De (besloten) Facebookgroep is één van de pijlers waar Facebook nog mee scoort. Onlangs kondigde het social medium een nieuwe vormgeving aan, waarbij de focus nog nadrukkelijker ligt op deze groepen. Een besloten Facebookgroep biedt dan ook zeker mogelijkheden voor jouw organisatie. Maar hoe kun je meer leden krijgen?
Of je nu als patiëntenorganisatie je achterban de gelegenheid wilt geven om ervaringen uit te wisselen, of dat je je vrijwilligers wilt verbinden en op de hoogte wilt houden van wat er speelt binnen je organisatie. Met veel leden kun je je Facebookgroep lekker actief maken en houden.
Er zijn verschillende manieren om aandacht te genereren voor je Facebookgroep. Ook kun je actief aan de slag met het uitnodigen van mensen. Ik zet alle mogelijkheden voor je op een rij.
Meer leden krijgen in je besloten Facebookgroep
1. Nodig mensen uit om lid te worden.
Dit kan op twee manieren:
- Koppel jouw besloten Facebookgroep aan de Facebookpagina van de organisatie. Hoe dat moet lees je in het Helpcentrum van Facebook. Je kunt dan mensen die jouw pagina liken, uitnodigen voor de groep. Het gaat hierbij slechts om een kleine selectie, namelijk mensen die regelmatig op jouw berichten reageren.
- Nodig mensen uit via hun mailadres. Je kunt een Excel-bestand uploaden met alle mailadressen van mensen die je in de groep wilt uitnodigen. Je vindt deze optie in de rechterkolom van je groep bij ‘leden uitnodigen’. Je ziet daar de optie ‘importeren’ staan. Tip: zorg ervoor dat alle mailadressen in het bestand onder elkaar staan, dus alleen in de eerste kolom, en op elke regel een nieuw mailadres.

2. Zet een knop om lid te worden op je website.
Je kunt hiervoor eenvoudig een code genereren vanuit je Facebookgroep. Ik leg in stappen uit hoe dit werkt:
- Deze optie staat ook in de rechterkolom, naast ‘importeren’. Namelijk: ‘Uitnodiging insluiten’.
- Je selecteert daarna de gewenste taal en de code is gecreëerd.
- Kopieer de code en plak deze op de plek op je website waar je ‘m wilt hebben.
- Let erop dat je dit in de broncode doet. Voor oudere WordPressversies kun je eenvoudig switchen van ‘tekst’ naar ‘broncode’. Plak de code in de broncode en de knop zal op de gewenste plek verschijnen. Voor nieuwere WordPressveries: maak een nieuw blok aan, kies daarbij voor het type ‘gepreformatteerd’. Plak de code en voilà, er verschijnt een mooi blok met info over je groep en een knop om lid te worden.

3. Vraag op zoveel mogelijk plaatsen aandacht voor je besloten Facebookgroep.
Plaats niet alleen een knop op je website, maar voeg ook een link toe op zoveel mogelijk plaatsen. Wat dacht je van:
- In het onderschrift van je mailtjes;
- In je nieuwsbrief (als standaard knop of als uitgelicht item);
- In je (papieren) magazine;
- In je folders of brochures;
- Op je visitekaartjes.
Tip: maak een mooie URL voor je Facebookgroep. De standaard link bevat namelijk een rij getallen. Voor niemand aantrekkelijk, en ook lastig te onthouden! Ook dit leg ik stap voor stap uit:
- Klik op ‘…Meer’ en ga naar ‘Groepsinstellingen bewerken’
- Bij ‘Internetadres’ kun je kiezen voor adres aanpassen.
- Kies een naam voor in de URL van je groep. Let op: dit kun je maar één keer doen, dus kies meteen een geschikte naam.
- Je nieuwe URL bevat nu geen getallen meer, maar wordt: www.facebook.com/groeps/GEKOZENNAAM


Vergeet niet om deze nieuwe URL aan te passen in de onderschriften van je mail en op je website!
Je Facebookgroep actief maken
Naast het werven van leden is er natuurlijk nog veel meer nodig om je groep lekker actief te maken. Plaats bijvoorbeeld regelmatig een nieuwtje of tip vanuit de organisatie. Je kunt hierbij zelfs gebruik maken van een contentkalender.
En moedig mensen aan om te reageren of zelf berichten te plaatsen. Een kleine groepje mensen kan hier als ‘harde kern’ het goede voorbeeld in geven. Bijvoorbeeld de medewerkers van jouw organisatie, die natuurlijk ook lid zijn van de groep. 😉
Is het veel werk om een Facebookgroep te beheren en actief te maken? Ja, het vraagt zeker iets van jouw tijd en aandacht. Mocht je er hulp bij nodig hebben, dan denk ik graag met je mee. Neem gerust contact met mij op.