Sinds ik 10 jaar geleden arbeidsongeschikt werd, ervaar ik mijn leven als een lange voetreis. Het heeft tot 2023 geduurd voor ik weer kon solliciteren. Met in mijn rugzak drie handicaps (de gewichten die een -goed!- paard extra te dragen krijgt bij een race): mijn nog gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid, mijn leeftijd en een gat van 9 jaar in mijn cv.
Lopend langs de kant van de weg
Ik denk bij deze beeldspraak aan een typisch Noord-Amerikaans landschap: een lange rechte weg, die zich uitstrekt tot de horizon, dwars door een uitgestrekt ruig landschap. Geen teken van menselijk leven, behalve je eigen voetstappen en je eigen schaduw. Maar soms wordt de stilte doorbroken en hoor je een auto naderen achter je. Je draait je half om en steekt je duim op, in de hoop dat je mag meerijden. Veel auto’s razen voorbij.
Dit voorjaar werd ik ingehaald door de pick-up truck van Margaret Massop. De open laadbak gevuld met een bont gezelschap dat geanimeerd aan het praten was. Margaret stopte wél toen ik mijn duim opstak. Ze leunde uit het raam en vroeg me waar ik heen wilde. Na mijn antwoord knikte ze. Zij en haar gezelschap gingen niet daarheen, zei ze, maar ik mocht wel een eind meerijden. Met een beetje inschikken van de andere passagiers, was er ook plek voor mij in de pick-up truck.
Meerijden met Webmastery
Margaret is oprichtster van Webmastery, een sociale onderneming waar social media redactie de hoofdrol speelt. Ze timmert graag aan de weg -als ze er niet overheen rijdt- . Met haar #kantoorbaanopdeschop, haar bijzondere bijzonder verlofregeling bij uitvaarten en met de Tiny Work Resorts: prikkelarme tiny houses voor thuiswerkers.
Zelf ben ik niet zo gek op het korte en kortdurende van social media. Ik schrijf liever lange teksten voor blogs, websites of white papers. “Daar heb ik niet altijd werk in”, gaf Margaret aan bij mijn sollicitatie. Ook de andere medewerkers met wie ze mij liet praten wezen me daarop. Maar mensen die door omstandigheden niet makkelijk aan een baan komen, willen ze bij Webmastery graag helpen. Al is het ‘maar’ om werkconditie op te bouwen en het gat in je cv te dichten. Daarom mocht ik meerijden. We zouden wel zien hoever.
Webmastery heeft geen kantoor. Iedereen werkt vanuit huis, of vanwaar het ook maar ‘t beste uitkomt. Hierdoor kan Webmastery gelijkwaardige kansen bieden aan mensen die niet 100% te gieten zijn in die strakke vorm voor reguliere banen.
Er wordt gewerkt vanuit een basis van vertrouwen. Iedereen werkt naar eigen vermogen en vaak ook op eigen tijden. Online en soms offline. Toch is er geen enge app die om de 10 minuten een screenshot van je scherm maakt om te zien of je echt wel werkt.
Wat je als werkgever geeft, krijg je terug. Margaret ook. Ik heb nooit eerder zo’n leuke, positieve groep van harde werkers als collega’s meegemaakt.
Het scheiden der wegen
Ook nu mijn contract ten einde loopt is het verschil met vorige werkgevers groot. Ik heb voorheen gewerkt als IT-specialist in de transport- en zorgbranches. Daar gold: weg is weg. Uit het oog, uit het hart. Bij Webmastery hebben mijn begeleiders en ik meermalen gesproken over wat ik graag wil en ik mocht nog meedoen aan een persoonlijk assessment om te zien wat mijn sterkste kanten zijn. Want in hun grote netwerk zou zich wel eens een passende kans voor mij kunnen voordoen…
Nu scheiden onze wegen zich. Margaret en haar team van pakweg 35 mensen rijden door en ik reis voorlopig weer te voet verder.
Mijn volgende baan hoeft niet per se bij een ‘sociaal ondernemer’ te zijn, maar zeker wel bij een ‘sociale ondernemer’!