in. “Werken zat er dus even niet in.”
Hoe Webmastery op haar pad kwam
Na haar bevalling zette Lisanne zich in voor anderen met endometriose als beheerder bij een grote lotgenotengroep. Het was een logische brug naar de vacature bij Webmastery die ze tegenkwam. “Op een dag popte een post van Webmastery op in mijn Facebook-newsfeed. Social media voor non-profitorganisaties leek mij wel wat, maar was ik wel al toe aan werken? Een jaar bleef het bericht onaangeroerd in mijn opgeslagen items staan en toen adviseerde het UWV me langzaamaan weer een geschikte baan te zoeken. Zonder verplichtingen, maar ik wilde dat zelf ook wel. Ik nam een coach in de arm en nam naar ons tweede gesprek die ene post mee. En mijn coach? Die werd laaiend enthousiast! Vooral omdat de functie geheel vanuit huis zou zijn. Dan zou ik geen kostbare energie kwijt zijn aan me aankleden en aan reistijd!”
Samen besloten ze dat Lisanne kon solliciteren. Ondanks haar cv vol gaten en diverse werkervaring, zag Margaret meteen haar kwaliteiten. “Vrij snel na het gesprek mocht ik voor acht uur in de week starten, wat er inmiddels twaalf zijn geworden. Omdat ik vooral productief ben in de avonden, werk ik vooral dan.”
De 3 grootste voordelen van thuiswerken
“Voor mij is thuiswerken ideaal, omdat ik zoveel lichamelijke klachten heb. Soms is een laptop op schoot nemen al teveel. Thuis heb ik daarom verschillende werkplekken: een bureau met bureaustoel, de bank met een laptopkussen voor op schoot en mijn bed, waarin ik het mezelf makkelijk kan maken met 2 wigkussens en een laptopstandaard die ik over me heen kan zetten. Ik kan kiezen welke plek op dat moment het fijnste voelt voor mijn lichaam en ik kan ook tussendoor van plek veranderen. Heerlijk, die vrijheid! Eén constante factor in die werkplekken is mijn elektrische warmtekussentje, omdat warmte nog altijd onmisbaar is in mijn pijnbestrijding.
Voor mij zijn de 3 grootste voordelen aan thuiswerken:
1. Geen energieslopende reistijd.
2. Ik kan op voor mij comfortabele manieren gaan zitten, die echt niet acceptabel zouden zijn in een kantoorruimte met collega’s.
3. Ik kan zelfs zonder onderkleding aan werken als dat teveel extra last geeft aan mijn buikje.”
Tip voor andere werkgevers
Dankzij haar positieve ervaring met thuiswerken wil ze het vooral aan het voetlicht brengen bij andere organisaties. “Ik denk dat thuiswerken ook zeker een oplossing kan zijn voor veel talenten die nu aan de kant staan”, zegt ze vol overtuiging. “Zeker als het thuiswerken zo ingericht wordt als bij ons. Ik denk ook dat er een ommezwaai in denken nodig is. Dat organisaties gaan beseffen dat het verleden je veel kwaliteiten geeft. Zeker als je fysiek en/of mentaal veel hebt meegemaakt.
‘What doesn’t kill you, makes you stronger’.
Dat gaat echt voor veel mensen op en je kunt er juist extra talenten door ontwikkelen. En als een bedrijf gerund wordt door iemand die dat inziet, dan kunnen die mensen zo enorm veel waarde hebben en hoeven ze helemaal niet langs de zijlijn te staan. Begrip, teamgevoel, opbouwende kritiek en kijken naar de mogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden zijn hier dan wel enorm van belang.”