Google gebruikt een systeem met de naam Core Web Vitals om websites te kunnen beoordelen. Aan de hand daarvan wordt bepaald hoe hoog een website in de zoekresultaten komt te staan, de zogenaamde ranking. Inmiddels bekende onderdelen van deze Web Vitals zijn het slotje in de adresbalk (beveiligde verbinding via https, oftewel SSL), de snelheid waarmee een webpagina geladen wordt, of de pagina ook op tablets en smartphones goed te bekijken is (responsive) en of een website voor iedereen toegankelijk is. Aan deze al bestaande Web Vitals heeft Google nu nieuwe aspecten toegevoegd die van groot belang gaan worden voor een goede SEO. Daarbij draait alles om één centraal thema: een optimale gebruikerservaring.
Core Web Vitals
Google heeft drie methodes ontwikkeld waarmee deze gebruikerservaring gemeten kunnen worden. Deze metingen zijn een afspiegeling van hoe iemand als jij en ik op internet een website in het echt zal ervaren.
1. LCP: Largest Contentful Paint
LCP gaat over hoe snel een pagina laadt. Snelheid was al eerder een belangrijke graadmeter, maar toen ging het over de gehele pagina. LCP richt zich op hoe snel de hoofdinhoud van een pagina geladen wordt. Dit kan een grote foto zijn, een tekstblok of beide. Die inhoud moet bij voorkeur binnen 2,5 seconden geladen zijn.
2. FID: First Input Delay
FID richt zich op hoe snel de eerste interactie op een website kan plaatsvinden. Dat kan bijvoorbeeld het aanklikken van een link zijn in het menu of een button, of bijvoorbeeld het aantikken van het zoekveld om een zoekopdracht in te geven. Is dit minder dan 100ms dan scoort de pagina goed, langer is onwenselijk, omdat het frustrerend kan werken op de bezoeker. Een van de veroorzakers van een slechte score zou JavaScript kunnen zijn. Je hebt vast al eens gemerkt dat het menu in beeld is en dat je er toch niet op kunt klikken. Zeker bij grotere sites waarbij een menu opgebouwd wordt met JavaScript in plaats van gewone tekstlinks, kan het wel even duren voordat je een keuze kunt maken.
3. CLS: Cumulative Layout Shift
Soms open je een pagina, je ziet halverwege een button staan waar je meteen op wilt klikken, en precies op dat moment verspringt en inhoud en duwt de button naar beneden en buiten beeld. Of je denkt wel op de button te klikken, maar net op dat moment verspringt de pagina en klik je op een heel andere button en wordt een nieuwe pagina geopend waar je helemaal niet op zat te wachten. Of nog erger, een advertentie of popup. De paginaopbouw verloopt dan niet vloeiend en eenduidig en levert een slechte gebruikerservaring op. Een score onder de 0.1 is goed, alles daarboven behoeft verbetering.

Hoe meet je deze Core Web Vitals?
Google heeft diverse tools waarmee je kunt bekijken hoe jouw website of pagina scoort op het gebied van deze nieuwe Web Vitals.
1. Search Console
In de Search Console van Google (voorheen Webmaster Tools) vind je een onderdeel terug met de naam Site Vitaliteit. Via die functie kun je de diverse onderdelen bekijken en zien waar een en ander verbeterd kan worden.
2. PageSpeed Insights
Op de pagina van PageSpeed Insights kun je een adres ingeven waarna Google deze URL zal analyseren en een rapport tonen met de bevindingen.
3. Lighthouse
Lighthouse is een Google add-on die je kunt installeren in je browser. In de adresbalk zal er dan het icoontje verschijnen van een vuurtoren. Klik je hierop, dan zal de webpagina die op dat moment geopend is in je browser, worden geanalyseerd.
Wat betekenen de Core Web Vitals voor mijn huidige website?
De Core Web Vitals zullen een grote rol gaan spelen in de SEO van websites, maar verminderen niet het belang van relevante en goede content. Op dit moment worden ze ‘uitgerold’ door Google en uiteindelijk zullen websites die onderling vergelijkbaar zijn qua content merken dat een website die voldoet aan de Core Web Vitals een hogere positie zal krijgen in de zoekresultaten. Intern wordt er bij Google zelfs gehint op het tonen van een badge, wanneer een site voldoet aan alle eisen.
Op dit moment zullen vele, zo niet alle sites slecht of onvoldoende scoren op deze Core Web Vitals. En hoewel het niet onmiddellijke actie vereist, zal geen enkele eigenaar van een website er uiteindelijk aan ontkomen hier aandacht aan te besteden. Helaas kost dit zoals zo vaak met dit soort vernieuwingen veel tijd en moeite. Aan de andere kant, bezoekers zullen sneller terugkeren naar een snelle, overzichtelijke en prettige website dan een trage website die alleen maar frustraties opwekt, en dat is alleen maar winst.