‘Claudia, wil je onderzoeken welk trefwoord ik het best kan gebruiken bij een tekst over dit onderwerp?’ Steeds vaker krijg ik deze vraag. Trefwoorden, zoekwoorden of keywords: ze blijven belangrijk en zijn het cement van een goede SEO-tekst. Maar hoe vind je de juiste? Een goede zoekwoorden-analyse is essentieel.
Stap 1: begin offline met zoekwoorden-analyse
De term ‘zoekwoorden’ spreekt al boekdelen. Je moet met jouw website of blog dé zoekvraag van potentiële klanten beantwoorden. Waardoor ze bij jou uitkomen in plaats van bij je concurrent. Hiervoor is het essentieel om te achterhalen waarop je doelgroep zoekt: met een gericht zoekwoorden-onderzoek of keyword research krijg je daar zicht op. Begin offline:
- Pak pen en papier en bedenk welke informatie die doelgroep zoekt. Met welke woorden doen ze dat, denk je?
- Inventariseer de mails, chats en telefoongesprekken met vragen die je krijgt. Kun je (een paar van) die veelgestelde vragen op je website beantwoorden? Bijvoorbeeld met een blog of een ‘FAQ’-pagina?
- Ga eens te rade bij je collega’s die veel klantcontact hebben. Zij weten veel beter wat er bij de klanten leeft.
Stap 2: lijst van zoektermen opstellen
Heb je helder voor ogen wat je doelgroep zoekt? Ga dan door naar de volgende stap van een goede zoekwoorden-analyse: het opstellen van een shortlist van relevante zoektermen. De uitgebreide mogelijkheden van Google kunnen je nu goed op weg helpen. Wanneer je op een bepaalde term zoekt, vind je bijvoorbeeld helemaal onder aan de pagina ‘zoekopdrachten gerelateerd aan’. Dit zijn woorden die mensen vaak intikken. Wie weet zit daar wel een zoekterm bij die helemaal past bij jouw teksten.

Stap 3: controleer de zoektermen
Op bovenstaande manier doe je veel ideeën op voor potentiële zoektermen. Deze kun je vervolgens handmatig in Google checken. Waar zijn mensen écht naar op zoek? Welke informatie laten je concurrenten zien en hoe kun jij ze voorbijstreven?
Tip: kijk bij je concurrenten ook eens naar andere SEO-factoren, zoals:
– opmaak van hun website
– laadsnelheid
– missen er dingen?
– het linkprofiel: verwijzen er veel externe links naar de pagina’s? Dit controleer je onder andere met Link Explorer. Het zou helemaal te gek zijn als jij die links ook kunt bemachtigen!
Stap 4: belangrijkste zoekwoorden bepalen
De belangrijkste keywords verdienen een prominente plek op je website. Daarom kun je het best per pagina een hoofdzoekwoord bepalen en aanvullende termen verwerken in bijvoorbeeld de tussenkoppen. Handig is om van tevoren een skelet te maken van je tekst met als uitgangspunt de zoektermen.
Stap 5: tools voor zoekwoorden-analyse
Als je werkelijk geen flauw idee hebt van populaire zoektermen, dan zijn er gelukkig een hoop – gratis en betaalde – tools beschikbaar die je goed op weg helpen. Mijn absolute favoriet is Ubersuggest van online marketinggoeroe Neil Patel. Deze gratis tool ziet eruit als een zoekmachine: je typt er een zoekterm in en je krijgt (geschatte) volumes én gerelateerde zoektermen te zien. Ook kun je er sinds kort een url opgeven. Super handig, want zo krijg je de kans om bij je concurrenten te spieken! Ubersuggest toont hun ‘keyword’-density, de zoekwoorden waarop zij scoren.
Andere gratis tools:
- Keywordplanner van Google AdWords: officieel een hulpmiddel om effectieve reclamecampagnes op te zetten, maar veelal gebruikt om relevante zoekwoorden te vinden én geschatte aantal zoekopdrachten per woord.
- Keywords Everywhere: een mooie gratis add-on voor Firefox en Chrome: je krijgt direct bij jouw zoekresultaten suggesties voor zoektermen.
- Keyword Density Checker: Type de link van een concurrent in en zie hoe vaak bepaalde woorden in zijn of haar tekst voorkomen.
- Google Search Console: registreer je website hier en zie op welke keywords die wordt gevonden. Met heel concrete getallen.
- Google Correlate: een experimentele tool van Google die best wel interessant is! Als je een zoekwoord invoert, zie je een aantal termen die hier volgens de zoekmachine ‘bij horen’.
Ook scoren met goed gekozen zoekwoorden?
Wil je jouw teksten laten opvallen in Google, maar heb je niet de expertise in huis? Wij hebben verschillende medewerkers met hun roots in SEO-teksten en helpen je dus graag verder. Neem vrijblijvend contact met ons op.