Juist nu, in tijden van crisis, zie je hoe belangrijk Twitter nog steeds is. Je wordt door het RIVM en Rijksoverheid op de hoogte gehouden van de richtlijnen en adviezen. Via #coronavirus weet je direct wat er speelt en lees je de laatste nieuwtjes. Op dit moment zijn hashtags als #coronanederland zelfs trending op Twitter. Ook hoef je niet bang te zijn voor nepnieuws: actief misleidende tweets worden verwijderd. Dit is Twitter anno 2020!
Je wordt niet alleen op de hoogte gehouden, ook de mooie dingen worden gedeeld. Denk aan de zingende Italianen op de balkons. Of wat dacht je van de ontroerende filmpjes van familieleden die zwaaien naar hun geliefde in een verzorgingstehuis? Zo ontstaat er een digitale verbinding, een gevoel van saamhorigheid.
De hype voorbij?
Onze minister-president deed begin dit jaar de uitspraak: “Dat hele Twitter is toch een beetje aan het verouderen?” De nieuwste cijfers laten echter het tegendeel zien: het gebruik van Twitter zit weer in de lift.
Uit onderzoek van Newcom blijkt dat het aantal Nederlanders dat inlogt op Twitter afgelopen jaar gestegen is met 13% naar 2,8 miljoen. Het aantal mensen dat elke dag actief is, steeg met 25% naar 1,1 miljoen gebruikers.
Toegegeven: voor mij kwam deze stijging óók onverwachts. Blijkbaar heb ik de overtuiging dat als een socialmediakanaal de hype voorbij is, deze ten dode is opgeschreven. Maar is dat wel een terechte aanname?
Wie herinnert zich de strijd tussen het Nederlandse Hyves en de nieuwkomer Facebook? Hyves startte in 2006. Vervolgens trok Facebook in 2011 voor het eerst in Nederland meer unieke bezoekers dan Hyves. Toen ging het snel bergafwaarts met Hyves: in 2013 werd de stekker uit het ooit zo populaire socialmediakanaal getrokken. Hyves ging verder als spelletjeswebsite Hyvesgames.nl.
De fasen van een socialmediakanaal
We hebben sinds 2013 al een aantal nieuwe kanalen aan de socialmediamix mogen toevoegen, zoals Instagram, LinkedIn en Snapchat, waarbij ik telkens deze fasen herken:
- Fase 1: het kanaal wordt ontdekt door een kleine groep early adopters. 🤓
- Fase 2: het kanaal wordt groot gemaakt door jongeren die erin een kanaal vinden om met elkaar te communiceren.
- Fase 3: Ouders worden nieuwsgierig en worden lid. De gemiddelde leeftijd stijgt. Het wordt in deze fase een hype: ‘zit jij al op…”
- Fase 4: Organisaties realiseren dat hun doelgroep actief is op het social media kanaal en worden er ook actief om hun doelgroep te bereiken. Zij investeren in het platform.
- Fase 5: Opa’s en oma’s willen de foto’s van kleinkinderen niet missen en worden ook lid. Inmiddels trekken echter jongeren weg op zoek naar het volgende nieuwe kanaal zonder pottenkijkers.
- Fase 6: Een deel van de gebruikers zullen de jongeren op termijn volgen, echter gebruiken Nederlanders tegenwoordig zonder problemen meerdere kanalen. Het kanaal vindt z’n eigen doelgroep en nut. Het kanaal is volwassen en vindt zijn eigen plek in het socialmedialandschap.

Twitter anno 2020
De hype van Twitter is al een paar jaar voorbij. Twitter heeft zich inmiddels weten te stabiliseren door een platform te worden waar je terecht kunt voor het meest up-to-date nieuws, dat gebruikt wordt door een harde kern.
Hoe ziet deze doelgroep eruit? Het grootste deel van de 2,8 miljoen Nederlandse gebruikers is tussen de 20- 39 jaar oud. Deze generatie wordt ook wel de Millenials genoemd. De meeste Twitteraars zijn hoogopgeleid. Ruim 1,1 miljoen Nederlanders zijn dagelijks online.
Veel mensen realiseren zich niet: Twitter staat op nummer 7 van beste socialmediakanalen, nog boven Snapchat en TikTok. Of ‘Twitter de hype voorbij is?’ Daar kunnen we kort over zijn: zeker niet!
Twitter heeft namelijk één ding wat andere socialmediakanalen niet hebben: breaking-news. Wanneer er iets gebeurt in de wereld, kijken mensen vaak eerst op Twitter. Denk bijvoorbeeld aan grote sportevents, nieuwswaardige gebeurtenissen en populaire tv-programma’s. De trending topics hebben hierbij een belangrijke rol. Twitter is nog steeds het allersnelste nieuwsmedium.
Waar Facebook en Instagram vooral privé gebruikt worden, maakt Twitter de verbinding tussen het zakelijke en persoonlijke leven. Dit kun je goed gebruiken om een groot publiek te bereiken.
Het platform blijft vernieuwen
En Twitter staat ook zeker niet stil. Wellicht dat dat het geheim is van de plotselinge opleving. Ook in 2020 heeft Twitter nog een aantal updates op de planning staan:
- Een optie om retweeten uit te zetten.
- Het verwijderen van tweets met misleidende informatie.
- Een optie om reacties te verbergen.
- En wellicht Twitters versie van stories, genaamd ‘Fleets’. Twitter is dit op dit moment aan het testen.
Hoe zet je Twitter efficiënt in?
Twitter is dus alive and kicking en biedt zeker kansen op de juiste momenten. Maar wat zijn de juiste momenten?
Voor je nieuws
Op Twitter zitten veel journalisten. Heb je nieuws? Deel het op Twitter. Zorg dat je interessant bent voor journalisten om te volgen en/of gebruik de juiste hashtags van actuele thema’s.
Met inhakers op actuele gebeurtenissen en inhaakdagen.
Maak gebruik van (inter)nationale (feest)dagen als inhakers. Denk bijvoorbeeld aan #vrijdagdedertiende, #pasen of #dierendag. Lees onze blog over het hoe en waarom van inhakers.
Tijdens tv-programma’s
Meedoen aan discussie over een televisieprogramma op internet vormt een brug tussen de mensen die op dat moment hetzelfde programma kijken. Meedoen aan deze discussies, maakt jouw kanaal zichtbaar. Het inhaken op online discussies is gelijk een vorm van free-publicity. Ook hier geldt: gebruik in elke tweet de hashtag van het programma.
Tijdens evenementen
Heb je een evenement? Dat is het perfecte moment om te gaan twitteren! Laat je volgers weten wat er gebeurt, houd ze op de hoogte van nieuwtjes en deel foto’s of korte filmpjes. Vergeet niet om tijdens je evenement je eigen hashtag te delen, bijvoorbeeld in het beginscherm van je presentatie en op banners.
Door samen te werken met influencers
BN’ers en andere influencers met veel volgers op Twitter kunnen je helpen om je boodschap te verspreiden. Vermeld je een politicus, BN’er of influencer, mention deze dan altijd.
Voor het maatschappelijk debat
Twitter heeft een buitengewoon grote invloed op het maatschappelijk debat. Zo was er vorige week de wens om scholen te sluiten i.v.m. het coronavirus: onder druk van de publieke opinie werden tóch de scholen gesloten. Veel van de mensen die de scholen liever gesloten zagen, zaten op Twitter en gebruikten de hashtag #scholensluiten.
Zend niet alleen, maar luister ook
Als webcarekanaal
Voor jouw organisatie is het belangrijk om goed en eenvoudig bereikbaar te zijn voor de vragen en klachten van jouw achterban. Let wel op dat je binnen korte tijd reageert en de tags van jouw organisatie goed in de gaten houdt.
En tenslotte: als bron van nieuws
Twitter is hét kanaal voor nieuws. Gebruik Twitter niet alleen om te zenden, maar ook om te luisteren. Ontdek snel je (vak) nieuws en ontdek hoe je doelgroep reageert op je standpunten.
Wil je op de hoogte blijven van online communicatie en socialmedia-inhakers? Meld je dan aan voor onze gratis updates. Kies uit elke twee maanden de laatste nieuwtjes en trends over online communicatie en/of elke week de mogelijke inhakers voor social media.