Wordt dit een kans voor organisaties of niet? LinkedIn heeft onlangs een nieuwe functie geïntroduceerd: de video-tab. Beschikbaar voor zowel profielen als bedrijfspagina’s. Een feature waarmee het video’s meer in de etalage zet. LinkedIn-gebruikers kunnen nu eenvoudig door alle video’s scrollen, zonder eerst door andere soort content heen te hoeven. Wat betekent de video-tab op LinkedIn voor het algoritme en hoe haal je hier strategisch voordeel uit?
Maar eerst terug naar het begin, wie, wat, hoe en waarom? In oktober lezen we in de media voor het eerst over de video-tabel op LinkedIn. Een tab die je een kijkje geeft in een video-feed van organisaties en personen met kennis van zaken en veel invloed in jouw interesses en/of vakgebied(en). In de tab zie je een stroom van korte, verticale video’s die automatisch afspelen. Je kunt direct op de content reageren. Het is een toevoeging die op het eerste gezicht niet heel origineel lijkt: bieden Instagram, Facebook en TikTok niet precies dezelfde functie?
Video-tab op LinkedIn lift mee op videotrend
Helemaal toevallig is de video-tab op LinkedIn in ieder geval niet; het medium ziet een stijging van 34% per jaar in videocontent. Gebruikers plaatsen steeds meer video’s online en anderen bekijken die steeds vaker. Thomas de Man, Redacteur Werk & Carrière bij LinkedIn zegt erover: “De introductie van de video-tab is gezien de groeiende voorkeur voor video op LinkedIn dan ook een logische stap, die tot 1,4 keer meer engagement oplevert dan andere formats. We zien een toenemende behoefte aan een centrale plek waar professionals deze video’s kunnen zien en spelen hier met de video-tab op in.”
Hoe werkt de video-tab?
Niet elke LinkedIn-video verschijnt volautomatisch in de video-tab. De selectie in de tab is gebaseerd op relevantie en de mate waarop de content aansluit bij de interesse van de content-scrollers. Doel is om de gebruikerservaring te verrijken door een centrale plek te geven aan video’s waarin professioneel relevante onderwerpen de revue passeren. Als professional heb je zo in luttele seconden in beeld wat de laatste inzichten en trends zijn. Volgens recent onderzoek sluit het aan bij de voorkeur van 38% van de Nederlandse professionals: zij vinden korte video’s “de meest nuttige en boeiende manier om informatie te consumeren.”
De norm is bij de video-tab op LinkedIn een verticale video, net als op TikTok en Instagram.
Voordelen van video voor bedrijven: van merkverhaal tot tutorial
Voor jou als organisatie is er nog een kans weggelegd: je krijgt de mogelijkheid om jouw merkverhaal op een eigen, authentieke en visueel aansprekende manier aan je volgers te ‘vertellen’. Wat enorm bijdraagt aan een grotere gevoelsband met jouw doelgroep. Je kunt inspirerende bedrijfsverhalen delen, medewerkers in de spotlights zetten of je kernwaarden op een creatieve manier overbrengen. Ook kun je met video een inkijkje geven in jouw bedrijf: ideaal om vacatures uit te lichten en mogelijke sollicitanten enthousiast te maken. Daarbij komt dat je met video-tutorials, webinars en beeldinterviews jezelf positioneert als expert in jouw vakgebied.
Kortom, de video-tab op LinkedIn opent in potentie een wereld vol mogelijkheden voor organisaties.
Wat doet de video-tab op LinkedIn met het algoritme?
Het algoritme bepaalt welke content relevant en waardevol voor iemand is en toont die op de tijdlijn. De hamvraag is: verandert er iets door de komst van de video-tab? Meestal zie je dat bepaalde content wordt ‘voorgetrokken’ na de uitrol van een nieuwe functie. Zou dat nu ook opgaan voor video? LinkedIn zelf doet daar geen directe uitspraken over. Wel is duidelijk dat video’s zo meer voorop staan, waardoor ze meer zichtbaarheid krijgen. We denken dat LinkedIn organisaties meer gaat aanmoedigen om video’s te uploaden en dat het algoritme misschien vaker video’s promoot om de video-tab te ondersteunen. Tot slot laat het medium hiermee zien dat het video ziet als kernfunctionaliteit en waarschijnlijk krijgt dit type content nu meer ‘gewicht’.