“Superleuk, zo’n arbeidsovereenkomst op één pagina op basis van vertrouwen, maar staan dan niet alsnog alle strenge regels en saaie informatie in een personeelshandboek?” Dit was de meest gestelde vraag onder mijn LinkedIn-bericht over ons nieuwe contract die viraal ging. Ik blufte: “Nee hoor, de personeelsgids heeft dezelfde tone-of-voice.” Waarna ik moest toegeven: “Ik moet hem alleen nog wel afmaken.” Inmiddels is hij af én nagekeken door een jurist.
Arbeidsovereenkomst op basis van vertrouwen
Bij elke organisatie waar ik heb gewerkt, heb ik hem ondertekend: de arbeidsovereenkomst vol juridische taal, waarin de werkgever als dominante partij risico’s uitsluit. Als werknemer had ik het gevoel daarin niet veel keuze te hebben. Nu ik zelf een social enterprise heb die de kantoorbaan op de schop neemt, grijp ik de kans aan om dit anders te doen. Bij Webmastery zien we het contract als een middel om een gelijkwaardige relatie met elkaar aan te gaan. Daarom kiezen we voor een tone-of-voice die bij ons past en bouwen we hem op op basis van vertrouwen.
Concious contracting
Gelukkig hoefde ik het wiel niet helemaal zelf uit te vinden. We kregen de kans om het DIY-traject te volgen van Conscious Contracing. Tijdens een aantal workshops leerde collega Jeroen wat er in ieder geval in het contract moet staan en hoeveel vrijheid we hebben om af te wijken van de standaard. We leerden vooral om onze arbeidsovereenkomst aan te laten sluiten bij onze kernwaarden. Al stoeiend ontdekten we: een arbeidsovereenkomst past dus gewoon op 1 A4. Hoe mooi is dat?
(Tekst gaat door na de foto)

Wat hoort in ieder geval in een arbeidsovereenkomst?
Inspireer ik je met dit bericht om je contract in te korten? Dan is het goed om te weten wat er in ieder geval in een arbeidscontract hoort te staan. Dat is:
- De functie
De functie of het aard van het werk. Wij doen dit in de vorm van een functienaam.
- De startdatum
De dag wanneer de arbeidsovereenkomst in werking treedt.
- De periode
Als er geen einddatum is, dan hoort in het contract te staan dat het een contract voor onbepaalde tijd is.
- De namen en woonplaatsen
De naam en woonplaats van de werkgever en de medewerker. Een volledig adres is dus niet nodig.
- De locatie
Ook moet in een arbeidscontract de de plaats of plaatsen genoemd worden waar gewerkt wordt. Bij ons staat hier dat mensen de locatie zelf mogen kiezen.
- De arbeidsduur
De gebruikelijke arbeidsduur, in de vorm van het aantal uur per week.
- Het loon
Natuurlijk staat ook het loon in het arbeidscontract. Let op: het gaat om alle onderdelen van het loon, dus ook bijvoorbeeld een vakantietoeslag. E de termijn van uitbetaling.
- Vakantiedagen
In een arbeidscontract staat altijd het aantal vakantiedagen of de wijze om deze te berekenen.
- De opzegtermijn
De duur van de opzegtermijn of de wijze om deze te berekenen
- De proeftijd
Indien er een proeftijd van toepassing is, moet deze in het arbeidscontract staan.
(Tekst gaat door na de foto)

Wat zet je in een personeelshandboek?
Als je kiest voor een arbeidsovereenkomst op 1 A4 is het wel handig om ook een personeelshandboek te hebben. Deze hoeft ook niet in juridische tekst. Dat hoef je ons geen twee maal te zeggen. 😊 Ook het personeelshandboek hebben we opgebouwd vanuit onze kernwaarden.
Dit zijn de hoofdstukken uit ons personeelshandboek. Die wij overigens onze ‘medewerkersgids’ hebben gedoopt.
- Intro
We heten onze (nieuwe) collega welkom en delen een vrolijke foto van collega’s. Dat zet de toon.
- Dit zijn wij
In dit hoofdstuk delen we onze kernwaarden
- Onze structuur
We delen ons organogram. We laten daarbij weten hoe eens nieuwe collega daar tussen past: diens plek, werkplek, werktijden en wat we verwachten tijdens teamdagen. Maar ook dat er veel ruimte is om dingen zelf te bepalen. Bij ons zijn functieprofielen niet heilig.
- Jouw contract
We laten weten welke keuzes we meestal maken bij eerste en tweede contracten. En hoe we samen het aantal uur dat iemand werkt bepalen en welk contract daarbij past.
- Jouw salaris
We leggen uit hoe we bepalen welk uurloon marktconform. En hoe je dit uurloon kan omrekenen naar een brutoloon. We merken namelijk dat deze vraag vaak leeft bij sollicitanten. Ook informeren we over vakantiegeld, pensioen, salarisstroken en overuren.
- Jouw onkostenvergoedingen
Naast een onkostenvergoeding van 120 euro per maand bij een 40-urige werkweek, bieden wij ook reiskostenvergoeding en vergoedingen voor het volgen van workshops. Dit leggen we uit in dit hoofdstuk.
- Jouw vrije dagen
Hoe vakantiedagen zijn opgebouwd staat al in het arbeidscontract, maar herhalen we in het personeelshandboek. Maar we leggen hier ook uit wanneer vakantiedagen verlopen. En last but not least: hoe wij de standaard feestdagen hebben losgelaten en collega’s er 7 dagen voor teruggeven om op te nemen wanneer zij wat te vieren hebben. We noemen dit diversiteitsdagen.
- Wanneer je ziek bent
In dit hoofdstuk leggen we uit hoe collega’s zich kunnen ziekmelden en hoe en hoelang ze doorbetaald worden bij ziekte.
- Respect voor eigenaarschap
Nu we toch bezig waren met een personeelshandboek wilden we ook de rechten van collega’s opnemen. In dit hoofdstuk leggen we uit hoe we omgaan met persoonsgegevens, portretrecht en intellectueel eigendom.
- Vertrouwen
Het hoofdstuk ‘vertrouwen’ ligt het meest gevoelig. Dit hoofdstuk komt namelijk in plaats van de alinea’s uit het oude arbeidsovereenkomst vol met juridische teksten. Daarin stond bijvoorbeeld een boeteclausule op het delen van vertrouwelijke informatie en de poging om een opdracht van ons als zzp’er over te nemen (concurrentiebeding). De jurist die ons handboek nagekeken heeft, gaf hier aan: als je zeker wil zijn, hou je hier de boeteclausule er alsnog in. Toch kies ik ervoor om dat niet te doen om de lijn van afspraken op basis van vertrouwen door te trekken. Ik vertrouw op de respectvolle manier hoe we mensen aannemen en heel soms afscheid nemen. Het voor de rechter slepen van medewerkers, of de kans dat zij Webmastery voor de rechter slepen om gelijk te halen, ligt zo ver van onze manier van werken, dat ik dit risico met alle liefde loop. Het is het me niet waard om met deze toon de samenwerking te beginnen. Ik ga voor de afspraak op basis van vertrouwen om met respect om te gaan met elkaar.
- Wijzigingen
We hopen natuurlijk nog lang samen te werken als we iemand het personeelshandboek sturen, maar toch leggen we voor de volledigheid uit wat onze opzegtermijn is en dat ook alle overige wijzigingen per mail afgesproken kunnen worden.
- Maatwerk
Ons laatste hoofdstuk past het meest bij ons: hoewel alle regels in de personeelsgids voor iedereen gelden, geloven we heel erg in maatwerk. Dat is de basis van het keurslijf van de kantoorbaan loslaten. We verwelkomen collega’s om met ons te delen waar ze tegenaan lopen.
Ben je als werkgever geïnspireerd door onze aanpak? Dan kunnen we je de trajecten van Conscious Contracting van harte aanbevelen. Download bijvoorbeeld de routekaart. Of volg net als wij het Do-It-Yourself traject Conscious Contracing dat 2x per jaar start.
Ben je nieuwsgierig naar ons personeelshandboek? Stuur een e-mail naar info@webmastery.nl. Wij delen hem graag.