Werken met een aandoening gaat vaak net anders dan bij gezonde collega’s. Een fysieke of mentale aandoening kost energie, waardoor je de dag soms al start met een batterij die halfleeg is, ook al is mentaal het glas halfvol. 😉 Hoe zorg je ervoor dat je dan niet alleen het einde van je werkdag haalt, maar ook nog een beetje energie over hebt? En dat je niet meer last van je aandoening krijgt? Het liefst juist minder?
Dat een lichaam niet altijd meewerkt, weet ik uit eigen ervaring. In 2019 kreeg ik na lang zoeken de diagnose Ehlers Danlos. Ik heb vaak pijn, vooral in mijn nek, rug armen en handen. Ik slaap hierdoor slecht. Er zijn dagen dat ik opsta, douche, me aankleed en het liefste weer in bed kruip. In het verleden moest ik me echt ziek melden omdat alleen al de rit naar kantoor me zou vloeren. Inmiddels heb ik geleerd om te werken mét een aandoening. Het geeft me nu zelfs energie!
In deze blog deel ik zowel mijn tips, als die van mijn collega’s, waarvan de meesten een chronische aandoening hebben. Overigens zijn de meeste tips net zo goed toepasbaar als je geen klachten of aandoeningen hebt. Sommige kunnen zelfs klachten voorkomen.
Let op je werkhouding
Op kantoor is er vaak al geregeld dat je een goed bureau en dito bureaustoel hebt. Mocht jij net als ik thuiswerken, zorg er dan voor dat je ook hier een goede werkhouding kunt aannemen. Zorg voor een bureaustoel die je kunt verstellen. De armleuningen moeten je ellebogen ondersteunen en je knieën zitten in een hoek van negentig graden. Je zit rechtop in een actieve houding, maar je spieren zijn wel ontspannen. Zorg er ook voor dat je beeldscherm op een hoogte is waarbij je je nek recht houdt.
Krijg je ondanks een goede houding toch klachten, schroom dan niet om een ergotherapeut mee te laten kijken. Wellicht zijn er bij jouw aandoening specifieke aanwijzingen.
Gebruik hulpmiddelen
Inmiddels hebben wij een flink aantal ervaringsdeskundigen op het gebied van ergonomisch werken met een aandoening. Om jouw lichaam niet te belasten, hebben we een aantal tips!
Let op: wat voor de een werkt, hoeft bij jou natuurlijk niet te werken. Een (ergonomisch) hulpmiddel is heel persoonlijk.
Dit zijn de favoriete hulpmiddelen van ons team:
- Een zitbal. Vooral voor mensen met rugklachten kan dit heel fijn zijn.
- Een led-daglicht dat dimbaar is. Dit zorgt voor meer energie!
- Een polssteun, verticale muis en een ergonomisch toetsenbord zorgen ervoor dat je geen (extra) pijn in je armen en handen krijgt.
- Een bril met een blauwe filter is ideaal als je veel achter je scherm zit. Door deze bril kijk je rustiger, je hoeft minder te knijpen en het zorgt voor minder prikkels. Zeker het proberen waard als je slecht slaapt of last hebt van vermoeide ogen!
- Een voetensteun voor als je met je voeten niet aan de grond komt.
Flexibele werktijden
De grootste stap die ik heb gemaakt in mijn balans vinden met werk, is een werkgever vinden die het prima vindt dat ik mijn uren flexibel over de dag en de week verdeel. Zo werk ik op goede dagen vooruit, en doe ik alleen het hoognodige op dagen dat ik me minder goed voel. Elke middag bouw ik een rustpauze in waarin ik even ga liggen. Dit geeft mijn lichaam veel rust en tijd om te herstellen.
Ik heb het geluk dat ik ook nog eens vanuit huis mag (blijven) werken, waardoor er geen energie verloren gaat aan woon-werkverkeer en prikkels van kantoor.
Voorkom vermoeidheid
Welke aandoening of beperking je ook hebt, bijna iedereen heeft last van vermoeidheid. Hierbij is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je batterij niet volledig leeg gaat. Als je namelijk over je grenzen heen blijft gaan, vult je energie zich niet aan en dan zit je straks met een lege batterij. Dat betekent ook weer een langere weg naar herstel. Graag deel ik een aantal tips:
- Let op dat je pauze neemt vóór je moe wordt. Leer de signalen van jouw lichaam kennen en anticipeer daarop.
- Heb je de neiging om te lang door te gaan, stel dan een alarm in na bijvoorbeeld een uur werken en ga weg van je scherm. Maak een kopje thee of knuffel je huisdier. Dit alarm kun je bijvoorbeeld instellen met de software Workrave. Leuk extraatje: het programma biedt ook oefeningen om je spieren te ontspannen.
- Zorg ervoor dat je twee keer per dag een rustpauze neemt van 20 minuten.
- Beweeg! Ga in één van die rustpauzes naar buiten.
Bonustip: doe in je pauze iets waar je energie van krijgt
Wat vind je leuk om te doen? Waar krijg je nou echt energie van? Het is heel makkelijk om achter je laptop te blijven zitten om ‘nog even snel iets af te maken’ of ‘vast vooruit te werken’. Dingen doen waar jij energie van krijgt, is ook heel belangrijk. Want niet alleen van rust gaat jouw energielevel omhoog, ook van leuke dingen doen laadt je batterij weer op. Juist voor mensen die werken met een aandoening, is dit extra belangrijk.
Sommige collega’s bij Webmastery beginnen de dag met een vlotte wandeling en gaan ‘s middags even liggen. Anderen puzzelen, mediteren, sporten of luisteren naar muziek om even op te laden. Zelf vind ik het heerlijk om even buiten te zitten met een kopje koffie of thee.
Vind je het lastig om elke dag tijd vrij te maken en iets te doen waar je van oplaadt? Challenge een of meer collega’s om dit ook te doen. Dit is een goede stok achter de deur en ook nog eens gezellig om met elkaar te delen.
Ga jij deze tips proberen of heb je zelf nog een goede tip? Laat het ons weten op onze Facebook of Instagram.