Sinds ik een angststoornis heb, is het er niet makkelijker op geworden om werk te vinden dat me als een handschoen past. Daarom was ik dubbel blij toen ik gevraagd werd als webredacteur bij het team van Webmastery.

Bij Webmastery weten ze namelijk als geen ander hoe je ‘the best of both worlds’ bereikt, door thuiswerken te combineren met de inzet van mensen die aan huis gebonden zijn. Maar hoe zorg je dat deze nog wat ongewone combinatie van uitdagende factoren in de praktijk ook wérkt? Ik vraag het Margaret Massop, initiatiefneemster en eigenaresse van Webmastery.
Werken buiten kantoortijden
Margaret startte haar bedrijf in 2009. “Eigenlijk werkte ik van het begin af aan volgens het principe van het werken vanuit huis. Door onder andere op mijn best te functioneren in de avonduren en weekenden, en niet binnen de algemeen geldende kantoortijden. Dat bleek een eigenschap die direct door veel opdrachtgevers werd omarmd. Zeven jaar geleden waren de mogelijkheden om via computer of mobiele telefoon met elkaar te communiceren natuurlijk beperkter dan nu, maar ik communiceerde meteen met de inzet van de beste digitale middelen die er beschikbaar waren. Vanaf 2012 draait Webmastery. We zijn sinds dat jaar gegroeid naar een team van acht personen, waarvan de helft op oproepbasis werkt.”
Nu kennen Margaret en ik elkaar al langer en heb ik haar bedrijf zo’n beetje vanaf het begin kunnen volgen. Nu ik er zelf werk, is het beeld van deze mooie organisatie wel zo’n beetje compleet. Webmastery houdt zich bezig met het op gedreven, enthousiaste en professionele wijze inhoud geven aan de social media en overige content van een aantal belanghebbende organisaties, zoals het WNF, Alzheimer Nederland en NedKAD, het kennniscentrum voor Angst en Depressie. Maar hoe langer ik voor Webmastery werk, hoe meer benieuwd ik word naar de invulling van een aantal inhoudelijke zaken.

Kopje koffie, collega?
Want hoe breng je bijvoorbeeld die broodnodige verbondenheid tot stand? Margaret: “Dat blijkt in de praktijk helemaal niet moeilijk.Tegenwoordig zijn er talloze online tools beschikbaar, die veelvuldig door ons worden ingezet. Ten eerste hebben we onze eigen Facebookgroep ‘Kopje koffie, collega?’ waar we nieuwtjes uit kunnen wisselen, foto’s plaatsen of interessante berichten delen. Daarnaast worden er kantoorwerkdagen gehouden en wordt er zes tot acht keer per jaar een workshop georganiseerd. Om actueel op de hoogte te blijven van wat er allemaal speelt kan een online To Do-lijst worden geraadpleegd en tot slot proberen we elkaar ook een keer per maand via Google Hangouts te ontmoeten bij de Thank God It’s Friday-borrel.”
Online tools
En Margaret kan nog meeer voorbeelden noemen waarbij duidelijk wordt dat werken op afstand makkelijker lijkt dan je zou denken. “We werken niet meer met prikborden, maar gebruiken Dropbox om informatie te delen en te bewaren. En behalve de gebruikelijke e-mail kun je tegenwoordig ook met de inzet van allerlei apps informatie uitwisselen. Dagelijks op hetzelfde kantoor zitten is daarbij eenvoudigweg overbodig, want elkaar spreken doe je via Skype. Een vergadering? Die houdt je gewoon met behulp van een videoconference. Daarvoor gebruiken we ook Google Hangouts.”
Social Enterprise
Margaret heeft er bewust voor gekozen om uitsluitend te werken met vaste krachten en niet met ZZP’ers. “Mijn ervaring is dat de verbondenheid met de organisatie dan groter is,” licht ze haar keuze toe. “Met het team van nu heb ik voor het eerst het idee dat de huidige opzet geslaagd is. Ik kan nu voor het eerst op vakantie met het geruste gevoel dat ik de zaak in goede handen achterlaat. Dat is in feite ook een moment waarop je vast kunt stellen dat het goed is om verder te groeien, met die toekomst houd ik me dan ook volop bezig.”
“Ik ben onlangs lid geworden van Social Enterprise.nl, waar ik als doorstartende sociale ondernemer een jaar lang een traject ga volgen waarin ik die toekomst verken. Ik heb inmiddels de eerste workshop gevolgd, die als onderwerp ‘Groeimodellen’ had. Een interessant onderwerp, want ik verwacht dat ook Webmastery in de komende jaren alleen maar in grootte zal toenemen.”
Werkgevers inspireren

“Natuurlijke groei is goed, ik wil alle kansen daartoe pakken, maar zal daarbij voorzichtig te werk gaan. Niet te hard van stapel lopen en hoogstens een of twee nieuwe medewerkers per jaar aanstellen. En ook de hoeveelheid opdrachtgevers hoop ik in de nabije toekomst nog verder te kunnen uitbreiden. Ik voel me als een vis in het water in de doelgroep waarin we ons nu veel bewegen, de non-profitsector. In het kader van de Participatiewet wil ik ook graag mijn stem laten horen en daarmee werkgevers enthousiasmeren en inspireren om mensen met een beperking in het bedrijf te integreren.”
“Dat werkgevers deze grote en groeiende groep mensen daadwerkelijk gaat zien, is in feite wat ik passievol nastreef met Webmastery. Ik heb gemerkt dat vanuit je hart werken veel meerwaarde geeft. Daar wil ik nog verder in kijken.”