Hoe vaak heb jij afgelopen jaar wel niet een zoekopdracht ingetypt in Google? Op zoek naar een bepaald product, dienst of vakman? De meeste mensen beginnen op deze manier aan hun online zoektocht. Niet voor niets heeft SEO enorm aan terrein gewonnen. Van de lokale hovenier tot de allergrootste multinationals: geen organisatie kan meer zonder. In deze blog ga ik dieper in op SEO en de 5 belangrijkste trends voor 2019.
SEO = hoger in Google komen
Wat is SEO? De afkorting staat voor “Search Engine Optimization’ of “Zoekmachine-optimalisatie’. Een verzameling van technieken, waarmee je jouw website beter vindbaar maakt in zoekmachines zoals Google. Eerst ging dat op een vrij robotachtige manier; het was zaak om een bepaald ‘zoekwoord’ zo vaak mogelijk op een webpagina te gebruiken. Gelukkig is Google door ingewikkelde algoritmes steeds slimmer geworden en kijkt het meer naar de context van jouw content.
#1 Relevante content & context
Daar hebben we de eerste SEO-trend van 2019 te pakken: relevante content en context. Je moet steengoede content maken. Content waarnaar je doelgroep op zoek is en die onderscheidend is. Schrijf bijvoorbeeld niet alleen over je product of dienst, maar ook inhoudelijk over trends, problemen en oplossingen. Zo vertellen wij je op onze site dat wij een social media bureau zijn, maar ook over de trends in online communicatie. Weet jij strategisch de juiste zoekwoorden in te zetten, maar is de inhoud van je site niet interessant genoeg? Haken mensen snel af? Dan zakt je positie in Google.
#2 Voice search en longtail keywords: SEO-trend 2019
Verder is de verwachting dat spraakgestuurd zoeken een hoge vlucht neemt. Sinds een paar maanden is namelijk de Nederlandse versie van Google’s assistant beschikbaar.

Deze assistent kun je van alles vragen en geeft je één antwoord: de eerst gevonden website in Google. Een manier van zoeken die een heel andere SEO-aanpak vraagt! De internetgebruiker zoekt vaak in vraagvorm en vrij specifiek. Bijvoorbeeld: “welk social media bureau zit er in Noord-Brabant?” Daarom worden ‘longtail keywords’ steeds belangrijker, zo specifiek mogelijke zoekopdrachten die langer zijn dan 3 woorden.
Tip: speel in op de trend van voice search door een pagina met veelgestelde vragen en antwoorden te creëren, of van je blogtitel een vraag te maken. Ook een effectieve manier om intern door te verwijzen naar een blog of specifieke pagina. Winwin!
#3 Clusterpagina’s belangrijker dan specifieke landingspagina’s
Een andere trend voor 2019 in SEO-land is dat kleine zoektermvariaties de nek worden omgedraaid. Veel bedrijven werken op het moment nog met een wirwar aan landingspagina’s die geschreven zijn rondom heel specifieke combinaties van zoekwoorden. Die een op een inhoudelijk niet veel verschillen. Een paar woorden en zinnen anders en je hebt een unieke landingspagina.
Wij zouden bijvoorbeeld de volgende landingspagina’s kunnen maken:
– webmastery.nl/social_media_bureau_Gemonde
– webmastery.nl/social_media_uitbesteden_Gemonde
– webmastery.nl/social_media_manager_Gemonde
Een poging om op al deze zoekwoordcombinaties goed te scoren, maar voor zoekers is dit allemaal min of meer hetzelfde. Daarom rekent Google in 2019 af met deze praktijk. Clusterpagina’s moeten de plaats van overspecifieke landingspagina’s innemen. Op dit soort pagina’s bundel je zoveel mogelijk de verschillende variaties of synoniemen.
#4 Weg met traditionele linkbuilding
Ook het traditionele linkbuilding delft het onderspit. Waar je in 2018 makkelijk links naar je website kon ‘sparen’ via startpagina’s, heeft Google steeds beter door dat dit geen kwalitatief goede links zijn. Dat een startpagina totaal geen autoriteit heeft, want eerlijk toegeven: veel bezoekers heeft dit soort verzamelbanken niet. Links verzamelen via gastblogging en ‘broken links’ is hot. Bij de laatste methode zoek je naar dode links op belangrijke pagina’s. Je mailt ze dat een bepaalde link het niet meer doet, maar dat jij toevallig content hebt over precies dat onderwerp. En dat ze wel jouw link mogen gebruiken.
#5 Visuele content booming
Tenslotte zit ‘visueel zoeken’ heel erg in de lift. Foto’s maken van voorwerpen en vervolgens op Google hiernaar zoeken: een gebruik dat vooral bij jongeren in zwang raakt. Uiteraard heeft dit gevolgen voor jouw SEO-strategie in 2019. Zorg ervoor dat je foto’s beter ranken in zoekmachines door ze een concrete bestandsnaam en alt-tag te geven. Maak ze daarnaast niet te groot, want traag ladende foto’s zijn killing voor je zoekmachinepositie.
Wil je ook meer uit je SEO halen? Wij van Webmastery staat 24/7 voor je klaar. Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden door te spreken.