Woord en beeld gaan hand in hand bij Webmastery. Als team maken we dagelijks tientallen berichten, waarbij per kanaal en per bericht afwisselend het één leidend is en het ander ondersteunend. En dan is het zaak om creatief en origineel te blijven én de wetten van de fotografie – een passie die we allemaal delen – in ere te houden. Hoog tijd dus voor een workshop beeldcommunicatie.
Workshop Beeldcommunicatie
Op kantoor in Gemonde ontvingen we voor deze Webmastery workshop Ilse Wolf, fotografe en workshopleider. De collega’s die niet ter plekke aanwezig konden zijn, haakten aan via Google Hangouts.
Inspiratie voor leuke afbeeldingen
Dat Ilse Wolf haar kennis met ons kwam delen, had natuurlijk een reden. Voor onze eigen beeldcommunicatie gebruiken we bij al onze uitingen het liefst eigen beeld. Dus geen stockfotografie, maar beeld dat een emotie oproept, niet te ver van je bed staat, of mooi duidelijk, uitnodigend en prikkelend is. Voorwaarden waar we aan kunnen voldoen, maar waar we bij het zoveelste plaatje soms wat inspiratie voor missen. Niet gek ook als je bedenkt dat we vaak onze eigen werkplek gebruiken en sommige medewerkers huisgebonden zijn.
Beeldcultuur en beeldvoering
Om nieuwe inzichten te krijgen begon Ilse met een rondgang langs beeldcultuur en beeldvoering zodat we met eigen ogen konden zien wat nu slechte beeldcommunicatie is en wat juist heel goed werkt. Je kunt met beeld namelijk net de plank misslaan of het verhaal overschaduwen waar dat wellicht niet de bedoeling was. Heel fijn om die goede en minder geslaagde voorbeelden naast elkaar te zien en met elkaar te bespreken.
Interactieve workshop
Natuurlijk was het geen workshop van zitten en luisteren: we gingen ook zelf aan de slag. Met als opdracht: fotografeer leidend beeld waarop te zien is hoe wij op locatie (thuis/buiten) werken en breng je laptop/telefoon/tablet zo in beeld dat het een verhaal over social media ondersteund. Het resultaat? Dat verschijnt vanzelf op Webmastery’s social media kanalen. 😉
7x aan de slag met beeld en communicatie
Om een inzicht te geven van wat wij hebben opgestoken van de workshop, delen onze medewerkers de tip waarmee ze aan de slag gaan.
#1 Margaret: Gebruik placemats voor variatie
“Ik hou van foto’s van een Ipad of Iphone met daarop het onderwerp, om te plaatsen
bij blogs over social media. Maar ondertussen raakte ik zelf uitgekeken op mijn op zich fotogenieke tafel, kwestie van tijd voordat onze volgers het ook gaan herkennen. De meest concrete tip die ik uit deze workshop heb gehaald, is om placemats aan te schaffen in hout- en leerlook, om zo te kunnen variëren.”
#2 Janneke: Zet je mobiel in vliegtuigmodus
“Ik vind het heel goed om te weten dat je met Instagram je foto kunt bewerken terwijl deze in de vliegtuigmodus staat. Dan wordt de foto namelijk niet per se geplaatst, maar wel bewerkt opgeslagen als nieuwe foto. Terwijl als je een concept opslaat in Instagram, dan onthoudt de app wel de bewerking als je dezelfde foto opnieuw wilt toevoegen, maar hij slaat hem niet als nieuwe foto op in je beeldgalerij op je mobiel.”
#3 Sandra: Gebruik een spreuk in een lijstje
“Op de Facebookpagina die ik beheer, van Uw Stamboom Online, houden de volgers van spreuken. Ik wilde daarom tijdens de workshop graag inspiratie opdoen om dat eens op de foto te zetten. Dat is gelukt: ik ben van plan om spreuken te plaatsen in een lijstje en zo te fotograferen.”
#4 Jack: Let goed op je omgeving
“Als fotograaf zijnde, naast websites maken, was ik me al bewust van een aantal zaken die tijdens de workshop aan de orde kwamen. Maar ik heb mezelf ook een paar vragen kunnen stellen. Let ik tijdens het maken van een foto bijvoorbeeld wel voldoende op de omgeving? Bij vrije fotografie maakt dat niks uit, je maakt wat je ziet en alles is onderdeel van het geheel. Maar werkend voor een opdrachtgever kan het weleens zo zijn dat niet opletten tijdens het fotograferen tot ongewenste ‘bijzaken’ in het beeld kan leiden, met onbedoelde boodschappen als gevolg en geen mogelijkheid die achteraf nog even te wijzigen. Denk aan een boomtak die uit iemands hoofd ‘groeit’. Goed kijken en je tijd nemen blijft dus te allen tijde belangrijk bij het maken van een foto, zeker als je daarbij een vooropgesteld doel hebt. En neem ook even de tijd om op je camera naar het resultaat te kijken. Soms zie je dan juist wat je tijdens het maken over het hoofd zag.”
#5 Anna Teresa: Ga nog een stap verder met out of the box denken

“Eigenlijk denken wij al best out of the box, omdat we al vaker hetzelfde onderwerp op een andere manier in beeld willen brengen. Maar door met bijvoorbeeld je tablet rond te lopen en deze her en der neer te leggen en te kijken wat er gebeurt, ontdek je toch weer nieuwe mogelijkheden. Benader het onderwerp ook eens vanuit een andere hoek of met ander perspectief. Beweeg, loop rond en gebruik wat je ziet. Het hoeft niet altijd ene schot in de roos te zijn, maar het zet je wel aan het denken over wat nog kan.”
#6 Kaat: Maak gebruik van de opties in Instagram
“Wat ik van de workshop vooral heb opgestoken, is hoe veel mogelijkheden er zijn om foto’ s en filmpjes te maken voor Instagram. En met name dat de foto’s zo te bewerken zijn dat ze professioneler overkomen, omdat de kwaliteit door de bewerking beter is. Denk aan het roteren van de foto zodat de horizon ‘recht staat’. Het scherpstellen van een onderwerp en het vervagen van de omgeving. Of spelen met licht en donker en scherpte. Iets wat ik zeker ga uitproberen en toepassen!”
#7 Angélique: Zet jezelf eens op een andere manier op de foto
“Ik werk vanuit huis en dan is het op de foto zetten van mijn eigen werkplek qua variatie soms wel een uitdaging. De tip die ik meeneem is dat ik vaker gebruik ga maken van een statief. Zo kan ik mezelf ook vanuit andere hoeken fotograferen terwijl ik werk. Bijvoorbeeld van achteren.”