Webmastery bestaat 10 jaar. In deze serie blogs delen we de hoogtepunten van onze grootste opdrachtgevers. Daarin willen we vooral laten zien wat we geleerd hebben om zo anderen te inspireren. Deze maand de socialmedia-inspiratie van een opdrachtgever waar we al 8 jaar met veel plezier voor werken: Alzheimer Nederland.
“Ik zou graag mijn kennis inzetten voor jullie mooie organisatie.” De samenwerking met Alzheimer Nederland startte met een eenvoudige mail van Margaret in 2014. Ze legde uit dat ze al collectant en ervaringsdeskundige is, haar vader was overleden aan dementie. Het was het begin van een jarenlange samenwerking.
Iedereen doet mee
Julie Meerveld, manager Belangenbehartiging van Alzheimer Nederland vertelt: “De werkwijze van Webmastery waar mensen met een aandoening vanuit huis kunnen werken, maakte indruk. Ik vond het passen bij Alzheimer Nederland om juist met hen samen te werken. ‘Iedereen doet mee’ is ons beider motto.”
“Waarom zou je je als bedrijf beperken om van mensen te verwachten altijd op kantoor aanwezig te zijn of altijd binnen de strikte 9.00 – 17.00 uren te werken”, voegt online communicatieadviseur Saskia Klaassen eraan toe. “Ik vind het mooi dat het anders kan, dat Webmastery dit aanbiedt. En dit gaat zeker niet ten koste van kwaliteit. Door alle flexibele uren zijn jullie nagenoeg 24/7 beschikbaar!”
“Ik vond het passen om juist met Webmastery samen te werken. ‘Iedereen doet mee’ is ons beider motto.” ~ Julie Meerveld, manager Belangenbehartiging bij Alzheimer Nederland
Margaret: “Ik mocht berichten maken voor de Facebookpagina die op dat moment ongeveer 4.000 volgers had. Ik weet nog dat de pagina op dat moment nog een vrij medische inslag had, maar zelf merkte ik al snel dat de volgers vooral triggerden op ervaringsverhalen, spreuken en gedichten. En langzaam veranderde Facebook in een warme community die ging over familie en voor elkaar klaar staan. En pakte ik steeds meer kanalen op.” Saskia: “Het belangrijkste dat ik van Webmastery heb geleerd, is dat storytelling key is!”
Contactpersonen voelen als collega’s
Julie: “Ik vind dat jullie antwoorden aan mensen die op social media reageren allemaal heel warm en betrokken zijn. Ik herinner me van jaren geleden dat jullie antwoorden aan me voorlegden voor feedback. Dat gebeurt nu eigenlijk bijna nooit meer. Jullie weten inmiddels gewoon heel goed wat het is om te leven met dementie. De mensen van Webmastery zijn altijd vriendelijk, persoonlijk en aandachtig. En verder zijn jullie vooral keien in je vak.”
Saskia Klaasen die in 2021 startte als communicatie-adviseur bij Alzheimer Nederland en sindsdien onze belangrijkste contactpersoon is, beaamt dat: “Alle collega’s bij Webmastery zijn ontzettend kundig, maar bovenal klantvriendelijk. Nooit is iets te veel. Jullie zijn snel, creatief, pro-actief en accuraat! Ik vind het ontzettend fijn dat jullie meedenken om een post zo goed mogelijk te maken. En waar nodig ook kritisch zijn. Ik merk dat we volwaardige partners zijn en samen aan iets moois bouwen.”
Die match voelt Margaret ook: “Ik werk al zo lang voor Alzheimer Nederland dat velen van hen voor mij als directe collega’s voelen. Met Saskia heb ik bijvoorbeeld dagelijks contact. Alzheimer Nederland is een heerlijke professionele organisatie met een integriteit waar je u tegen zegt. Ik ben er trots op dat ik daar aan bij mag dragen.”
“Ik vind het ontzettend fijn dat jullie meedenken om een post zo goed mogelijk te maken. En waar nodig ook kritisch zijn. Ik merk dat we volwaardige partners zijn en samen aan iets moois bouwen.” ~Saskia Klaassen, online communicatieadviseur bij Alzheimer Nederland
Online belangenbehartigers
Margaret: “Bij het kiezen welke collega’s meewerken heb ik voorkeur voor mensen die het van dichtbij hebben meegemaakt. Janneke heeft me jaren geholpen. Op dit moment is Kim mijn rechterhand, wiens opa dementie heeft.”
Kim: “Toen ik begon bij Alzheimer Nederland zat mijn opa net een paar weken in een verzorgingshuis waar hij snel achteruitging. Hierdoor kan ik mij goed inleven in de doelgroep en herken ik veel persoonlijke verhalen. Zowel de moeilijke momenten, maar ook de kleine geluksmomenten die per persoon verschillen, maar die er wel degelijk zijn!”
Ook Julie is heel blij met de expertise op het gebied van belangenbehartiging van Webmastery: “Wat ik erg fijn vind, is dat jullie ook zelf suggesties hebben voor posts over onderwerpen die voor belangenbehartiging relevant zijn. Ik denk heel vaak: wat formuleren ze dat goed en bondig en wat een goed idee. Jullie zijn zelf belangenbehartigers geworden.”
“Wat ik erg fijn vind, is dat jullie ook zelf suggesties hebben voor posts over onderwerpen die voor belangenbehartiging relevant zijn. Jullie zijn zelf belangenbehartigers geworden.” ~Julie Meerveld

De 10 hoogtepunten van Alzheimer Nederland
We delen als inspiratie graag de hoogtepunten en lessons learned in deze 10 jaar samenwerking. Dit zijn de hoogtepunten van Saskia, Julie, Kim en Margaret:
Stijging in aantal Facebookvolgers van 4.000 naar 140.000
We begonnen met redactie van Facebook. Het kanaal had op dat moment 4.000 volgers, na een aantal jaar waren dit er 140.000. Margaret: “Bij de start zei ik: ik doe webcare er wel bij. Ik zit toch op de kanalen, dan kan ik wel even reageren op de reacties. Van 6 reacties per bericht zaten we binnen een jaar op 60. Inmiddels heeft Facebook 140.000 volgers en krijgen we honderden reacties per dag. De webcare wordt ‘s ochtends gedaan door de Publieksservice van Alzheimer Nederland en in de middag, avond en weekend door ons webcareteam.
Second Screen Succes: Youp van ‘t Hek deelt zijn oproep op Twitter
Margaret vertelt: “Bij Alzheimer Nederland heb ik het ‘second screenen’ ontdekt en geperfectioneerd. We hadden al snel door dat we veel bereik konden krijgen door mee te twitteren met programma’s. Vooral talkshows als De Wereld Draait Door werd door veel mensen gekeken met Twitter op hun telefoon. Het gebruik van de hashtag #DWDD als er een gast wat vertelde over dementie eindigde steevast in de lijst met beste tweets van die maand. We monitorden daarom elke dag welke onderwerpen ter sprake zouden komen bij de thema’s van onze opdrachtgevers.”
Deze second screen-tweet over Youp van ‘t Hek die oproept om Alzheimer Nederland te steunen is de meest gedeelde tweet tot nu toe. Dit komt mede doordat Youp de tweet ook zelf heeft gedeeld.
Tip: Zet Twitter in tijdens talkshows en andere veelbekeken en besproken programma’s met de hashtags die bij het programma hoort
Zoekmachine-optimalisatie op YouTube: het succes van André Hazes
Onze meest bekeken video op YouTube is het optreden van de nog jonge broer en zus André en Roxeanne Hazes tijdens het tv-programma Muziekherinneringen. Het tv-programma bestond uit portretten van mensen met dementie en optredens van artiesten, waarna opgeroepen werd om donateur te worden. De video is in vijf jaar tijd 250.000 keer bekeken en krijgt 970 likes.
Optredens los op YouTube plaatsen blijkt één van de successen van onze strategie daar te zijn. Daarbij draagt de keuze van de titel veel bij aan het succes van de video. Bij een goede titel word je vaker gevonden. Als je vaker gevonden wordt en mensen de video ook nog eens uitkijken, kom je bij ‘aanbevolen video’s’. Een succesvolle video zorgt er zo voor dat mensen je kanaal ontdekken.
Tip: gebruik de lessen van SEO ook in de titel en omschrijving van je YouTube-video’s.
Het vinden van de juiste rubrieken: #slimbedachtbijdementie
Iedere maand analyseren we de berichtsstatistieken. Wat deed het deze maand goed? En: welke posts vielen in minder goede aard? Keer op keer stak één onderwerp met kop en schouders boven de rest uit: zorginnovatie. Geniale oplossingen om de zorg voor mensen met dementie beter, leuker en menselijker te maken. Oplossingen die vaak niet eens zo ingewikkeld zijn. Een goed moment om een eigen rubriek in het leven te roepen: #slimbedachtbijdementie. Kim overlegt elke maand met bewegingsagoog Joël Kruisselbrink welke video we van hem mogen delen.
Tip: monitor je social media en ontdek trends. Op basis daarvan kun je goedlopende rubrieken in het leven roepen.
Storytelling in plaats van nieuwskanaal
De aankondiging van de JAIN-challenge, over innovatie bij dementie, deed het de eerste keer niet zo goed. Toen de winnaars bekend werden gemaakt, hebben we het daarom anders aangepakt: in plaats van ‘en de winnaar is’ bericht hebben we de 2 winnaars gevraagd of ze storytelling konden aanleveren: een verhaal met foto of videoshot van een gebruiker. Dat deed het juist fantastisch. 💛 Het was daarnaast mooie input voor #slimbedachtbijdementie-Reels. Kijk! Deze topper was het resultaat:
Het succes van onetakers op Instagram Reels
Wij geloven steevast in het vroeg starten met opkomende socialmedia-platforms. In het begin kun je immers meeliften op ongekende groei. Toen Instagram Reels plots de nieuwe hype was, zijn we daarom snel gaan experimenteren. Om zo te ontdekken waar onze achterban op trieert. Wat blijkt? Ze lopen vooral warm voor onetakers van mooie momenten met mensen die dementie hebben. Dit zijn video’s die slechts one take beslaan. De allergrootste successen zijn de fantastische video’s van Joël Kruiselbrink. Onderstaande Reel bereikte maar liefst 34.000 mensen.
Tip: experimenteer eens met het delen van korte video’s die bestaan uit 1 shot in plaats van gemonteerde video’s met pratende mensen in beeld.
Crisiscommunicatie tijdens de coronacrisis
Als we vragen aan Julie Meerveld wat zij ervaren heeft als hoogtepunt van onze samenwerking, vertelt ze: “Ik vond onze samenwerking in coronatijd heel bijzonder. Dat was een spannende tijd, zeker in de eerste golven. De meningen waren verdeeld. De belangen van onze achterban ook. Het was aan jullie toevertrouwd om die goed samen te vatten en in de redactie terug te laten komen. Jullie zijn altijd weer op zoek naar manieren om te verbeteren. Daar houd ik van. Dat houdt mij ook fris en nieuwsgierig.”
Tip: Denk na over het ergste wat er kan gebeuren voor jouw organisatie en bereid je hierop voor. Céline geeft tips over crisiscommunicatie in deze blog.
Gedicht met miljoenenbereik op Facebook
Al vanaf het begin was duidelijk dat de achterban van Alzheimer Nederland dol is op mooie gedichten. Hoe meer we er plaatsen, hoe meer we er opgestuurd kregen. Al jaren zetten we wekelijks een gedicht in onze huisstijl online. We doen daarbij ons best om precies dat gedicht te kiezen dat aansluit bij het sentiment van dat moment: corona, Moederdag of eerste dag van de zomer. Als we geen gedicht hebben in het thema dat we graag belichten, werken we samen met vrijwilligers die op verzoek schrijven. Óf we schrijven ze zelf. Het best verspreide bericht is geschreven door onze Margaret. Het gedicht is inmiddels 152.000 keer gedeeld en heeft 4 miljoen mensen bereikt. Ze is nog steeds flabbergasted. 😲
Tip: De tekst “Deze delen we voor…” stimuleert om te delen. Werkt vaak beter en staat mooier dan ‘Willen jullie dit delen?’.
Maak een vuist met online belangenbehartiging
Margaret: “Natuurlijk ben ik trots op alle berichten met veel bereik. Want een hoog bereik bij het ene bericht betekent dat ook méér mensen de andere berichten van die week zien. Maar waar ik het meest trots op ben? Als ik social media in kan zetten om de belangen te behartigen van de doelgroep van mijn opdrachtgever. Zeker als het onderwerp me zo na aan het hart ligt als bij Alzheimer Nederland.”
In dit voorbeeld was ik al een tijd namens Alzheimer Nederland in gesprek met een vrouw via een privébericht omdat haar moeder door positieve coronatests al weken in isolatie zat en ze zich zorgen maakte. Haar verhaal raakte mij en ik heb zoveel mogelijk proberen te helpen met hulp van collega’s van Alzheimer Nederland. Toen ik begreep dat haar moeder uiteindelijk overleden was, bleef het verhaal me bij. Ik vertelde er zelfs wel eens over in gesprekken over coronamaatregelen. Toen wist ik: dit verhaal mag meer aandacht krijgen en toen heb ik in overleg met haar en Alzheimer Nederland een bericht gemaakt.
Het bericht -én de 500 reacties van mensen die hun verontwaardiging uitspraken- raakte mensen in het hart. Toen ik zag dat RTL-nieuws het bericht oppikte, wist ik: de vuist was gemaakt. 💪”
Tip: Als je goed luistert en alle reacties op je pagina’s met interesse leest, weet je wat speelt en wat raakt. Dan is een enquête overbodig. Gebruik storytelling om meer verhalen op te halen en samen een vuist te maken naar bijvoorbeeld de politiek.
De snelste groeier op LinkedIn
“Wat mij betreft is het hoogtepunt dat we op de 7de plek staan van de top 50 snelste groeiers op social media onder de goede doelen. In de lijst van LinkedIn staan we zelfs op nummer 1,” zegt Saskia. Dat is een mooi resultaat van onze inspanningen.
“Jaaa” beaamt Margaret enthousiast. “Ik kijk altijd reikhalzend uit naar de lijsten van Fundraiser Online. En glim van trots als ik het bewijs zie dat onze online strategie werkt.”
Tip: trek niet te snel conclusies bij toename of afname van groei, maar vergelijk je met branchegenoten. Goede doelen kunnen zich vergelijken in de lijsten van Fundraiser Online.
Socials Alzheimer Nederland
Onder de indruk van onze samenwerking met deze mooie organisatie? Volg de socialmedia-kanalen van Alzheimer Nederland: