Bij Webmastery geloven we dat werk zich moet aanpassen aan de mens, niet andersom. Die gedachte geldt ook voor workshops. Wij regelen bijna maandelijks een workshop voor onze collega’s. Daarbij vinden we het belangrijk dat iedereen zich gehoord, gezien en veilig voelt. Met deze checklist helpen we onze workshopgevers op weg bij het geven van een inclusieve workshop.
De hamvraag: hoe zorg je ervoor dat je workshop écht voor iedereen werkt? Dit zijn onze tips:
1. Houd rekening met diversiteit in beeld en taal
We vragen workshopgevers: loop je PowerPoint nog eens na en zorg dat er diversiteit zit in beeld en taal:
💡 Zet mensen in beeld die verschillen in huidskleur, leeftijd, gender en achtergrond. Vermijd alleen witte gezichten in je presentatiefoto’s.
💡 Zet de mens voorop in je taal. Bijvoorbeeld: geen autisten, maar mensen met autisme.
💡 Voorkom dat je mensen neerzet als uitzondering. Benoem bijvoorbeeld culturele achtergronden, handicaps of geaardheden niet als het niet relevant is.
💡 Doorbreek stereotypen in je presentatie. Laat bijvoorbeeld ook vrouwen zien in beroepen die traditioneel als ‘mannelijk’ worden gezien – zoals een vrouwelijke bouwvakker.
💡 Werk je met persona’s in je workshop? Vraag dan niet automatisch: “Is het een man of een vrouw?”, maar eerder: “Welk gender heeft deze persoon?” of “Wat voor achtergrond heeft deze persoon?”
Onze visie op inclusief communiceren
2. Houd rekening met introverte deelnemers
Niet iedereen voelt zich comfortabel bij het snel reageren in een groep of ‘de beurt krijgen’. Bij ons hoor je in online sessies soms steeds dezelfde mensen praten. Wil je iedereen echt meenemen?
Dan hebben we deze tips:
💡 Geef de optie om te reageren via de chat of een poll. Vind je reacties per chat te veel afleiden? Dan kunnen wij deze op gezette tijden samenvatten.
💡 Plan het woord geven: laat mensen in kleine groepjes overleggen en vraag vervolgens aan één iemand per groep om terug te koppelen. Dan maak je geruik van de kracht van introverte medewerkers.
3. Houd rekening met energiebeperkingen
Bij Webmastery werken veel mensen met een aandoening. Dat vraagt om flexibiliteit – ook in een workshop. Gebruik je deze checklist niet voor een workshop bij Webmastery? Stel aan het begin een open vraag waar behoefte aan is. Zo zorg je voor een inclusieve workshop.
Meestal geldt:
💡 Plan elk uur een korte pauze in van 10 à 15 minuten. Dat helpt deelnemers om even te bewegen of op te laden.
💡 Maak het oké om even of eerder weg te gaan. Sommige deelnemers kunnen maar een beperkt aantal uur per dag werken. Laat weten dat je workshop wordt opgenomen en dat mensen hem kunnen terugkijken als dat beter werkt.
💡 Om de flow van een workshop niet te doorbreken hebben wij onderling de afspraak dat mensen zonder het aan te kondigen de meeting kunnen verlaten.
4. Houd rekening fysieke beperkingen
Op locatie vragen we workshopgevers rekening te houden met:
💡 Collega’s die zich bewegen in een rolstoel. Zorg voor een toegankelijke locatie.
💡 Collega’s die een hulphond hebben. Zorg dat de hulphond welkom is op de locatie. Geef de hond geen aandacht zolang die het vestje draagt.
💡 Collega’s die weinig fijne motoriek hebben: zorg dat fysieke opdrachten in teams worden gedaan, waarbij rekening wordt gehouden met talenten en beperkingen.
💡 Collega’s die een gehoorbeperking hebben: zorg ervoor dat er weinig omgevingsgeluid is.
5 Houd rekening met allergieën en voedingswensen
Geef je een workshop op locatie met lunch? Denk dan vooruit.
💡 Informeer bij de organisatie of er deelnemers zijn met voedingswensen, voedselallergieën of intoleranties. Bij Webmastery eten veel mensen (het liefst) vegetarisch. Er is één medewerker met een notenallergie.
💡 Weet je niet zeker welke wensen er zijn? Zorg altijd dat er vegetarische en vegan opties zijn. En houd rekening met allergieën.
Algemene tips voor een inclusieve workshop
Gebruik je deze checklist voor een andere groep dan Webmastery? Vraag dan altijd met welke aandoeningen of beperkingen je rekening kunt houden. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:
- Regel naar behoefte een gebaren- of schrijftolk voor mensen met een auditieve beperking.
- Zorg voor audiodescriptie bij video’s. Dit is een beschrijving van wat je ziet. Dan kunnen mensen met een visuele beperking deze ook volgen.
Zo maak je je bijeenkomst voor iedereen toegankelijk.