Je kunt inhaken op iedere actuele gebeurtenis. Dat kan iets grappigs zijn zoals 1 april, maar dat hoeft niet. Met een eigen inhaakdag kun je aandacht vragen voor datgene wat jij belangrijk vindt. Kun je zo’n dag in het leven roepen? Wij deden het! Wij creëerden de Dag van de Thuiswerker, om aandacht en erkenning te vragen voor mensen die (altijd) vanuit huis werken.
Door mijn collega’s bij Webmastery word ik gekscherend ‘hoofd inhakers’ genoemd. Ik schrijf elke maand een blog voor de website met de inhakers van die maand, zoals deze van januari. Ook verstuur ik elke maandagochtend per mail inhakers én de meest gebruikte hashtags van dat moment naar onze abonnees.
Een inhaker; wat is dat?
Een inhaker speelt in op een actuele gebeurtenis, iets dat op dat moment gesprek van de dag is; de inhaakdag dus. Op een ander, later moment is dit dan niet meer relevant. Denk bijvoorbeeld aan het immens populaire fenomeen Black Friday, maar ook aan Valentijnsdag, Complimentendag of Oud&Nieuw.
Het belangrijkste doel van inhakers is dat ze bijdragen aan jouw imago. Hoe beter een inhaker past bij het verhaal dat je met je organisatie wilt vertellen en hoe beter je humor, nostalgie en herkenbaarheid gebruikt, des te positiever wordt er op je uiting gereageerd.
Achter veel (Nederlandse) inhaakdagen zit een organisatie die de dag organiseert. Vaak zijn de dagen gekoppeld aan een congres of een internationale dag en willen organisaties aandacht vragen voor dit onderwerp. Zo zie je dat het KWF een van de drijvende krachten is achter de Nederlandse versie van Wereld Kankerdag en staat stichting Join us aan de wieg van de Dag tegen eenzaamheid bij jongeren.
Wil je een eigen inhaakdag organiseren? Dan is het belangrijk om een onderwerp uit te kiezen dat écht bij jouw organisatie past, waarmee jij je identificeert.
Onze eigen inhaakdag
Nu zijn we zelf een social enterprise met een missie: wij willen Nederland laten zien dat mensen met een aandoening niet afgeschreven hoeven te worden als ze niet op kantoor kunnen werken. Juist vanuit huis zijn nog veel mogelijkheden. Hoog tijd dus om zelf een inhaakdag in het leven te roepen: de Dag van de Thuiswerker op 16 maart.
In deze blog delen we waar je op moet letten als je zelf een eigen inhaakdag in het leven roept. Stiekem heeft dat namelijk nog best wat voeten in de aarde.

Tips voor het kiezen van een naam:
- Kies de naam van jouw eigen inhaakdag generiek. Kies het zo dat een grote groep zich erin herkent. Dat jij hem gebruikt om een specifiek probleem aan te kaarten, hoeft niet te betekenen dat een ander zich in dat specifieke probleem moet herkennen om de hashtag te gebruiken. Het voordeel van een generieke naam is verder dat je elk jaar een ander probleem binnen het thema kan aankaarten.
- Controleer of de dag al bestaat. Dit doe je door op de naam, en alle synoniemen die je kan bedenken, te googelen.
- Check de hashtag die je wil gebruiken. Het mooiste is een unieke hashtag, maar kies in ieder geval een hashtag die niet ook voor een ander thema gebruikt wordt. Dit gevaar loop je met name als je een afkorting van de dag gebruikt.
Tips voor het kiezen van de dag:
- Maak een keuze tussen een vaste dag of een bepaalde dag in de maand, bijvoorbeeld de eerste maandag van januari. Dit laatste doe je vooral als het voor jouw doel belangrijk is dat de dag op een werkdag valt, of juist in het weekend. Maak het niet te ingewikkeld. Blue Monday is bijvoorbeeld op ‘de maandag van de laatste volle week in januari’. Toen twee jaar geleden die dag verschoof, gebruikte half Nederland de hashtag op de verkeerde maandag. ‘De laatste maandag van januari’ is al simpeler.
- Kies een dag met weinig concurrentie. Check daarvoor bestaande inhaakkalenders.
- Als de dag internationaal al bestaat, kun je ook die dag kiezen. Dit voorkomt verwarring en zorgt ervoor dat je een groter publiek bereikt. Zo is de internationale Ugly Christmas Sweater Day op 18 december. De Nederlandse versie, de Foute Kersttruiendag, wordt georganiseerd door Save The Children. Afgelopen jaar op 11 december. Grote organisaties haakten dus in op de internationale versie, niet op de Nederlandse versie. De Nederlandse inhaker was in dit geval dus minder geslaagd.

Dit doe je ter voorbereiding:
- Meld je inhaakdag aan bij inhaakkalenders. Onze Dag van de Thuiswerker staat inmiddels op:
- Maak een informatiepagina waar je naartoe kunt verwijzen. Je kunt daarvoor een domeinnaam registreren. Wij registreerden www.dagvandethuiswerker.nl. Wel kozen we ervoor om de pagina onderdeel van onze website te laten zijn om zo ook aandacht te vragen voor onze social enterprise.
- Stuur een persbericht uit naar landelijke en regionale pers en tv- en radioprogramma’s. Vergeet ook vakbladen en online vakmagazines niet.
- Bedenk een challenge waar mensen aan mee kunnen doen.
- Maak een lijst van influencers op jouw thema en vraag hen of ze mee willen doen aan de challenge en de hashtag gebruiken op dé dag.
- Maak volgers ‘warm’ door ze mee te nemen in de voorbereidingen en daar berichten over te delen.
- Spreek met je medewerkers en netwerk af dat ze meedoen door zelf ook een bericht te delen, of in ieder geval snel reageren op jouw berichten over deze dag. Dit helpt ze te verspreiden.
Dit doe je op jouw eigen inhaakdag zelf:
- Zet een social wall op je website.
- Deel de door jou bedachte challenge.
- Bedenk en deel creatieve berichten over jouw dag op alle socialmediakanalen.
- Maak vooral op Twitter veel eigen berichten, mention daarin verschillende influencers, daarmee kun je trending worden.
- Gebruik jouw hashtag in alle berichten.
- Mail de linkjes van berichten naar je netwerk rond zodra de berichten online staan.
- Creëer interactiemogelijkheden. Laat je grafische team bijvoorbeeld templates maken die op Instagram gebruikt kunnen worden.
- Zorg dat het webcare-team de hashtag goed in de gaten houdt, zowel op als buiten je kanalen, en reageert waar mogelijk.
- Verzamel de leukste, grappigste, meest ontroerende of interessante bijdragen.
Dit doe je na afloop van jouw eigen inhaakdag:
- Bekijk de verzamelde content en filter de leukste bijdragen.
- Maak een compilatie van deze bijdragen en deel dit op je kanalen.
- Bedank je volgers (en kondig eventueel de nieuwe datum voor het volgende jaar aan).
- Wees trots op het bereikte resultaat! 🙌
Zo, dat was heel wat hè?! Hopelijk heb je nu wat handvatten om voor jouw organisatie een eigen inhaakdag in het leven te roepen. Laat vooral weten hoe jouw inhaakdag eruit ziet!