Het tijdperk van kille arbeidsovereenkomsten die wantrouwen uitstralen is bij Webmastery definitief voorbij. Wij namen onze standaard arbeidsovereenkomst op de schop.
Als social enterprise is de klantreis niet de enige ervaring waar we op letten. De ‘reis’ van de sollicitant is voor ons minstens zo belangrijk. Bij Webmastery werken namelijk mensen die door een aandoening niet (meer) tot hun recht komen op kantoor. Of na een periode van ziekte vanuit huis re-integreren. Samen werken we aan social media redactie en webcare voor opdrachtgevers.
Respectvol omgaan met gevoelige informatie
In sollicitaties die we mogen ontvangen delen mensen vaak gevoelige informatie. Daar wil ik respectvol mee omgaan. Ik zorg voor persoonlijke reacties op hun brief. En als ik zelf een kennismakingsgesprek plan, zorg ik ervoor dat de sollicitant niet de enige is die zich kwetsbaar opstelt. Zo zorg ik ervoor dat we connectie kunnen maken. Als ik mensen toch moet afwijzen probeer ik dat persoonlijk en opbouwend te doen.
Des te fijner is het als ik iemand mag verblijden met een contract. Maar ik merkte steeds vaker dat ik me bezwaard voelde om onze arbeidsovereenkomst te mailen. Deze stond vol met juridische tekst, waarbij ik als werkgever mijn risico’s probeerde uit te bannen. Of je dat even wil tekenen. 🤔 Het versturen van de overeenkomst ging daarom vaak gepaard met een lange mail met uitleg.
Concious contracting
Ik overwoog wel om de tekst aan te passen naar de tone-of-voice die we op de website hanteren. Maar wat kan en mag juridisch? Ik durfde het nog niet aan, ook al was het contract een doorn in mijn oog.
Je kunt je voorstellen dat ik stond te popelen om mee te doen, toen ik op LinkedIn las over het project ‘concious contracting‘. Een traject om organisaties te helpen om mensgerichte arbeidsovereenkomsten op te stellen. Wij werden geselecteerd voor het DIY-traject. Collega Jeroen Buisman volgde de sessies.
Wij delen graag het resultaat. 👇
Wij gebruiken geen juridische teksten
Alleen het gebruik van juridische teksten maakt een contract niet sterker. Dat was les 1 van het traject. Dus de termen als ‘werknemer verbindt zich’, ‘in strijd met verplichtingen’ en ‘ingebrekestelling’ werden als eerste uit het contract gehaald. Opgeruimd staat netjes.
Wij gebruiken een tone-of-voice die bij ons past
Welke tone-of-voice kies je wel? In het traject leerden we om de overeenkomsten op te bouwen vanuit onze kernwaarden. Deze hebben we bij Webmastery 2 jaar geleden met z’n allen verwoord. Wij zijn:
- Betrokken
- Enthousiast
- Creatief, ook in oplossingen
- Proactieve ontzorgers
- Inhoudelijk sterk
Dit laten we doorklinken op onze website, en nu ook in onze overeenkomsten. We kozen ervoor om ook de illustraties die op de website staan toe te voegen. Dit draagt immers ook bij aan onze kernwaarde ‘creatief’.
Wij gebruiken een foto van de medewerker
In de vormgeving willen we graag benadrukken dat dit een overeenkomst is waarin we de belangen van de werkgever én de werknemer meegenomen worden. Daarom gebruiken we in de overeenkomst naast ons logo een foto van de medewerker.

Wij schrijven vanuit vertrouwen in plaats van wantrouwen
Guilty, ook onze contracten waren geformuleerd vanuit wantrouwen.
In de eerste jaren van Webmastery heb ik een paar keer mijn neus gestoten. Zoals die keer dat een medewerker opdrachtgevers direct benaderde met de optie dat zij als zzp’er de opdracht over kon nemen. Of de medewerker die overspannen raakte omdat ze een grote klus naast Webmastery aannam, terwijl ik haar voorzichtig aan het opbouwen was. Om herhaling van die situaties te voorkomen had ik standaard juridische artikelen in het contract opgenomen.
Jeroen stelde me de vraag: voorkom je hiermee echt de situatie? En is de situatie die je probeert te voorkomen het waard dat nieuwe medewerkers met een gevoel van wantrouwen bij Webmastery beginnen? Touché. We hebben van de eisen wensen gemaakt:

We leggen uit waarom we afspraken willen maken
Toen we de tekst begonnen te schrijven met het doel om connectie te maken, merkte ik al snel de behoefte om uit te leggen waarom ik wensen had. Dit heb ik omarmd. Zo is de lange begeleidende mail niet meer nodig.

Wij voegen de wensen van werknemers toe
Een belangrijke reden voor bijna alle sollicitanten om bij Webmastery te solliciteren is de kans om volledig vanuit huis te werken. Daarom hebben we een alinea over de werkplek opgenomen in ons contract. Daarin beloven we dat afspraken op locatie nooit verplicht zullen zijn.

Onze overeenkomst past op 1 pagina
Schrijven is schrappen, blijkbaar vooral als het gaat om een arbeidsovereenkomst. Het idee om van de overeenkomst 1 pagina te maken komt van Jeroen. Wat blijkt? Veel wat in onze overeenkomsten stond, staat gewoon in de wet. Het is dus helemaal niet nodig om het te herhalen in de arbeidsovereenkomst. Wij kiezen ervoor om veel weetjes in een bijbehorend handboek te noteren. Wat overblijft zijn vooral regelingen die ons speciaal maken, zoals onze visie op feestdagen.

Onze overeenkomst is geoptimaliseerd voor het scherm
Tenslotte hebben we ons arbeidscontract ook nog op een andere manier gemoderniseerd. Het is nu geoptimaliseerd voor het bekijken vanaf een scherm, in plaats van op papier. Daarom hebben we gekozen voor een horizontaal breedbeeldformaat. Medewerkers bekijken het contract namelijk vaker op hun laptop dan van papier.

Nu de nieuwe arbeidsovereenkomst af is, zijn we heel benieuwd hoe sollicitanten en medewerkers hem vinden. De eerste medewerker die hem ontvangt, is… hoe toepasselijk… Jeroen zelf. 😁
Ben je als werkgever zelf op zoek naar inspiratie om je arbeidsovereenkomst op de schop te nemen? Check de website van Concious Contracting.