Michelle studeerde Communicatie & Multimedia Design, maar liep haar diploma mis. Het lukte niet meer te werken met colitis ulcerosa. Na terugkomst van een minor in Amerika had zij nog maar één studiejaar te gaan, toen ze ziek werd. Ze moest na twee maanden stoppen met haar stage en zat een jaar thuis, maar ze wilde graag toch haar opleiding afronden. Met een speciale regeling volgde ze een stage waarbij ze kon thuiswerken. Het bedrijf was tevreden, maar de opleiding vond een stage vanuit huis niet HBO-waardig.
Michelle: ‘Een nieuwe poging om mijn studie af te ronden had weinig zin, want mijn klachten werden helaas niet minder. Het was begonnen toen ik terugkwam uit Amerika. Ik had last van extreme vermoeidheid en een doffe pijn in mijn buik. Niet zo gek, want ik had net een lange reis gemaakt, dacht ik.
Maar de klachten werden steeds erger en na een lange zoektocht bleek het om de chronische darmziekte colitis ulcerosa te gaan. Ik dacht dat ik me wel beter zou voelen als die ontsteking in mijn darm behandeld was, maar helaas was dat niet zo. Uiteindelijk heb ik besloten mijn opleiding te staken, want ik wilde niet een nog hogere studieschuld opbouwen.
#thuiswerkvoordelen
Door de maatregelen tegen het coronavirus moest opeens heel Nederland thuiswerken. In de berichtgeving hierover werd vaak het negatieve benadrukt: van beeldbelmoeheid en veel afleidingen tot aan een sociaal isolement. Wij werkten al vanuit huis lang voordat het coronavirus bestond. Voor onze medewerkers, die vaak een chronische aandoening of beperking hebben, is het een uitkomst. In deze interviewreeks #thuiswerkvoordelen benadrukken wij de voordelen van het thuiswerken. Voor werknemers in het algemeen, en mensen met een arbeidshandicap in het bijzonder.
Werken met colitis ulcerosa
De extreme vermoeidheid en chronische pijn zijn enorm invaliderend, maar helaas nog altijd onverklaarbaar. Ik wilde wel graag aan het werk, maar een fulltime baan op kantoor was niet haalbaar. Gelukkig kwam Webmastery begin dit jaar op mijn pad. Ik werk een paar uur per week vanuit huis en krijg de ruimte me op mijn eigen tempo te ontwikkelen. Mijn werk bestaat uit webcare voor verschillende opdrachtgevers en daarnaast krijg ik de kans om nu toch iets met vormgeving te doen. Superleuk, haalbaar én ik kan iets voor anderen betekenen.
Ziekmelden hoef ik me niet meer, want als het slecht gaat, werk ik gewoon vanuit mijn bed. Terwijl ik me tijdens de opleiding heel vaak moest ziekmelden. Ik hoef geen energie te verspillen aan me klaarmaken voor het werk en de reis er naartoe. Heb ik veel last, dan kan ik een stapje terugdoen en rust pakken tussendoor. En in mijn eigen omgeving heb ik alles bij de hand om het mezelf ondanks de klachten zo prettig mogelijk te maken. Wanneer ik iets aangeef, wordt daar gehoor aan gegeven. Begrip en positieve ervaringen doen een hele hoop!
Thuiswerken als serieuze optie
Nu veel mensen thuiswerken door de coronacrisis, merk ik dat het niet altijd serieus wordt genomen. Vaak wordt thuiswerken gezien als ‘even tussendoor’. Ik zou dit graag anders zien. Thuiswerken is voor velen een tussenoplossing. Veel mensen denken ook dat dit bij mij het geval is. Maar dit zou zomaar voor altijd kunnen zijn.
Thuiswerken heeft mij in korte tijd al veel gebracht. Het is nu nog niet het ’normale pad’, maar wel het goede voor mij. Ik hoop dat thuiswerken later wel als serieuze optie wordt gezien, waar net zo productief (misschien zelfs wel productiever) wordt gewerkt, contact met collega’s ook mogelijk is en waar je je net zo hard inzet.’
Michelle (25) werkt sinds 2020 bij Webmastery als webcaremedewerker. Ook doet ze regelmatig een vormgevingsopdracht. Wil je meer over haar lezen? Bekijk dan haar medewerkerspagina.