Waar LinkedIn lang het ondergeschoven kindje was, is het nu het socialmediakanaal met de grootste stijging in volgers. Een kanaal om niet te onderschatten dus. Onze tip: investeer er nu in. Zo verkrijg je een mooie schare volgers, waar je nog jaren plezier van hebt.
De cijfers
Wanneer we naar de stijging van het aantal volgers kijken, zien we dat deze op Facebook en Twitter vaak rond 1% per maand hangt. LinkedIn stijgt daar de laatste maanden bij de meeste van onze opdrachtgevers ver bovenuit met een gemiddelde van 6% (!). Zelfs op Instagram halen we dit gemiddelde niet. Daar stijgen de meeste opdrachtgevers met ongeveer 5% per maand.
Ja ik wil!… #meervolgers
Een LinkedIn-post schrijven, dat lukt meestal nog wel. Toch levert dit niet altijd het aantal likes op waarop je had gehoopt. Grote kans dat je een van de drie meest gemaakte denkfouten hebt gemaakt. Welke dit zijn, zetten wij even voor je op een rij.
Denkfout 1: “Een LinkedIn-post moet zakelijk blijven”
Fout… Natuurlijk: een professionele tone-of-voice past bij een LinkedIn- post, maar het is een denkfout dat de content zelf ook zakelijk moet zijn.
Net als op andere socialmediakanalen raken vooral berichten die inspelen op de emotie de juiste snaar. Op LinkedIn passen emoties als vaktrots, maar ook die onze humane kant weten te raken. Emotie op een foto speelt daarbij een belangrijke rol. Storytelling is ook op LinkedIn een effectieve manier van content delen.
Viraal op Linkedin
Voor opdrachtgever Alzheimer Nederland vonden we deze zomer een mooi bericht van de politie, die met veel geduld een vrouw met alzheimer naar huis begeleidde. We kregen toestemming deze op LinkedIn te delen. De foto spreekt voor zich. Het bericht ging viraal: inmiddels zijn maar liefst 1,1 miljoen mensen bereikt. Een veelvoud van de 10.000 volgers die Alzheimer Nederland heeft.
Denkfout 2: “Je moet berichten plaatsen tijdens werktijd”
Fout! Net als op andere socialmediakanalen zijn mensen ook op LinkedIn vooral buiten werktijd actief. Wat daarbij opvalt, is dat LinkedIn-berichten vooral aan het einde van de dag worden gedeeld. De meeste reacties daarentegen worden pas ná kantoortijd geplaatst. Deel je LinkedIn-post om half twaalf, om de mensen tijdens hun lunchpauze te bereiken. Of doe dit om 4 uur voor de mensen in de trein en ‘s avonds op de bank.
Minder concurrentie tijdens vakanties
Het virale bericht bij Alzheimer Nederland was ook voor ons een eye-opener: deze werd midden in de vakantie geplaatst. Wij denken dat dit juist bijgedragen heeft aan het succes van het bericht. LinkedIn-gebruikers blijken dit socialmediakanaal ook tijdens hun vakantie gebruiken. En omdat veel organisaties in vakantietijd stoppen met berichten plaatsen op LinkedIn, had Alzheimer Nederland weinig concurrentie.
Denkfout 3: “Je moet alle berichten plaatsen op je LinkedIn-bedrijfspagina”
Fout. Vaak hebben medewerkers van organisaties een heel mooi netwerk. Het is zonde om die niet te gebruiken. Bij verschillende opdrachtgevers hebben wij afgelopen jaar geëxperimenteerd om berichten (ook) op de persoonlijke pagina’s te plaatsen als ghostwriter. Dit deden we bijvoorbeeld op de pagina van de directeur en andere medewerkers met veel externe contacten.
Ghostwriter voor de directeur
Een mooi voorbeeld hiervan is onze opdrachtgever Tunga, een social enterprise die werkt met Afrikaanse ontwikkelaars. We plaatsen berichten zowel op de bedrijfspagina, als de pagina van de directeur.
Door het gebruik van de juiste tone-of-voice hebben wij mensen geënthousiasmeerd voor Tunga. De berichten – geschreven vanuit de medewerkers zelf – zijn menselijk, enthousiast en positief. Door deze benadering voelen mensen zich verbonden met het verhaal. En connectie is het toverwoord op social media. Het in beeld brengen van mensen blijkt eveneens goed te werken.
Bij Tunga zien we een verschil ontstaan in het aantal likes op de bedrijfspagina in vergelijking tot de personeelspagina’s. Er lijkt namelijk een lichte voorkeur te bestaan voor de persoonlijke pagina’s.
Maak gebruik van LinkedIn-artikelen
Een andere mogelijkheid om veel bereik te creëren, is het inzetten van LinkedIn-artikelen.
Je kunt een LinkedIn-post schrijven in de vorm van een bijdrage en deze delen. Dit bericht wordt dan enkel gezien door jouw volgers en de mensen die hem delen. Wanneer je van deze LinkedIn-post een artikel maakt, bereikt het bericht naast jouw volgers ook mensen die zoeken op een onderwerp uit jouw artikel. Het artikel verschijnt ook op je profiel, waardoor het ook zichtbaar is voor je trouwe volgers.

Wil jij jouw zichtbaarheid en bereik op LinkedIn ook vergroten, maar mis je kennis of tijd? Onze medewerkers zetten hun expertise graag in om jou hierbij te helpen. Neem vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je graag verder.
Geen nieuws meer missen? Dat kan! Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws op socialmedia- en SEO-gebied.