Ken jij YouTube Shorts al? De functie van het videoplatform waarmee je verticale video’s van maximaal 60 seconden kunt delen en bewerken. Een functie die het antwoord moest zijn op de enorme populariteit van TikTok. Waarschijnlijk niet: De functie is een beetje in het verdomhoekje terechtgekomen. Tijd dus om er meer ruchtbaarheid aan te geven! In deze blog vertel ik je alle ins en outs.
In September 2020 zag YouTube Shorts het levenslicht. En wel in India, het land waar TikTok qua gebruikers door het dak ging. Met op het hoogtepunt 150 miljoen actieve gebruikers. De TikTok-community daar was echt enorm! Maar in juni van datzelfde jaar kwam er een abrupt einde aan: uit veiligheidsoverwegingen blokkeerde de regering het Chinese sociale medium. Een gat in de markt voor YouTube.
YouTube Shorts hit in India
Al snel werd het een hit in het Aziatische land en de makers ervan besloten de functie wereldwijd uit de rollen. Hiermee hoopte het platform de eigen gebruikers te behouden. Want waarom naar TikTok surfen als je hier ook videootje na videootje kunt bekijken? De Shorts komen allemaal op een speciale ‘plank’ die je gelijk ziet als je de homepage van YouTube bezoekt. Een balk die content toont die past bij wat je eerder hebt bekeken. Superhandig en een fijn tijdverdrijf als je je hoofd leeg wilt maken.

Wat zijn het en wat kun je ermee?
YouTube Shorts zijn dus korte, verticale video’s van 0 tot 60 seconden. Je uploadt eenvoudigweg bewegend beeld en kunt vervolgens uit een gigantische bibliotheek muziek kiezen voor eronder. Met ‘snelheidsbeheer’ kun je bovendien een dramatisch slowmotion-effect toevoegen. Of de video juist versneld laten afspelen – perfect voor time-lapse-video’s. Tot slot kun je teksten in de video invoegen op de momenten dat jij het wilt.
Ook tof! ❤️🔥 Als je een verticale video uploadt, maakt YouTube er uit zichzelf een Short van.
Voordelen van YouTube Shorts boven andere media
Klinkt een beetje als TikTok, niet? Wat is dan het voordeel ervan? Allereerst scoren YouTube-video’s hoger in Google dan videomateriaal op andere platformen. Goed om rekening mee te houden als je als organisatie je zichtbaarheid wilt vergroten. Bovendien is dit videoplatform marktleider met ruim 3 miljoen Nederlandse kijkers. Dat brengt met zich mee dat je bereik groter is… en alleen maar meer toeneemt, want van YouTube kunnen we geen genoeg krijgen. Andere bijkomende voordelen:
- Maken, bewerken en uploaden van video’s gaat op YouTube over ’t algemeen sneller dan op andere platforms.
- YouTube Shorts zijn te gebruiken als teaser om kijkers nieuwsgierig te maken naar andere video’s op je kanaal.
- In een carrousel kun je een mega abonneren-knop toevoegen, waardoor je jouw abonnee-aantal naar een volgend level brengt.
Hoe ga je ermee aan de slag?
Zoals gezegd werkt YouTube Shorts heel makkelijk, haast 100% intuïtief. In minder dan 5 minuten is het gepiept als je de volgende stappen volgt:
- Pak je telefoon en zorg dat je bent ingelogd op YouTube.
- Druk op ‘maken’.
- Selecteer: ‘maak een Short’.
- Tik op de opnameknop om te filmen. Met deze short-camera kun je makkelijk verschillende clips van max. 15 seconden opnemen.
- Om je opname te stoppen, druk je nog een keer op de opnameknop. Tik op ‘volgende’ om naar de volgende stap te gaan.
- Ready-steady? Bedenk een titel van maximaal 100 tekens. Zet #shorts in de titel.
- Selecteer je publiek.
- En slinger ‘m dan het world wide web op door op de knop ‘uploaden’ te drukken. Voilà, je aller-allereerste Short is een feit!