Belangenorganisaties weten: als je wat wil veranderen, moet je in Den Haag zijn. Door de coronamaatregelen zijn de wandelgangen daar echter minder toegankelijk, letterlijk. Daardoor grijpen steeds meer organisaties naar online belangenbehartiging. En ontdekken ze de kracht hiervan.
Mijn fascinatie voor belangenbehartiging begon jaren geleden toen ik voor de eerste keer voor een belangenorganisatie werkte. Inmiddels is dit het specialisme van Webmastery; wij hebben het online deel van dit vak geperfectioneerd. Met onze online analyses, redactie en webcare dragen we bij aan het behartigen van de belangen van de doelgroepen van met name non-profitorganisaties.
In deze blog leg ik uit hoe socialmedia-analyses, -redactie en -webcare tegenwoordig steeds belangrijkere onderdelen zijn bij de lobby. Én hoe je ze optimaal inzet.

Social media analyses
Zoek verhalen die je punt onderstrepen
De eerste stap van online belangenbehartiging gaat om het vinden van verhalen die jullie argument om beleid te veranderen kracht bij zetten. Geen punt komt zo sterk over als het uit de mond komt van iemand die het persoonlijk raakt.
Mijn tip: zoek niet alleen naar iemand in een bepaalde situatie, maar naar iemand die over de situatie zelf al online een vergelijkbaar standpunt inneemt en persoonlijke foto’s durft te delen die raken. Dit ‘goede begin’ is echt het halve werk als het gaat om belangenbehartiging.
Stel een alert in om verhalen te vinden
Hoe je deze verhalen vindt? Een alert instellen bij bv Google Alerts zodat je een e-mail krijgt wanneer iemand over het onderwerp schrijft is een goede eerste stap. Wij gebruiken hiervoor de geweldige tool Coosto Listen. In deze tool kun je ook op foto zoeken, waardoor je de persoonlijke verhalen er snel uit haalt.
Breng in kaart wie het debat beïnvloedt
Bij elk thema zijn er mensen op social media die het debat beïnvloeden. Deze mensen posten regelmatig en hebben veel volgers. Breng deze influencers in kaart. Ze kunnen geschikt zijn als storyteller, of helpen om jouw berichten te verspreiden. Leg contact en kijk waar je elkaar kan versterken. Volg influencers actief en reageer regelmatig.
Socialmedia-redactie
Gebruik storytelling in je redactie
Heb je krantenartikelen gevonden over jouw onderwerp? Of persoonlijke verhalen waar je toestemming voor hebt gekregen om te delen? Plaats ze op jouw socialmedia-kanalen. Gebruik hierbij storytelling: focus op de hoofdpersoon in het verhaal. Zorg ervoor dat er een spanningsboog in je verhaal zit. Bij storytelling is er vaak een held: een hoofdpersoon die een doel heeft en obstakels moet overwinnen.
Gebruik quotes
Maak het scanbaar. Mijn ervaring is dat als je de meest treffende quote van de hoofdpersoon boven je bericht plaatst, je mensen vaak in één keer duidelijk maakt waar het bericht over gaat. Vat daarna een deel samen en link naar het complete verhaal.
Gebruik een foto van de persoon
Het meest onderschatte element van storytelling is de foto. Een foto van de persoon waar het verhaal over gaat, draagt het meest bij aan het effect van het bericht. Het liefst is dit niet een portretfoto, maar een foto van de persoon in de situatie waar hij over vertelt. Op social media hoef dit niet per se een gelikte foto te zijn. De puurheid van een amateuristische foto kan ook raken.
Heb je echt geen foto, en kun je geen andere verhalen vinden met wel een treffende foto, dan zou je ook kunnen kiezen voor een poll.
Vraag om meer ervaringen
Je wil graag interactie onder het bericht. Het kan daarom heel goed werken om te vragen of er mensen zijn die zich in het verhaal herkennen.
Webcare & communitymanagement
Luister en reageer
Als je mensen vraagt om hun ervaringen te delen is het volgende belangrijker dan ooit: luister naar wat ze vertellen. Laat zien dat je ze hoort. Zorg dat webcare-medewerkers alle kennis hebben over de stokpaardjes van de organisatie. En dat ze hun ogen open houden voor andere treffende verhalen om op te pakken in de redactie.
Veel reacties op een bericht zorgt voor veel bereik, wat de publieke opinie kan beïnvloeden. Reageer dus volop op reacties. Wacht hier niet te lang mee. Als je het doet direct nadat het bericht online gaat tot en met het moment dat de meeste mensen online zijn, zorg je voor een optimaal bereik. Dus: wees actief op social media in de avond.
Verzamel de bijval
Ook als je de reacties niet gebruikt voor een nieuw bericht, hebben ze waarde. Ze laten zien dat jouw lobbypunt de mening van een brede achterban verwoordt. Dus verzamel de bijval, bijvoorbeeld het aantal reacties en de meest treffende reacties.
Deel het op het juiste moment
Als er in één vakgebied geldt ‘er is een juist moment voor alles’ dan is dat wel de lobby. Je wil aandacht voor jouw standpunt als het ijzer heet is. En dat is vaak het moment dat het onderwerp geagendeerd staat in de Tweede Kamer. Volg daarom de politieke agenda. Time je online belangenbehartiging vlak daarvoor.
Op dit punt nemen belangenbehartigers en persvoorlichters je werk over.
Belangenbehartigers hebben vaak al direct na de Tweede Kamerverkiezingen contact gelegd met alle woordvoerders van hun thema in de Tweede Kamer van de verschillende politieke partijen.
Heb je geen ingang in het Binnenhof, dan kan de publieke opinie beïnvloeden ook door je verhalen te delen met een journalist. Dit is het vak van persvoorlichters. Tip een journalist, schrijf een persbericht of stuur een ingeschreven brief in voor aandacht voor jouw onderwerp.
Ben je nieuwsgierig naar de wereld van het contact tussen lobbyisten, politici en journalisten, dan is het boek Je hebt het niet van mij, maar van Joris Luyendijk een aanrader.

Tenslotte
Ik hoop dat ik met deze blog heb kunnen laten zien wat een prachtige kruisbestuiving van redactie en webcare online belangenbehartiging is. Ben je benieuwd wat Webmastery kan betekenen voor jouw organisatie? Neem contact met ons op. We denken graag mee.