Thuiswerken is het nieuwe normaal. Veel Nederlanders zijn inmiddels gewend geraakt aan thuiswerken. Verschillende topbedrijven zijn van plan om ook na de crisis veel werken op afstand permanent mogelijk te maken, waaronder de werkgevers Facebook en Twitter. Maar hoe vind je je ideale werkritme als thuiswerker?
Als je begint met thuiswerken, doe je dat in eerste instantie vanuit je kantoorritme. Als je zo nu en dan thuiswerkt en afwisselt met werken op kantoor, dan kun je ook het beste dit ritme aanhouden.
Als je echter voornamelijk vanuit huis werkt, zoals wij al jaren doen, dan heb je geluk: dan kun je dit doen vanuit je eigen ritme. Ga op zoek naar je eigen werkritme en ontdek dat je dan productiever bent en beter in je vel zit!
Ons werkritme bij Webmastery
Bij Webmastery zijn we begonnen met het idee dat we ‘altijd’ kunnen werken. Toch vindt ieder van ons na een tijdje een eigen werkritme. Zo start vroege vogel Ellis al om 6 of 7 uur met werken en gaat na haar eerste werkblok pas ontbijten. Margaret en Janneke zijn meer nachtuilen. Ze vinden het het fijnst om ‘s middags te werken. Na het koken, eten en sporten of Netflixen buigen ze zich nog een paar uur over het werk tot middernacht.

Zelf heb ik pas na een paar jaar thuiswerken mijn eigen werkritme ontdekt. Vorige zomer zijn we met de collega’s gestart met een wandelchallenge. Dat deden we met de app ‘ommetje’. Volgens de Hersenstichting is het namelijk goed voor je hersenen om een ommetje maken. Dat helpt bij het onthaasten en verbetert je creativiteit.
Voor je productiviteit is het goed de dag met een wandeling te beginnen. Daarom ga ik na het ontbijt eerst een uurtje vlot wandelen om 8 uur, drink dan standaard mijn eerste kop koffie van de dag en neem met frisse moed plaats achter mijn PC voor het werk van die dag. Sinds ik elke ochtend start met een vlotte wandeling van een uur, voel ik me energieker en verzet daardoor meer werk gedurende de dag.

Je ideale werkritme als thuiswerker
Wil jij ook je ideale werkritme vinden? Onze tip is om je week in dagen en je dag in blokken in te delen van bijvoorbeeld één of meer uur. Beantwoord daarna de volgende vragen:
1. Wat zijn jouw ‘gouden uren’?
Ben je een vroege vogel of een nachtdier? Wat zijn jouw ‘gouden uren’ op een dag? Wanneer kom jij lekker in een flow? Is dat ‘s ochtends als je net bent begonnen of kom je juist ‘s avonds pas op gang? Of iets ertussenin? Maak daar gebruik van.
👉 Plan je creatieve werk- en denkwerk in deze uren.
2. Wat past bij je situatie?
Je kan een avondmens zijn, maar als je ‘s ochtends vroeg moet opstaan, omdat je kinderen vroeg wakker zijn, kan het toch onhandig zijn om ‘s avonds te werken. Vraag je jezelf verder af of je bijvoorbeeld vrij wilt zijn als je kinderen ook vrij zijn.
👉 Plan privétijd met je naasten.
3. Wanneer moet jij bereikbaar zijn?
In ieder beroep zijn er momenten dat je bereikbaar moet zijn. Naast dat je diensten kan hebben, kan het zijn dat je bereikbaar moet zijn voor vragen van klanten of voor besprekingen met collega’s.
Tip: er ligt wellicht minder vast dan je denkt. Overleg met je collega’s of het werk zo verdeeld kan worden dat iedereen volgens eigen wens kan werken. Juist als je verschillende tijden werkt, kun je er ook voor kiezen om om de beurt bereikbaar te zijn voor klanten. Samen zijn jullie het meest productief.
👉 Plan werkblokken wanneer je bereikbaar moet zijn.
4. Hoe laad je op?
Voel je je beter als je een uurtje buiten bent geweest? Of even kan kletsen met een vriendin? Plan niet alleen je werk, ook je ontspanning tussen de blokken in. Ga sporten, loop een rondje of doe thuis stretchoefeningen.
Tip: bewegen schiet er snel bij in. Challenge je collega’s om ook te bewegen en deel foto’s. Of doe een wedstrijd wie de meeste stappen zet. Een doel stellen om naar op te bouwen, zoals het meedoen met een hardloopevent, kan ook een goede motivatie zijn.
👉 Hoeveel wil je minimaal bewegen in de week? Plan ook ontspanning, het liefst tussen 2 werkblokken in.

5. Hoe streng wil je zijn?
Ben jij iemand die het fijn vindt om alles strak te plannen, zodat je zoveel mogelijk uit je dag haalt? Dan kan dat natuurlijk. Wij vinden het fijner om het juist wat ruimer te plannen zodat je mee kan bewegen op de stroom van je energie. Voel je je actief? Maak er gebruik van om lekker veel te doen. Voel je je loom, schakel naar een lagere versnelling en kies werkzaamheden om te doen die daarbij passen. Ga in bad of lees een boek. Juist als je meer dagdelen/blokken hebt gepland dan je eigenlijk nodig hebt, kan dit.
👉 Plan in de overige blokken waarin je kan werken als je energie hebt, en niet als dat niet zo is.
En mijn bonustip: experimenteer met enige regelmaat. Je kan maar zo ontdekken dat wat eerst paste, nu niet meer werkt. Zo ontdek ik op het moment dat het lastiger is om mijn werkritme aan te houden nu er een puppy van 10 weken in huis rond huppelt 😉.