Communiceer jij voor je organisatie of opdrachtgever op social media? Is het jouw doel om elke dag de doelgroep te bereiken, verrassen, inspireren en te verbinden aan merk en missie? Wil jij je marketingbeslissingen baseren op gedegen onderzoek? Dan is het zeker niet overbodig om eens de tijd te nemen voor What’s happening online in 2018.
In dit kwantitatieve onderzoek wordt de gehele breedte van de Nederlandse samenleving ondervraagd over internet- en sociale mediagebruik. Marktonderzoekers Caroline van Teeffelen en Lianne Worrell van RuigRokPanel hebben zich ondergedompeld in de wereld van devices, social media, e-commerce en – een hot topic – online privacy. Geen tijd om te lezen, of wat hulp nodig bij het interpreteren van wat nu écht goed is om te weten? Wij hebben voor jou de krenten uit de pap gevist.
TIP! Jong en oud gebruikt meer en meer de smartphone voor het bekijken van video’s, het doen van online aankopen etc. Zorg er dus voor dat je online communicatie, zoals je website, responsive is. En zich dus aanpast aan het scherm waarmee de bezoeker de website bekijkt.

De highlights volgens de medewerkers van Webmastery
De onderzoekers zien een stijgende lijn in het gebruik van WhatsApp, Instagram en Snapchat. En ondanks dat Nederlanders (nog) niet massaal hun Facebook-account verwijderen, blijkt uit het onderzoek een daling in het dagelijkse gebruik van dit sociale netwerk. YouTube blijft onder een breed publiek geliefd.
In het onderzoek zijn vier doelgroepen ondervraagd:
Digitieners 14-21 jaar
Millennials 22-36 jaar
Generatie X 37-56 jaar
Babyboomers 57-71 jaar
#1 Facebook
- Het aantal Nederlanders dat dagelijks op Facebook zit, is licht gedaald in vergelijking met 2017: van 86% naar 83%.
- Vooral Millennials lijken ‘Facebook-moe’. Hun vrienden posten (te) weinig berichten en door veel gesponsorde content scrollen is niet bepaald interessant.
- De data die Facebook van gebruikers opslaat is reden tot zorg.
- Bij Generatie X zien we het tegenovergestelde: het aantal actieve gebruikers van Facebook stijgt. Bijna vier vijfde maakt anno 2018 actief gebruik van Facebook. Facebook blijft aanlokkelijk, deze generatie geeft minder vaak dan jongere generaties aan dat zij minder op Facebook zitten dan voorheen.

#2 Twitter en LinkedIn
- In het aantal Nederlanders dat Twitter en LinkedIn gebruikt verandert al jaren weinig.
- Het zakelijke LinkedIn wordt logischerwijs vooral gebruikt door Generatie X en Millennials, die volop bezig zijn met de ontwikkeling van hun carrière.
- Daarnaast gebruiken zij Twitter van alle generaties het meest.
#3 Instagram
- Twee derde van de Instagrammers zit één of meerdere keren per dag weg te dromen bij Insta-posts.
- Instagrammers kijken vooral posts over #Travel, #Hobby’s en #Food. De Digitieners en Millennials kijken veel naar #Kleding, #Lifestyle en #Beauty. Babyboomers houden meer van #Natuur.
- Drie op de tien Nederlanders maken actief gebruik van dit visuele sociale netwerk. Ze delen foto’s, video’s en (live) stories.
#4 YouTube
- Wat opvalt is dat Nederlanders het liefst tv, video’s of film kijken via YouTube. Daarbij verkiezen ze vaak het kleine scherm van de smartphone. Maar liefst een derde van onze medeburgers kijkt wel eens video via hun telefoon. Dat is een verviervoudiging sinds 2015! Alle generaties smullen van muziekvideo’s en blunders.
- Jongere generaties steken met kop en schouder uit als het gaat om het gebruik van dit medium. Digitieners verslinden de ene vlog na de ander en besteden vele uren aan bekijken van games(demonstraties).
- Bij de Millennials en Generatie X is Netflix (65%) meer in zwang geraakt voor films en video’s, hoewel toch nog altijd een groot aantal wekelijks op YouTube inlogt. Populair zijn tutorials: filmpjes waarin wordt uitgelegd hoe je iets kookt, bouwt of maakt.
- Onder Babyboomers neemt het platform een hogere vlucht; zij zetten vaak het journaal hier aan.
#5 Whatsapp
- De onbetwiste #1 van de social media is WhatsApp.
- Ruim negen op de tien (94%) maken actief gebruik van minimaal één online netwerk en gemiddeld zijn we op drie netwerken actief. WhatsApp is het populairst: in 2018 noemt vier vijfde zich een actieve gebruiker, in 2017 was dit driekwart.
- De klantenservice benaderen we steeds vaker via WhatsApp, daarnaast hebben we minder vaak voorkeur voor e-mailcontact.
Privacy is een hot topic
Heb jij je zaken op orde als het aankomt op de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)? Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders online privacy een belanhgrijk thema vinden.
- Zorgen over online veiligheid persoonlijke gegevens ten opzichte van vorig jaar iets afgenomen. Net als in 2016 is de helft (zeer) bezorgd.
- Digitieners internetten nog altijd het meest onbezorgd. Zij maken zich een stuk minder druk om de online veiligheid van hun persoonlijke gegevens.
- Vooral zorgen om misbruik persoonlijke gegevens, identiteitsfraude en phishing.
- Twee vijfde is bang voor doorverkoop van persoonlijke gegevens aan commerciële bedrijven en ransomeware.
- Het vertrouwen in de omgang met persoonlijke gegevens door commerciële bedrijven is beperkt.
- Veiligheid van gebruik apps is niet voor alle Nederlanders even duidelijk.
Bron: Onderzoek What’s happening online in 2018 van RuigRokPanel