Gemonde, 13 maart 2025 – Het aantal medewerkers dat in deeltijd (deels) vanuit huis werkt, groeit snel. Dat blijkt uit recente cijfers van het CBS. Deze ontwikkeling sluit aan bij de toenemende behoefte aan flexibiliteit in de arbeidsmarkt en biedt kansen voor inclusie en diversiteit binnen organisaties.
Het gaat om de groep mensen die tussen de 12 en 20 uur per week werkt. Uit de cijfers blijkt dat van deze groep het aantal dat (deels) thuiswerkt in één jaar met 13% is gestegen. In 2023 werkte 82% van deze groep (deels) vanuit huis, in 2024 is dat percentage toegenomen tot 93%. Daarmee is thuiswerken bij deze deeltijders de norm geworden.
Redenen om in deeltijd vanuit huis te werken
Voor veel deeltijdwerkers is thuiswerken vaak een bewuste keuze. De meest voorkomende redenen zijn:
- Een aandoening of chronische ziekte, waardoor minder uren per dag werken of flexibele werktijden noodzakelijk zijn.
- Mantelzorg, om zorgtaken voor een naaste beter te combineren met werk.
- Studie, waarbij werkuren flexibel moeten aansluiten op colleges en tentamenperiodes.
- Zorg voor kinderen, om werk en gezin optimaal te kunnen combineren.
Werkgevers ontdekken voordelen van flexibele deeltijd-thuiswerkers
Sectoren als online communicatie, klantenservice en ICT profiteren van deze trend. Werkzaamheden in deze sectoren lenen zich uitstekend voor asynchroon werken, waarbij medewerkers niet gebonden zijn aan vaste werktijden, maar hun taken uitvoeren op momenten waarop zij het meest productief zijn: ochtendmensen werken in de ochtend, avondmensen in de avond. Dit vergroot niet alleen de toegankelijkheid van werk, maar maakt werknemers en teams per dag productiever. Steeds meer werkgevers zien deeltijd-thuiswerkers als een waardevolle aanvulling op hun organisatie.
“Omdat deze groep medewerkers bewust kiest voor flexibiliteit, werken ze vaak met veel focus en toewijding,” zegt Margaret Massop, directeur van socialmediabureau Webmastery, waar alle 25 teamleden volledig thuiswerken. “Ze willen hun uren spreiden over de week en dragen buiten reguliere kantoortijden bij aan het succes van een organisatie. Als je als werkgever meebeweegt met hun wensen, komt die flexibiliteit terug als er pieken in werkdruk op te vangen zijn.”
Voordelen voor werkgevers
- Meer flexibiliteit – Werk wordt gedaan op momenten dat het nodig is.
- Hogere medewerkerstevredenheid – Werknemers kunnen hun uren flexibel indelen, wat stress verlaagt.
- Kostenbesparing – Minder behoefte aan fysieke kantoor- en vergaderruimte.
- Grotere inclusiviteit – Meer talent aantrekken en behouden, vooral mensen die niet op fulltime banen solliciteren.
Deeltijd-thuiswerkers aannemen draagt bij aan inclusie en diversiteit
Door medewerkers de mogelijkheid te bieden om minder uren per week vanuit huis te werken, krijgen meer mensen toegang tot de arbeidsmarkt. Dit biedt kansen voor groepen die minder goed gedijen in een
traditionele kantooromgeving waarbij gewerkt wordt in blokken van 4 of 8 uur, zoals mensen met een chronische aandoening of zorgtaken.
Social enterprise: Webmastery lanceerde in 2019 de Dag van de Thuiswerker, een inhaakdag op 16 maart. Zo vragen ze aandacht voor de waarde van thuiswerken – vooral voor mensen met een aandoening. Voor hen kan thuiswerken het verschil maken tussen wel of niet kunnen deelnemen aan het arbeidsproces. Vanuit hun missie om de traditionele kantoorbaan op de schop te nemen, laten ze zien dat werk zich moet aanpassen aan de mens, en niet andersom. Door flexibel te werken, zonder vastgeroeste patronen, wordt werk toegankelijk voor een bredere groep professionals, waaronder mensen met een aandoening.
“Bij Webmastery werken veel communicatieprofessionals met een aandoening of chronische ziekte,” zegt Massop. “Mijn ervaring als werkgever is dat het prettig werkt als medewerkers hun 12 uur over vier dagen verdelen. Zo blijven activiteiten doorlopen, hebben we regelmatig contact met elkaar en kan iemand wezenlijke invulling geven aan een rol als contentspecialist, analist of webcare medewerker. Hierdoor is de productie op één dag bij ons juist hoger dan bij bedrijven die vasthouden aan de traditionele kantoorbaan.” Daarnaast bespaart thuiswerken reistijd, waardoor medewerkers efficiënter met hun uren kunnen omgaan. En zo meer uren kunnen werken dan wanneer ze gebonden zouden zijn aan een kantooromgeving.
“Werkgevers moeten stoppen met de aanname dat mensen die minder dan 20 uur werken alleen geschikt zijn voor randwerk,” stelt Massop. “Veel van hen snakken juist naar uitdagend werk op niveau – werk dat ze eerder fulltime deden, voordat een persoonlijke situatie hen dwong om hun tijd flexibeler in te delen. Er ligt een enorme kans voor werkgevers die dit potentieel herkennen. Mijn advies: zet expliciet in je vacatures dat je openstaat voor klein deeltijdwerk vanuit huis.”
Noot voor de redactie
📊 Bron cijfers CBS: https://www.cbs.nl/nl-nl/cijfers/detail/85786NED
💬 Verhalen van teamleden Webmastery: https://www.webmastery.nl/tag/thuiswerkvoordelen/
💡10 manieren om de kantoorbaan op de schop te nemen: https://www.webmastery.nl/kantoorbaan-op-de-schop/
De persoonlijke verhalen laten zien hoe flexibel werken vanuit huis kansen biedt aan mensen met een aandoening. Foto’s en verhalen uit deze reeks mogen alleen meegenomen worden in een artikel na toestemming.
Voor meer informatie, interviewverzoeken met Margaret Massop of een van de thuiswerkende teamleden van Webmastery, of voor beeldmateriaal, neem contact op met:
📧 Stephanie Kuijers
✉ info@webmastery.nl
📞 073-8509000
🌐 www.webmastery.nl