En actie… In april en mei volgde ik een cursus DaVinci Resolve, een gratis programma waarmee je bewegend beeld kunt monteren. Aan de ene kant vanwege persoonlijke interesse: een video in elkaar zetten kon ik nog niet, bovendien ben ik ambassadeur van Een Leven Lang Leren. Daarnaast merk ik dat videocontent op social media steeds populairder wordt, maar dat niet iedere video even vaak wordt bekeken. Hoe zit dat? En: hoe maak je aansprekende video-content voor social media die wél wordt verslonden tot de laatste nanoseconde?
Allereerst start het met een plan. Dat kan groot zijn: een contentplan. Wat wil je als organisatie met alle content op alle socialmediakanalen uitdragen? Maar ook micro: wat wil je met die ene video bereiken? Hoe lang wordt die? Kan je jouw boodschap wel kwijt in zo’n korte tijd? En: waar houden jouw volgers van? Dat verschilt van persoon tot persoon, maar toch zijn er conclusies te trekken. Overigens ook in het algemeen; er zijn een aantal elementen die altijd wel in de smaak vallen. Bijvoorbeeld: snelheid, variatie en verhalen. 😉
Belangrijk is dat in jouw plan de volgende dingen terugkomen:
- Wat voor video ga je maken?
- Waarom? Wat is je doel?
- Voor wie is de video?
- Welke boodschap wil je overbrengen?
- En: hoe ga je dat doen?
- Ook kun je hier alvast nadenken over een script.
Welke soorten video kun je maken?
Denk eerst na over welk format videocontent voor social media je wilt maken. Je hebt onder andere de volgende:
- De B-roll montagevideo: dé perfecte combi tussen een aantal creatieve shots, wat dynamische stukken tekst en een leuk achtergrondmuziekje. Dit soort video is zonder spraak en acteerwerk. De Reel die ik heb gemaakt voor Open Hiring (één van onze opdrachtgevers) is hier een typisch voorbeeld van.
- Behind-the-scenes: een video van ‘achter de schermen’ is een voorbeeld van een B-roll montage.
- Aftermovies zijn ook typische voorbeelden van dit format.
- Announcement-video: de aankondiging van een leuk nieuwtje, een nieuw product of dienst. Ook heel geschikt om uitleg te geven bij iets. In beeld: vooral één of meer pratende hoofden.
- Hergebruiken van lange video’s: bijvoorbeeld om aparte Reels over te maken.
- Herhalende autoplay-video: een korte video zonder geluid die automatisch wordt afgespeeld en vervolgens herhaald. En herhaald. Vergelijkbaar met GIF’s. Dit zijn video’s zonder geluid.
- Pull-quote-video’s: video’s waarin een aantal quotes uit een langer interview worden uitgelicht. Deze video die ik voor Amref Flying Doctor heb gemaakt, is daar een voorbeeld van.
Je kunt ervoor kiezen om te filmen met een videocamera, maar met je smartphone maak je ook hele mooie beelden. Om die reden volgen onze collega’s altijd een training bij Geertje Algera.
Maak interessante videocontent voor social media
Als die keuze duidelijk is, kun je door naar de volgende stap: het daadwerkelijk maken van de video. Belangrijkste advies hierin is: maak het interessant! Leidraad kunnen de vragen zijn die ik al bij het plan noemde: aan wie wil je wat laten zien? Wat ga je vertellen en hoe? Bedenk hier een concept omheen dat leuk en boeiend is. Zo is de kans ook groter dat de boodschap blijft hangen bij jouw doelgroep.
Belangrijke bouwstenen voor interessante videocontent voor social media zijn:
- Snelheid: vooral vanwege het vluchtige gedrag van de gebruikers. Hoe flitsender en sneller het beeld is, hoe eerder mensen erop blijven hangen.
- Gevarieerd beeld. Niemand ziet graag minutenlang één en dezelfde persoon in beeld die praat. We willen variatie. Afwisseling. En het liefst zo snel mogelijk.
- Uitdagende quotes. Uitspraken die je aangrijpen, inspelen op je emotie, of die volledig tegengesteld zijn aan wat we als ‘normaal’ zien.
Denk aan de eerste seconden
Net zoals wij bij mensen in een fractie van een seconde bepalen of iemand te vertrouwen is, bepalen mensen ook binnen een paar tellen of een video stopwaardig is. Iedereen scrolt als een speer door hun tijdlijn. Gemiddeld hebben mensen op social media 1,7 seconden de aandacht erbij. Dit betekent dat je de kijker binnen de eerste twee seconden te pakken moet zien te krijgen. Met het vetste shot, belangrijkste stuk informatie, of dat lachende gezicht in de intro van de video. Laat je vooral eens inspireren door trailers van bioscoopfilms, die passen dit trucje onwijs goed toe.
Laat de beelden voor zich spreken
Niet dat geluid overbodig is, maar wist je dat 85% van de Facebook-gebruikers het geluid uit heeft staan? Zorg er dus voor dat geluid en geluidseffecten iets moois toevoegen, maar dat je video ook zónder geluid mooi is om te kijken. Zorg voor ondertiteling of zeer duidelijke scènes.
Vertel verhalen
Misschien wel je sterkste wapen bij het maken van videocontent voor social media: verhalen vertellen. Storytelling. Ik schreef al eerder in een blog over het belang van storytelling. Hoe mensen zich herkennen in verhalen van anderen, erdoor worden meegesleept en bij advertenties met een intrigerend verhaal eerder geneigd zijn om te doneren. Voor video geldt dit natuurlijk ook. Je kunt klanten aan het woord laten, mensen die je helpt, of je eigen teamleden als ambassadeur inzetten.
Monteer of leer monteren
Soms moet je zelf wat schieten, in andere gevallen krijg je videomateriaal opgestuurd. In beide gevallen is het handig als je ermee overweg kunt. Als je kunt knippen in de fragmenten. Dat je weet hoe je scènes achter elkaar zet. En hoe je er audio aan toevoegt. Hier zijn veel verschillende apps voor, ook voor op je telefoon. Zelf monteer ik het liefst achter mijn laptop met 17-inch scherm. De programma’s die ik gebruik:
- Canva. Een prachtig ontwerpprogramma dat helemaal online is. Echt geweldig wat voor schitterende ontwerpen je hierin maakt, zonder al teveel voorkennis van video editing. Zelf gebruik ik Canva alleen als ik:
- … snel een geluidje onder de videofragmenten wil zetten;
- … stock-materiaal nodig heb. Daarmee bedoel ik algemene (sfeer)-videobeelden die je als tussendoortje in je video kunt monteren;
- … tegen beter weten een flashy-overgang in mijn video wil.
- DaVinci Resolve. Hierin knip ik vooral graag fragmenten. Je kunt er heel makkelijk op verschillende manieren trimmen, kleuren aanpassen en teksten toevoegen. Er zijn zoveel mogelijkheden dat je er wel even in moet duiken.
Zorg voor een goede thumbnail
Is het je gelukt? Is de videomontage klaar en heb je een mooie video? Geweldig! Nu kun je hem op de socialmediakanalen gaan zetten. Natuurlijk denk je na over het juiste formaat, waarbij vierkant voor LinkedIn en Facebook gangbaar is en verticaal voor Reels. Als je jouw video uploadt is het ook belangrijk om een thumbnail bij te plaatsen. Dit is een afbeelding die in één oogopslag laat zien waar je video over gaat. Die kun je maken in Photoshop of Canva. Je kunt er dan ook tekst in plaatsen. Het is slimmer om altijd een thumbnail erbij te plaatsen. Anders kiest het sociale medium standaard een shot uit als thumbnail. En meestal zijn dat nogal nietszeggende shots, waardoor je geen idee hebt waar de video over gaat.
Wil je meer videocontent voor social media? We denken graag met je mee hoe je beter gebruikmaakt van videocontent. Wij zijn contentspecialisten. Ook voor videocontent. Dus video’s editen is een van onze skills!