‘Een eigen website binnen 5 minuten’: dat houden sommige aanbieders van kant-en-klare websites je voor. Het klopt dat deze systemen er zijn, maar het is maar een klein stukje van het hele verhaal. 5 minuten van het hele verhaal om precies te zijn. In werkelijkheid komt er veel meer kijken bij het opzetten van een website.
Een huis bouw je ook niet in één dag
Een huis bouwen, doe je niet zomaar even. Daar gaat heel wat denkwerk aan vooraf. Hoe komt het eruit te zien? Hoe groot is het? Waar komt het te staan? En: wie gaat er wonen? Zo gaat het ook bij het opzetten van een website. Of je dit nu zelf doet of door iemand anders laat doen. In deze blog bespreek ik 10 punten waar je aan moet denken als je begint aan het opzetten van een website.
1. Wat wil je met de website bereiken?
Dit kun je de inventarisatie- of oriëntatiefase noemen. Wil je iets verkopen? Of: wil je jouw verhaal vertellen of je schilderijen laten zien? Wordt het een commerciële website of een informatieve website? Interactief of statisch?
Stel hierbij de volgende vragen aan jezelf:
- Wie is je doelgroep?
- Wat wordt de uitstraling? (zakelijk, creatief of speels)
- Wil je diensten of producten aanbieden?
- Lokaal of internationaal?
2. Keuze van domeinnaam en hosting
De domeinnaam kan de naam zijn van je bedrijf of een naam die verwijst naar je activiteit en/of woonplaats. Dus: klusbedrijfjanssen.nl of klusbedrijfzwolle.nl. Het laatste voorbeeld is een ‘functionele domeinnaam’; mensen googelen vaak op ‘klusbedrijf woonplaats.’ Door zo’n naam te gebruiken vergroot je de kans om snel te worden gevonden. Noodzakelijk is het niet, want door een juiste website-opbouw en effectief gebruik van SEO is alleen de bedrijfsnaam ook prima. Kies voor een .com domeinnaam als je ook buitenlandse bezoekers op je site verwacht. Vervolgens neem je een hostingpartij in de arm. Let hierbij op betrouwbaarheid, service en snelheid. Bezoekers (én Google!) hebben immers een hekel aan trage websites.
3. Opzetten van de indeling/structuur van de website
Tijd voor de ontwerpfase! De eerste stap: het maken van een schematische indeling ook wel wireframe genoemd. Op basis hiervan maak je bij grotere websites een ontwerp. Bij kleinere websites volstaat meestal een globale indeling op papier, om die vervolgens te gieten in één van de kant-en-klare ontwerpen die bijvoorbeeld WordPresss aanbiedt. Deze themes voldoen bijna nóóit 100% aan de eisen en moet je her en der nog aanpassen.


4. Ontwerp, logo, kleuren en lettertype
Heb je al een huisstijl? Pas die dan consequent toe in je website ontwerp. Plaats een eigen logo bij een bestaand theme en kies je eigen kleuren en lettertype.
5. Verzamelen van content
Tijd om alle content te verzamelen die op je website komt: de afbeeldingen, teksten en eventuele andere bestanden. Vind je het moeilijk zelf teksten te schrijven? Eventueel kunnen wij ondersteunen, we hebben een paar goede tekstschrijvers in ons team met kennis van SEO. Door teksten gelijk SEO-proof te maken, worden ze extra extra goed gevonden in Google.
Wat betreft foto’s is een zelfgeschoten exemplaar het allerbeste. Alternatieven: het inhuren van een fotograaf óf (gratis) auteursrechtenvrije stockfoto’s.
6. Bouwen van de website
Tijdens het voorgaande punt kun je al beginnen met het daadwerkelijk maken van de website, volgens een eigen ontwerp of op basis van een bestaand theme. Wel goed is om te beseffen dat elke tussentijdse verandering in indeling of ontwerp consequenties heeft voor de rest. Een goede planning en indeling vooraf is dus belangrijk.
7. Invoeren van content in de website
Het invullen van de homepage en pagina’s doe je zoveel mogelijk volgens de richtlijnen van Google: kopjes, vetgedrukte woorden en zinnen, quotes, beschrijvingen bij foto’s (alt-teksten), SEO etc. Daarna maak je het menu aan en zet je alles op de juiste plek. Voor het menu maak je vaak gebruik van een widget.
8. Plug-ins voor extra functionaliteiten
Een website is meer dan alleen een theme met teksten en foto’s. Aan de achterkant zijn bijna altijd diverse plug-ins en externe diensten nodig om de website goed te laten functioneren en te voorzien van extra functies.
Zo zijn er plug-ins voor:
- contactformulieren
- zoekmachineoptimalisatie (SEO)
- versnellen van de website
- extra lay-out elementen zoals tabs, sliders
- socialmedia knoppen
- polls
- foto-galleries
- pop-ups
Mogelijke externe diensten:
- nieuwsbrieven
- google maps
- google analytics
Sommige van deze plug-ins en diensten zijn gratis, vele hebben ook betaalde varianten met meer mogelijkheden.
9. Responsive maken van de website
Als alles klaar is, moet je de hele website nalopen en aanpassen, zodat deze er ook goed uitziet en functioneert op tablets en smartphones. Bij eerdere fasen houd je hier uiteraard al rekening mee. Afhankelijk van de grootte en complexiteit van de website kan deze stap toch nog aardig wat werk zijn.
10. Een website is nooit af
Nadat de website dan eindelijk online staat, begint de laatste fase. Een website is namelijk nooit af. Je wilt bijvoorbeeld dat die helemaal geoptimaliseerd is voor zoekmachines. Bij het opzetten van een website houd je hier al rekening mee, maar SEO werkt alleen als je regelmatig zorgt voor updates, nieuwe content of een nieuwe indeling. Google houdt nu eenmaal van actuele en up-to-date informatie.
Goed gevonden worden en meer bezoekers krijgen op je website is ook een kwestie van naamsbekendheid. Social media kan hier heel goed bij helpen.
Wil jij ook online naamsbekendheid? Zorg dan voor een goedwerkende website die opvalt. Ons online team denkt graag met je mee! Voor jou gaan ze aan de tekentafel voor een origineel en strak ontwerp en zet die moeiteloos om naar een goedwerkende WordPress-website die ook nog eens responsive is. Stuur gerust een mailtje naar onze projectmanager Céline om samen te kijken naar de mogelijkheden.