Wat zijn wij blij met onze kersverse corrector Vera! Ze staat te trappelen om in de pen te klimmen en volgt een cursus om haar schrijfskills naar een hoger level te tillen. In deze blog deelt ze opgedane lessen en geeft ze antwoord op deze vraag van veel beginnende bloggers: Hoe schrijf je een goede blog?
Toch wel een beetje spannend dat bloggen. Schrijven vind ik erg leuk om te doen maar normaal gesproken is er niemand die mijn schrijfsels onder ogen krijgt. Gelukkig volg ik nu een online cursus Blogs en Columns schrijven om me een beetje op weg te helpen.
De Basics:
Hoe schrijf je een goede blog? In de basis zijn er eigenlijk geen regels voor een blog. Ze zijn er in allerlei afmetingen en vormen en je kunt er helemaal je eigen draai aan geven. Easy! Hoewel er toch wel wát dingen zijn waar je over na moet denken voor je begint met schrijven.
Het is aan te raden te beginnen met het beantwoorden van een aantal vragen. Vragen als bijvoorbeeld;
- Welk onderwerp wil ik behandelen?
- Wie zijn mijn potentiële lezers?
- Wat voor boodschap wil ik mijn lezers meegeven of tot welke actie wil ik hen aanzetten?
- Wat is de invalshoek die ik wil gebruiken? (denk aan; informatief, humoristisch, controversieel etc. natuurlijk is een mengvorm ook mogelijk)
Een goed begin is het halve werk! Met de antwoorden op deze vragen heb je een goede basis te pakken om te gaan schrijven. Je wil de informatie natuurlijk zo goed mogelijk overbrengen. Hoe kun je je tekst het beste vormgeven?
Schrijven voor het web: de omgekeerde piramide:
Een veelgebruikte methode voor het schrijven van een goede blog is de omgekeerde piramide: Dit principe gaat ervan uit dat de lezers nog geïnteresseerd en geconcentreerd zijn wanneer ze beginnen aan een artikel of blog, naarmate ze verder lezen nemen die interesse en concentratie af. De aandachtspanne bij het lezen op een scherm is namelijk een stuk korter dan bij het lezen op papier.
Wat je dus eigenlijk wil doen? Meteen de aandacht trekken van de lezer door aan het begin van je tekst al duidelijk te maken wat het kernthema is van je blog. Mocht je de lezer halverwege de tekst toch kwijtraken, dan hebben ze in ieder geval de essentie van je boodschap meegekregen.

Titel en inleiding:
Een pakkende titel is erg belangrijk. Je wilt een titel kiezen die de lezer meteen prikkelt en nieuwsgierig maakt. Ook moet het iets vertellen over de inhoud van het blog, een tipje van de sluier. Zodat de lezer weet wat hij/zij kan verwachten van je blog. Dus: trigger, maak nieuwsgierig. Zorg ervoor dat ze scrollen.
Blog-indeling;
Als je de omgekeerde piramide toepast ziet je blog-indeling er als volgt uit:
- Kernboodschap
- Toelichting op de kernboodschap
- Belangrijke informatie
- Minder belangrijke informatie
- Conclusie
Het cirkeltje rond maken:
Mensen houden van patronen. Maak het cirkeltje rond door in je conclusie terug te komen op iets wat je eerder al noemde. Je kunt ook eindigen met een ‘uitsmijter’: een grap, een quote of een vraag die lezers doet denken.
Nog een paar laatste tips:
- Maak de tekst niet té lang. (Denk aan 350 tot maximaal 1000 woorden)
- Verdeel je tekst in verschillende korte alinea’s
- Geef de alinea’s een titel, zo kan de lezer je tekst ‘scannen’
- Gebruik eventueel visuals. Ze zeggen niet voor niets: een foto zegt meer dan duizend woorden.
Practise makes perfect:
Alle begin is moeilijk. Maar, practise makes perfect. Hoe meer je blogt, des te beter je er ook in zal worden. Dus, bloggen maar! 😊