Niet alleen óver mensen met een aandoening praten, maar ook mét. Dat is een van onze vertrekpunten als het gaat om inclusieve communicatie. Daarom namen we de uitnodiging om mee te doen aan een Webinar over inclusief taalgebruik bij de overheid direct aan. Met onze collega Claudia Grannetia slaan de makers 2 vliegen in 1 klap: ze heeft niet alleen veel ervaring in overheidscommunicatie en inclusieve communicatie, ze is ook nog eens ervaringsdeskundige.
Vorige week donderdag schoof Claudia samen met twee andere gasten aan bij een webinar van de Direct Duidelijk Tour van Gebruiker Centraal. Thema dat ter tafel kwam: inclusief taalgebruik. Een thema waar de drie experts veel over wisten te vertellen. Trots dat onze collega een steentje bij mocht dragen!
“Diversiteit: het is er, overal, deal with it”
“We hebben het elke keer over inclusief communiceren, maar dan moet je dus ook de verschillen tussen mensen snappen en kennen”, leidde Claudia het onderwerp in. “Daarbij is het belangrijk om je inwoners of doelgroep ook echt te kennen. Om wie gaat het eigenlijk? En wat vinden zij er zelf van? Als je tegen weerstand aanloopt binnen jouw organisatie, leg dan rustig uit dat diversiteit er is, overal. Inclusief taalgebruik past bij de diversiteit van inwoners van Nederland. Het is er, deal with it.”
Een waardevolle ervaring
“Hartstikke leuk om hieraan mee te doen”, vertelde Claudia me enthousiast na afloop. “Mijn hele leven ben ik klein geweest, maar ik groeide wel van trots dat ik daar mocht zitten. Met mijn kennis op het gebied van inclusief taalgebruik en natuurlijk mijn eigen ervaring onder de arm. Ja, je kunt wel zeggen dat het onderwerp écht mijn ding is; het raakt me persoonlijk. Als mens met aandoening loop ik vaak tegen bepaalde zinsneden aan die ik als beperkend ervaar: ‘arbeidsbeperking’, ‘kwetsbaar’ en ‘afstand tot de arbeidsmarkt’. Zulke bewoordingen doen totaal geen recht aan de lange weg die je als mens met beperking aflegt. Je hebt veel meer tijd, energie en doorzettingsvermogen nodig om hetzelfde te bereiken als iemand die gezond is. Al is het alleen maar door de vooroordelen waar je tegenaan loopt.”
Tip: schrijf kort en duidelijk
In het webinar was er niet alleen plek voor commentaar op de huidige taal, maar ook voor tips. Zo zegt Claudia: “Begrijpelijkheid is voor mijn gevoel altijd een onderdeel van inclusie. Want als je tekst te ingewikkeld is, sluit je een grote groep uit. Onthoud: mensen scrollen op sociale media. Dus je wil dat de boodschap snel wordt begrepen. Mijn tip is: schrijf kort en duidelijk op sociale media. Schrijf op B1-niveau.”
Claudia: “En besef: social media is een plek waar mensen sneller over dingen vallen. Probeer daarom extra kritisch te zijn op inclusie.”
Wil je meer weten? Lees het artikel ‘10 tips om inclusief te communiceren‘ dat over het webinar is geschreven. Of bekijk het webinar terug.