Wil je aan de slag met Pinterest voor je non-profitorganisatie? Er zijn online veel tips te vinden voor bedrijven en webshops. Maar hoe zet je het in voor jouw kennisintensieve- of fondsenwervende organisatie?
Pinterest alleen voor recepten, mode- en interieurinspiratie? Welnee, je kunt er veel meer mee! Zo kun je het goed inzetten voor je organisatie. Samen met TikTok bleek Pinterest de grote winnaar in het onderzoek van NewCom als het gaat om groei van gebruikers. Het aantal gebruikers van Pinterest is in 2021 namelijk met 10% gestegen. Nog meer personen waarbij je jouw organisatie onder de aandacht kunt brengen dus. Een mooi moment om eens op een rij te zetten hoe je dit het beste doet.
Pinterest is fun
Zelf gebruik ik Pinterest vooral voor de fun. Heerlijk om op een vrij, (regenachtig) moment even te ‘struinen’ en inspiratie te verzamelen. Nu ik net een nieuw (en klein) Amsterdams appartement heb, vind ik er alle interieur- en tinyhouse-ideeën die ik zelf nooit had kunnen bedenken. Maar ook heb ik voor elke weersvoorspelling wel een mapje met outfit-ideeën. Soms kijk ik op een inspiratieloze ochtend even wat foto’s door om iets na te apen of ideeën van plaatjes te combineren en zo weer leuke nieuwe outfits te creëren.
Laat ik niet verder uitweiden over m’n borden met bloemschikideeën en DIY-nailart. Het komt hierop neer: Pinterest is een wereld vól inspiratie voor alles wat je maar kunt bedenken én dat waar je zelf nog nooit aan had gedacht. Erg leuk voor persoonlijk gebruik dus, maar hoe zet je het in als marketingwapen voor jouw organisatie?
Pinterest voor je non-profitorganisatie
Op andere socialmedia-kanalen wordt je content maar 24 uur onder de aandacht gebracht van (een klein percentage van) jouw volgers. Ben je even niet actief? Dan heeft dit meteen een negatief effect op je zichtbaarheid. Op Pinterest hoef je niet constant zichtbaar te zijn om er succes mee te boeken.
Ook is 97% van de zoekopdrachten op Pinterest niet merk-gerelateerd. Dit betekent dat jouw kans om te worden gevonden door jouw ideale doelgroep, net zo groot is als voor elke andere (grote) partij in jouw organisatiesector. Ook al heeft die andere partij enorme naamsbekendheid en miljoenen volgers op Instagram. Erg handig om Pinterest te gebruiken als boost voor je organisatie dus!
Als je zoekt naar tips en strategieën voor Pinterest-marketing, dan vind je die vooral voor webshops en commerciële bedrijven in het algemeen. Die zijn zeker interessant en bruikbaar (dus hiervan zullen we ook een paar belangrijke noemen). Maar hoe zet je Pinterest nu in als non-profitorganisatie?
1. Een mooi, verzorgd account: passende borden, passende pins
Dit geldt voor elke organisatie. Zorg voor een mooi, verzorgd en up to date Pinterest account met bij jouw organisatie passende borden. Als bezoekers via een pin op jouw profiel komen, zijn de borden namelijk één van de eerste dingen die zij zien. Zorg ervoor dat jouw borden een goede weerspiegeling van je organisatie zijn. Probeer de pins in elk bord te laten passen bij jouw huisstijl (denk aan kleur) en stel per bord een passende afbeelding als bordomslag in. Zet verder je Pinterest om naar een zakelijk profiel, zodat je toegang hebt tot je pinstatistieken.

In dit Pinterestbord van Kinderpostzegels lijkt het of de foto’s op een postzegel staan. Erg leuk gedaan.
2. Passende teksten
Zorg eerst voor een passende en pakkende tekst op je profielpagina en voeg hierin een link naar je website toe. Als je begint met pinnen, geldt: zowel de afbeelding als de tekstjes zijn belangrijk. Geef elke afbeelding dus een titel én voeg een korte omschrijving toe. Wees je ook bewust van de zoekmachinevriendelijkheid van je teksten. Gebruik dus zoekwoorden waar jouw publiek op zal zoeken.

Een mooi voorbeeld hiervan is het account van Alzheimer Nederland.
3. Geen socialmediaplatform, maar visuele zoekmachine
Past jouw content van andere socialmedia-kanalen ook op Pinterest? De interactie die je op Pinterest hebt, is heel anders dan op andere kanalen. Op Instagram krijg je bijvoorbeeld shares, likes en reacties op een bericht. Op Pinterest zoeken gebruikers niet direct interactie. Ze zijn er gewend om op een pin te klikken en via daar eventueel naar je website te gaan. Wat je volgers op Instagram leuk vinden kan dus iets heel anders zijn dan wat je Pinterestpubliek leuk vindt.
Zie Pinterest als een beginpunt: je geeft je publiek daar een voorproefje. Zij die het voorproefje interessant vinden, klikken door naar jouw website waar ze vervolgens verder worden geïnformeerd over jouw product of project. Vergeet dus even hoe je Pinterest privé gebruikt: Als inspiratie-verzamelpunt. En zie het als traffic generator.

Je kunt wel (juist!) rekening houden met waarvoor mensen vaak inspiratie zoeken op Pinterest. Bijvoorbeeld koken en recepten: Maag Lever Darm Stichting plaatste een pin over hun gratis aan te vragen peulvruchten receptenboekje.
4. Focus op je eigen pins, niet op het delen van andermans pins.
Focus je dus niet op het bewaren van inspiratiepins van anderen op jouw borden. Zo stuur je jouw publiek alleen maar door naar de websites van anderen. Je wilt ze doorsturen naar jouw eigen website. Zorg ook voor een Pinterest-bewaarknop op je website, zodat anderen jouw websitecontent op Pinterest kunnen pinnen. Voeg Pinterest daarnaast toe aan het rijtje socialmedia-icoontjes op je website.
5. Leerzame inhoud
Uit een onderzoek van Pinterest in 2017 zei 84% van de gebruikers dat Pinterest hen helpt om nieuwe dingen te leren. Het is dus handig om instructieve content te plaatsen die mensen helpt om te leren hoe ze iets moeten doen. Deel een beginnetje op Pinterest en link naar de hele lijst met tips, verdere uitleg of bijvoorbeeld een instructie(video) op je website. Ook kun je infographics delen waarmee bezoekers relevante cijfers en feiten leren over jouw sector en projecten.


Samen Dementievriendelijk leert mensen hoe zij personen met dementie kunnen helpen. Pinterest-gebruikers die hier meer over willen leren, zullen zeker doorklikken naar de website bij deze pin van Samen Dementievriendelijk.
6. Geen tijdelijke content
De kracht van Pinterest is dat jouw pins zich kunnen blijven verspreiden onder je publiek. Pins blijven veel langer zichtbaar. Zo is de gemiddelde ‘levensduur’ van een Facebook-post 5 uur, die van een Instagram-post 21 uur, maar die van een Pinterest-post wel 4 maanden! Hierdoor kun je goed groeien in je bereik.
Daarvoor moet je wel rekening houden met wat je wel en juist niet verspreidt. Pin vooral content die voor langere tijd actueel is. Promotie van gratis cadeautjes of acties (die voor een langere tijd beschikbaar zijn) en foto’s met informatie (en link naar) je vaste producten en/of informatiepagina’s werken goed! Je bereikt veel minder met het pinnen van tijdelijk acties of kortdurende projecten.

Verschillende, mooie pins van Alzheimer Nederland linken naar hun webshop met vergeet-mij-niet producten waarmee ze bewustzijn creëren en/of geld ophalen voor de stichting.
7. Deel seizoensgebonden content ruim van tevoren
Tijdelijke content werkt dus niet. Maar seizoensgebonden content daarentegen weer wel! Dit omdat mensen hier elk jaar weer opnieuw naar zoeken. Houd er wel rekening mee wannéér je deze plaatst. Het blijkt namelijk dat pinners al lang van tevoren zoeken naar inspiratie voor bepaalde seizoenen of feestdagen. Zo worden pins met een zomerthema in het voorjaar gepind en wintervakanties al vanaf juni!

De Maag Lever Darm Stichting verwijst je op Pinterest door naar 7 tips voor een vezelrijke zomer.
8. Realiseer je in welke fase jouw publiek zit
Gebruikers zijn vaak op Pinterest om ideeën op te doen over een bepaald onderwerp of voor een bepaald project. Ze hebben dan dus al een doel en zoeken gericht. Zij zitten in een fase waarin ze al overwegen aan een bepaald doe-het-zelf project te beginnen of een specifiek product te gaan kopen. Maar sommige Pinterest-gebruikers zitten in een vroegere fase, waarin ze nog willekeurig scrollen en ideeën opdoen over iets wat toevallig voorbij komt.
Potentiële klanten voor de ‘grotere’ producten of diensten zitten vooral in deze vroege fase. Als non-profitorganisatie is dit belangrijk om te weten. De kans is namelijk klein dat een pinner die een stichting net heeft ontdekt, doorklikt naar de website en meteen besluit een groot bedrag te doneren. Wat je dus doet is de aandacht trekken met opvallend, mooi beeldmateriaal met daarbij een duidelijke tekst. Bedenk iets waardoor geïnteresseerden graag verder kijken en lezen op jouw website. Hier leren zij meer over de organisatie.
Zorg je regelmatig voor goede content op je Pinterest én website? Dan raken bezoeker meer en meer vertrouwd met de organisatie en leren ze deze echt beter kennen. Dit is het moment waarop pinners in eventuele klanten veranderen en ervoor kiezen om bijvoorbeeld collectant of donateur te worden.

Intrigerend beeld in een pin van Red een Kind, waarbij men wordt doorverwezen naar de website voor meer informatie over wat de stichting doet om kinderen te helpen.
Kortom: Pinterest kan voor nonprofit-organisaties zorgen voor meer verkeer naar de website, en zo bijdragen aan de impact. Ken jij goede voorbeelden van non-profitorganisaties die Pinterest succesvol inzetten? Laat het ons weten.