Alle bedrijfskundige en financiële voordelen ten spijt, waar je écht energie van krijgt als sociaal ondernemer is het feit dat je veel bijzondere mensen ontmoet. Zoals tijdens de workshop van Social Enterprise waar ik vorige week aanwezig was.
Want het is waar: sociaal ondernemen geeft voldoening omdat je een bijdrage levert aan de maatschappij. Je krijgt daar vaak trouwe medewerkers voor terug en soms ook nog eens financiële tegemoetkoming. Maar een van de mooiste voordelen van het hebben van een sociale onderneming staat vaak niet in de lijstjes: je leert veel bijzondere mensen kennen. Niet alleen sollictanten en werknemers die vaak veel hebben overwonnen om te staan waar ze nu staan. Maar ook andere sociale ondernemers en opdrachtgevers met dezelfde normen en waarden.
Zo heb ik vorige week mijn eerste workshop mogen volgen bij Social Enterprise. Deze ‘BOOST’-sessies organiseren zij speciaal voor (door)startende sociale ondernemingen die willen groeien.
Huisgebonden mensen aan het werk
De reden dat ik aanwezig mag zijn bij deze workshops is omdat er bij Webmastery mensen ‘met een beperking’ werken. Dit zijn mensen die om een medische reden niet op kantoor kunnen werken en zodoende huisgebonden zijn. Omdat wij toch al werken volgens het nieuwe werken (vanaf huis en met flexibele uren), passen zij er zonder veel problemen tussen. Het is zelfs zo dat deze medewerkers door hun ‘beperking’ een meerwaarde hebben voor opdrachtgevers: ze zijn extra veel online en gewend om op afstand te werken. Door onze unieke werkwijze worden we gezien als een ‘social enterprise’ en werd ik uitgenodigd voor de workshops. Een unieke kans!
Brainstormen met inspirerende ondernemers
Het was boeiend de theorie van groeistrategieën en -valkuilen te horen, maar wat ik vooral leuk vond was de interactie met andere sociale ondernemers. Zo waren daar de jongens van Young Up, die met voetbaljargon Rotterdamse jongeren helpen hun talenten te ontwikkelen voor de arbeidsmarkt. Ik leerde Bart Dragtsma van Verbonden kennen, een partij die met een belservice ouderen persoonlijke aandacht geeft. Ook inspirerend was het idee van de Savvy Riders: een motortaxiservice in Kenia.
De theorie werd tijdens de workshop afgewisseld met een brainstorm in kleine groepjes. Françoise Braun, die in mijn groepje zat, heeft in Arnhem Mevrouw Spijker opgericht. Dit is een klussendienst bestaande uit vakkundige klusvrouwen. Ze geven kluscursussen en bieden vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt de mogelijkheid om zich on-the-job op te werken tot ‘Meesterklusser’. Een geweldig initiatief. En inspirerend om eens te sparren met iemand met een soortgelijke onderneming. Zo tipte ze mij op de mogelijkheid een leerwerkbegeleider aan te nemen voor nieuwe medewerkers en dit te financieren met subsidie. Een optie die ik nu aan het uitwerken ben.
Dove medewerkers?
Ook in mijn zoektocht naar de perfecte medewerkers ontmoet ik bijzondere mensen. Zo sprak ik vorige week met Eva Westerhoff, een communicatieadviseur die doof is en zich inzet voor haar community. Ik speel namelijk met het idee om doven of slechthorenden een kans te geven bij Webmastery en zij wilde mij hier graag over adviseren. We hebben gechat en zo wist zij mij te vertellen dat doven voor 15% van hun werktijd recht hebben op een tolk. Dit wordt door UWV vergoed en kost de werkgever niets. En nog mooier: de tolk kan óók werken op afstand. Zo heeft Google Hangouts een aparte functie voor tolken. Het was een leuk en inspirerend gesprek. Ik heb respect voor Eva, die ondanks dat ze doof is de stap heeft gezet om freelancer te worden en dit met succes doet.
Opdrachtgevers met passie
Toegegeven, bij de keuze voor Webmastery speelt bij opdrachtgevers onze sociale inborst meestal geen grote rol. Opdrachtgevers kiezen voor Webmastery omdat wij kwaliteit leveren en kansen weten te benutten.
Maar toch was het feit dat ik een ‘inclusief werkgever’ ben voor een paar opdrachtgevers wel de belangrijkste reden om ons in te huren. Zo hebben De Normaalste Zaak, AWVN (project Werkgevers gaan inclusief) en VNO-NCW (project Op naar de 100.000 banen) om die reden voor Webmastery gekozen om hun website en/of Twitter bij te houden. Het is bijzonder om te merken dat je direct op één lijn zit met de medewerkers van de organisaties. Maar wellicht ook niet gek: je hebt immers dezelfde normen en waarden en deelt dezelfde passie.
Gelijkgestemd
Ik kan het sociaal ondernemen iedereen van harte aanraden. Daarom dit advies: vraag je eens af welke werkzaamheden je graag zou uitbesteden, en of er mensen zijn met een beperking die dit juist goed zouden kunnen. Ik denk graag met je mee. Want zoals gezegd: ik brainstorm graag met gelijkgestemde ondernemers die ik anders wellicht niet ontmoet had. 🙂
Foto’s: © Social Enterprise NL