Ken je dat? Mensen die graag op de vertelstoel zitten en blijven zenden. Mijn ex-schoonvader kon er wat van: uren praten over zijn meervoudige chemische overgevoeligheid. Gewapend met kennis van internet. Saai. Saai. En saai. Wat me wel had geboeid? Een verhaal van iemand die het zelf had meegemaakt, zonder de theorie die me toch niet interesseert. Pijn, leed, struggles. Ja, de kracht van verhalen is immens. In deze blog vertel ik je hoe storytelling op social media werkt.
Kracht van verhalen wetenschappelijk bewezen
Je volgers op social media raken met verhalen die herkenbaar zijn of gewoonweg boeiend. Hoe pak je storytelling op social media aan? Allereerst ben ik je een uitleg schuldig. Wat houdt storytelling precies in? Het is véél meer dan de letterlijke betekenis: het vertellen van een verhaal. Het is een krachtige en inspirerende communicatiemethode. De kracht ervan heeft stevige poten in de wetenschap.
Onderzoek toont namelijk aan dat verhalen bepaalde gebieden van de hersenen activeren die verantwoordelijk zijn voor taal, emotie en zintuigelijke verwerking. Hierdoor versterkt de informatie en dit maakt de informatie die via verhalen wordt overgebracht zeer impactvol.
Het zit in onze natuur en is een onlosmakelijk onderdeel van social media
Het interessante is dat verhalen vertellen in onze natuur zit. Mensen zijn van nature verhalende wezens. In mijn studies Geschiedenis en Religiestudies aan de Universiteit van Leiden heb ik het goed meegekregen: sinds het begin van de beschaving hebben mensen verhalen gebruikt om kennis, cultuur en waarden door te geven. Dit maakt storytelling een natuurlijke en effectieve manier om informatie over te brengen. Daarbij past het goed bij het sociale karakter van Facebook, X, Instagram, LinkedIn and so on.

Amy Suijkerbuijk: “Het heet niet voor niets ‘social’ media. Als je van je volgers fans wilt maken, dan zul je jezelf ook sociaal moeten gedragen richting hen. Niet alleen maar zenden. Ga met hen in gesprek. Stel vragen, deel verhalen, zoals je dat in het echte leven ook doet. Daarom is storytelling ook een fantastisch middel om een boodschap te delen met je achterban.”
Storytelling maakt complexe en abstracte informatie begrijpelijk
Verhalen triggeren dus ons brein: ze trekken je aandacht en houden je vast. Een goed verteld verhaal met een mooie spanningsboog houdt iedere volger van jouw kanalen nieuwsgierig naar wat er daarna gebeurt. Resultaat: een hogere betrokkenheid bij je bericht(en).
Goede storytelling helpt mensen om zich situaties, personages en omgevingen voor te stellen. Vergis je niet in de kracht van ons denken. We hoeven maar woorden te lezen over bijvoorbeeld een warm, eilandje in een azuurblauwe zee met een palmboom waar een hangmat in hangt die door de zachte bries van de zomerwind heen en weer zwiept, en we maken ons er gelijk een voorstelling van. Op de automatische piloot. Dit vermogen om mentaal beelden te creëren helpt om jouw boodschap ook echt over te laten komen. Hierdoor kun je ook ingewikkelde en abstracte informatie begrijpelijker maken. Ze tot leven brengen.
Kim Velner: “Storytelling zorgt voor meer emotie en herkenning bij de doelgroep. Mensen herkennen situaties en zijn daardoor ook sneller geneigd om hun situatie te delen. Ook kan het een saai of ingewikkeld onderwerp meer tot de verbeelding laten spreken.”

Beter leren door verhalen
Een laatste reden om aan storytelling op social media te doen: verhalen fungeren als een sociaal leermechanisme. Ze kunnen normen, waarden en gewenst gedrag overbrengen op een manier die inspireren en overtuigen. Mensen leren vaak beter door voorbeelden en metaforen dan door droge feiten en cijfers.

Ines Tlili: “Ik doe de redactie voor verschillende opdrachtgevers en bij allemaal gebruik ik in verschillende mate storytelling. Bij Alzheimer Nederland is bijvoorbeeld een groot deel van de berichten storytelling. Je ziet dat dit soort berichten vaak het beste scoren qua bereik en interactie. Door persoonlijke verhalen te delen voelen mensen zich ook aangemoedigd om hun eigen verhaal te vertellen.”
Tips voor goede storytelling op social media
Heb je een krachtig verhaal met een mooie foto of video? Ga dan als volgt aan de slag:
- Pak de emotie – Lees het hele verhaal door. Welke emotie blijft dan bij je ‘plakken’? Of bedenk welke emotie je doelgroep raakt én welke sterk verankerd zit in jouw organisatie. Dat kan iets kleins zijn, het kan iets groots zijn. Het is vooral belangrijk dat het een emotie is: verbazing, verdriet, blijdschap, boos, opgelucht, verontwaardigd, broederschap. Benoem die emotie. Op die emotie leg je namelijk de connectie.
- Zorg voor een sterke opbouw – Denk na over het verloop van je verhaal. Er is één hoofdpersoon die door een diep dal moet om vervolgens na tegenslagen diens doel te bereiken. Met alle geleerde lessen geeft de hoofdpersoon zijn leven of de organisatie een andere wending. Bij het monteren van video’s merk ik bijvoorbeeld dat het meeste werk iets uitdenken is. Een script bedenken. Bij een geschreven verhaal kost dit ook even tijd.
- Maak het geloofwaardig – De hoofdpersoon die worstelt met tegenslagen verbindt de lezer aan een organisatie. Iedereen worstelt heel wat af in het alledaagse leven. Storytelling op social media werkt als een verhaal geloofwaardig is. Maak iets niet mooier dan het is, praat niet in superlatieven. Laat gewoon zien dat we allemaal mens zijn.
- Zorg voor relevantie – Dus weet voor wie je het verhaal maakt. Beantwoord daarom voordat je gaat schrijven voor jezelf deze vragen: Wat is is de belevingswereld van diegene en wat wil je diegene vertellen? Zodat je bericht niet ‘verdwijnt’ in de zee met duizenden andere berichten die op de socialmedia-feeds verschijnen.
- Schrijf verhalen zo dat het mensen helemaal opzuigt – Zodat mensen het jammer vinden als het voorbij is. Dus met mooie cliffhangers aan het einde van een alinea.