Meer aandacht voor duurzaamheid en zorgen over onze lichamelijke en mentale gezondheid. Dat zijn twee ‘macro’-trends in de wereld van 2024. Donderdag 17 oktober doken we samen met Hans van der Meulen (Digital Marketing Lounge) innl trends, met name die op social media. We leerden alles over big tech, veranderingen in SEO en de groeiende invloed van influencers. Ook benieuwd naar hoe socialmedia-land zich ontwikkelt?
De ontwikkelingen online komen voort uit een aantal grote veranderingen die nu wereldwijd spelen. Hans somt ze op: mensen reizen veel meer dan vroeger. Enerzijds wereldwijd, wat mogelijk is door vliegtuigen en lange-afstandstreinen. Aan de andere kant ook nationaal en regionaal. We hebben meer te besteden dan in tijden die achter ons liggen. Het aandeel oudere mensen groeit ( = vergrijzing). Bovendien zien we dat het traditionele gezinsmodel minder vanzelfsprekend is: er zijn meer singles, alleenstaanden en éénoudergezinnen. Het is minder een taboe om niet getrouwd te zijn. Tenslotte zijn we meer ‘woke’, bewuster: duurzaamheid krijgt meer aandacht en we maken ons zorgen over lichamelijke en geestelijke gezondheid.
“We leven in VUCA-wereld”, vat Hans samen. “Waar dat voor staat? Volatile (snel veranderend), uncertain (onzeker), complex en ambiguous (vaag/dubbelzinnig). Zeker in deze wereld zijn trends belangrijk.” Wij denken alleen dat er misschien nog vaker sprake is van hypes: een golf van (social)media aandacht voor een bepaald onderwerp of gebeurtenis die heel kort duurt. Een trend daarentegen duurt langer en wordt veroorzaakt door economische, financiële of maatschappelijke factoren.
Context voor trends belangrijk
Voor trends moet je inzicht hebben in waar je doelgroep zit en wat je doelgroep interessant vindt, zo legt Hans uit. Hij haalt als voorbeeld de Pokémon-Go-fans aan. “Bij het grote publiek was het in 2016 een hype, alleen voor een harde kern werd het een jarenlange trend. Zij spelen het tot op de dag van vandaag. Veel platforms maken winst door diensten gratis aan te bieden, met een betaalde premium-versie. “Neem Dropbox: er zijn heel weinig mensen die ervoor betalen, maar toch gaat het de Amerikaanse firma voor de wind.”
Kortom, de context voor digital is enorm belangrijk. Volgens marketing-expert Hans zijn er een aantal trends online die de aandacht verdienen.
Big Tech
Er zijn een paar platforms die iedereen heeft: WhatsApp, Facebook, LinkedIn, Instagram en TikTok. Niemand kan meer heen om de producten van Apple, Meta en Microsoft. De laatstgenoemde heeft als groot voordeel dat het gediversifieerd is op iedere device. De afgelopen jaren zag je wel wat social media ten tonele verschijnen, maar die verdwenen ook weer haast geruisloos van het toneel na een tijdje. Je hoort nu bijvoorbeeld niemand meer over Clubhouse.

SEO wordt Answer Engine Optimalization
Over SEO kunnen we duidelijk zijn: Google is overduidelijk marktleider en niet te verslaan. Door de jaren heen zijn de spelregels (algoritmes) van Google continu aan verandering onderhevig geweest: de belangrijkste ontwikkeling is dat ze prio geeft aan mobile. Is de mobiele versie van je site niet in orde? Dan krijg je geen SEO-score meer en is je site niet vindbaar via de Google-zoekmachine. Verder: waar je in het eerste jaar van covid écht nog moest doorklikken naar sites voor antwoorden, kreeg je vanaf het tweede jaar van de epidemie ineens de antwoorden in Google zelf. Hierdoor steeg het aantal Zero Search Results tot recordhoogte: mensen zoeken meer, maar klikken minder vaak op zoekresultaten.
Specialiseren in Search Answer Optimalization is volgens Hans dé manier om met deze trend om te gaan. Hoe zorg je ervoor dat jij zo goed mogelijk antwoord geeft op vragen van zoekers? Hoe komt jouw antwoord in Google te staan?
Invloed influencers groeien
De bn’ers van de moderne tijd: influencers die een grote volgersschare hebben op social media. De bekendste onder wat oudere mensen (30+’ers), waaronder ik zelf: Enzo Knol. Maar er komen er steeds meer. Het zijn mensen die invloedrijk zijn met hun mening over een bepaald onderwerp, die veel volgers hebben en vaak samenwerken met gevestigde bedrijven. Bijvoorbeeld door kleding te dragen van kledingmerken of shampoo te gebruiken van een bepaald merk. Ze willen liever aangesproken worden als ‘content creator’ en kunnen met hun invloed je merk maken… of kraken.
Van e-commerce naar social-commerce
Marketing via websites verdwijnt naar de achtergrond, social media vervullen in toenemend tempo de rol van saleskanalen. De grote socialmedia-platforms waar wij mee werken, zijn advertentie-verdienmodellen. LinkedIn geeft bijvoorbeeld vaak gratis advertentiebudget weg. Omdat ze weten dat adverteren enorm bijdraagt aan organisatiedoelstelling. Hierdoor hoopt ze bedrijven over de streep te trekken om zelf te investeren in advertenties en boosts van posts. Organische posts komen daarentegen minder makkelijk op de tijdlijn van mensen: slechts 3% van je volgers krijgt in eerste instantie een vertoning. Daarna bepaalt Facebook aan de hand van hun gedrag hoe het bericht verder wordt verspreid. Mensen vragen om te reageren of te delen, kan dus ervoor dat je berichten meer beeldschermen weten binnen te dringen.
Interactie is de ‘key’ voor betere bereikcijfers, maar hoe werkt dat? “Bij Facebook werken likes en doorsturen enorm goed; bij LinkedIn juist commentaren.”
Social media voor binnenhalen, nieuwsbrief en site voor binden
We krijgen als tip mee om social media vooral te gebruiken om nieuwe volgers binnen te harken. De bekende spreker op het gebied van sales, marketing en leiderschip Marcus Sheridan vertelt ons daarover: “Je wint het vertrouwen van potentiële klanten door:
- Al hun vragen te beantwoorden;
- al hun zorgen weg te nemen.
Dit doe je door de online content die je maakt toe te spitsen op je doelgroep. Schrijf voor hen. Heb je mensen eenmaal verleid met jouw content? Leid ze dan zo snel mogelijk naar je site en zorg ervoor dat ze zich inschrijven voor je nieuwsbrief. Dit kan door ze een cadeautje te geven voor hun inschrijving, bijvoorbeeld een whitepaper. De digitale newsletter is ideaal om mensen te binden en het doet het goed voor een marketinginstrument. Zo opent 30 tot 40% mensen de nieuwsbrief, een huge aantal in vergelijking met die 3% vertoningen die Facebook biedt.

Mobile, mobile, mobile
In mijn jeugd, de jaren ’90 kon ik het me nog niet voorstellen: waarom zou je ieder minuut van de dag bereikbaar willen zijn? Waarom zou je een telefoon voor iets anders willen gebruiken dan bellen? Tijdens mijn studententijd trilde ik van enthousiasme nadat ik mijn eerste WhatsAppje had verstuurd. “Wow, wat knap!” Niet wetende dat we anno 2024 miljoenen appjes verder zouden zijn en mijn telefoon de gedownloade apps haast niet meer aankan. Alles doen met je telefoon is nu meer regel dan uitzondering. Kropen we tot een aantal jaar geleden nog achter een laptop als we meer wilden lezen online, nu doen we alles, maar ook alles met de telefoon in de hand.
Gevolg voor jou als organisatie is dat je altijd moet denken aan het mobiele gedeelte. Hoe ziet je content er uit op een iPhone of een Android?