Social media werkt het beste als je mensen kunt raken of jezelf in hun (belevings)wereld kunt verplaatsen. De berichten die dichtbij komen, waar (h)erkenning in zit, worden het meest geliket en gedeeld. En dan is het kunnen inzetten van ervaringsdeskundigheid op social media heel handig.
Onze ervaring is namelijk dat social media werknemers met ervaringsdeskundigheid een streepje voor hebben op de gemiddelde social media medewerker. Zij weten immers wat anderen raakt omdat het hén raakt. Zij interpreteren de berichten net als de volgers.
Onze ervaringsdeskundigheid op social media
Margaret werkt sinds 2014 voor Alzheimer Nederland. Zij heeft daar op de social media kanalen mooie resultaten mogen behalen. Zo is het aantal volgers op Facebook bijvoorbeeld in vier jaar tijd gestegen van bijna 3.000 naar 92.000 (!).
Margaret: “Dat ik voor Alzheimer Nederland werk is niet toevallig. Ik heb hen zelf aangeschreven. Het onderwerp dementie lag mij na aan het hart omdat mijn vader een paar jaar eerder was overleden aan de gevolgen ervan. In mijn mail legde ik uit dat wat mijn relatie is met het onderwerp, en dat ik donateur en collectant was. Ik mocht langskomen voor een gesprek.”
“Ik merk het profijt van ervaringsdeskundigheid vooral als ik Twitter inzet als second screen,” vertelt Margaret. “Tijdens het live meetwitteren met programma’s moet je snel inschatten wat de volgers raakt.” Dit jaar zette ze second screen in tijdens het tv-programma ‘Voor ik het Vergeet’, waarin mensen werden gevolgd die op relatief jonge leeftijd dementie kregen. En wat ze zag, herkende ze. “Mijn vader kreeg op zijn 58-ste de diagnose dementie. De afleveringen van ‘Voor ik het Vergeet’ komen bij mij binnen. Ik herkende bij Nico bijvoorbeeld de frustratie als hij niet de juiste woorden meer kan vinden. Bij Maarten hoe snel hij achteruitging. En vooral uitspraken van mantelzorgers die de kern raken, haal ik er zo uit.”
Aangrijpende uitspraak van Anita in #VoorikhetVergeet: "Het is een strijd die we samen strijden. Maar we verliezen hem allebei." #alzheimer pic.twitter.com/Ppz0fhxCc8
— Alzheimer Nederland (@alzheimernl) May 9, 2017
Social media gaat over emotie
Maakt die herkenning het werk niet juist moeilijker? Margaret vindt van niet. “Voor mij gaat social media, en vooral Facebook, over emotie. Bij alle berichten vóel ik voordat ik het plaats of het klopt. Hoe sterker mijn emotie, hoe makkelijker ik het vind. Als dat betekent dat ik me dan even verdrietig voel, dan is dat zo. Het positieve gevoel dat ik met mijn berichten een grote groep mensen met dementie en hun naasten een hart onder de riem steek en hen herkenning biedt overheerst.”
Inhoudelijke bijdrage leveren
Ook Janneke is ervaringsdeskundige. Zij legt uit hoe dat voor haar en de opdrachtgever uitpakt. “Door mijn ervaringsdeskundigheid zie ik hoe groot het belang is om mensen met een arbeidsbeperking een kans te geven op de arbeidsmarkt. Ik krijg zelf bij Webmastery de kans om mijn eigen salaris te verdienen. Daardoor sta ik volledig achter de boodschap van onze opdrachtgever Op naar de 100.000 banen, die zich richt op werkgevers die overwegen om mensen zoals ik in dienst te nemen.
Onlangs moest ik een nieuwsbericht plaatsen over een masterclass over belastbaarheid. Omdat ik zelf te maken heb met een beperkte belastbaarheid, wist ik concreet te benoemen welke zaken daarin belangrijk zijn.”
Eerlijk in gesprek over belastbaarheid – ons verslag van de masterclass waar werknemers, werkgevers en dienstverleners samen kwamen. https://t.co/WRyuX6fOTX @lwfnl
— 100000banen (@100000banen) December 16, 2017
Vanuit haar ervaringsdeskundigheid heeft Janneke ook veel ervaring als vrijwilliger bij patiëntenverenigingen, zoals de Stichting Gilles de la Tourette en het Migrainefonds. “Ik weet daarom wat de juiste tone of voice is om de doelgroep aan te spreken op social media, mede omdat ik zelf tot de doelgroep behoor. Deze ervaring komt van pas in het plaatsen van berichten voor andere opdrachtgevers.”
Snelle samenwerking
Sofie is de derde medewerker binnen Webmastery die veel ervaring heeft met het onderwerp van de opdrachtgever. Sofie beheert namelijk de social media van Dovenschap Nederland en is zelf ook doof.
Voor haar een win-win situatie. Voor de opdrachtgever: “Omdat ik de dovencultuur als geen ander ken, hoeft Dovenschap weinig uit te leggen. Zo kan er sneller samengewerkt worden. Ik kan artikelen plaatsen zonder of met weinig overleg omdat ik de organisatie al jaren ken, ook voordat ik bij Webmastery kwam werken, en dus goed weet wat hun standpunten zijn en met welke berichtgeving zij akkoord gaan.”
Mooi! Diverse knelpunten #tolkvoorzieningen opgelost: tolken die in teamverband werken worden 100% betaald. Tolkgebruikers mogen zelf beslissen teamtolken in te zetten volgens regels. Hoe nu verder? Concreet actiepunt: één loket voor alle tolkvoorzieningen https://t.co/8pZ3a5yfj0 pic.twitter.com/ewhKvHISy6
— Dovenschap (@Dovenschap) December 13, 2017
En voor haarzelf: “Ik merk dat het makkelijker is om over onderwerpen te schrijven waar ik zelf ook affiniteit mee heb. Berichten voor Dovenschap hebben vrijwel altijd een link naar tolken, doof zijn en dat soort onderwerpen. Omdat ik me dan niet elke keer hoef in te lezen, zorgt dit voor een ‘relaxtere’ sfeer bij het schrijven van een bericht, omdat ik het globale onderwerp vaak al wel weet. Als ik geen verstand had van doof zijn, dan was het een stuk moeilijker geweest om hier veel en intensief mee aan de slag te gaan.”
Hoe wij de match maken
Wij geloven dus in het inzetten van ervaringsdeskundigen. Hoe we dat doen? Soms regelen we dat via de opdrachtgever zelf. Maar als het even kan matchen we de juiste persoon binnen Webmastery met een passende opdrachtgever. Soms zoeken we zelfs naar een passende medewerker, zoals bij Sofie. We merken dat daardoor mensen met een (relevante) beperking juist meerwaarde kunnen hebben voor organisaties die zich bezighouden met gezondheid.
Een laatste kanttekening
Ondanks het grote voordeel dat we ondervinden van ervaringsdeskundigheid, hebben hierbij wel nog een tip: het is namelijk ook goed om af en toe een frisse blik op je eigen content te werpen. Op die van de social media, maar ook die van je website. En wel door iemand die iets verder van de inhoud afstaat of iemand die professioneel afstand kan nemen. Want: verhalen/onderwerpen die bij een ‘buitenstaander’ vragen oproepen, kunnen nieuwe content of een actuele, herziene versie opleveren. Daarom werken we graag naast de ervaringsdeskundige ook iemand in die nog geen ervaring heeft met het onderwerp.