Eerder schreef ik in de blog De superpower van de #hashtag ontrafeld over waarom je op de verschillende kanalen het bekende hekje móet gebruiken. Deze keer zoom ik in op het fotomedium Instagram. Hier gebruik je hashtags niet alleen voor mensen, maar des te meer voor het big-system! Scrol snel verder om alles te leren over hashtags op Instagram.
Allereerst, wat zijn hashtags? Het zijn verzameltags die je op social media gebruikt om bepaalde content in te delen binnen bepaalde categorieën. Dit geldt voor alle social media, maar hashtags op Instagram hebben de meest dominante functie. Kort door de bocht helpen ze:
- De gebruiker om content over een specifiek onderwerp te vinden
- Het algoritme om te begrijpen waar je bericht over gaat
- Het bereik: om meer mensen je beelden te laten zien en zo meer likes te krijgen
- Om mee te liften op een trend.
Hashtags als SEO
Vroegâh waren hashtags op Instagram vooral nice voor de scrollers: ze konden én kunnen een specifieke tag volgen. Bijvoorbeeld van een interesse, kledingmerk of een bekend persoon. Zodra een persoon of een organisatie die hashtag gebruikt, kunnen ze met één klik een hele lijst ervan oproepen. Handig!
Deze tijd is nu voorbij. Tegenwoordig gebruik je #hashtags des te meer voor het algoritme. Zeg maar het systeem dat op de achtergrond draait en bepaalt wie en wanneer je content ziet. Je vertelt ermee waarover je bericht gaat, waardoor het aan een groep mensen wordt getoond voor wie het interessant is: een bepaalde niche. Dit zijn lang niet altijd volgers. Sterker nog, in analyses zie ik weleens dat het aandeel niet-volgers op 60% uitkomt. Hoe relevanter je hashtag voor een bepaalde doelgroep, hoe groter dit aandeel kan zijn.
De vergelijking van hashtags op Instagram met SEO op Google is snel getrokken. Je zorgt ermee dat je hoger in resultaten op het fotomedium komt. Kan je bereik ermee opkrikken en meer volgers trekken. Zodra al jouw berichten interessant zijn voor een bepaalde groep mensen is de drempel om op de volgknop te drukken al veel lager.
Hoe maak je een effectievere strategie voor hashtags op Instagram?
Kortom, met hashtags word je eerder geïndexeerd door het algoritme. Ben je beter vindbaar, zeker voor mensen die je (nog) niet volgen. Heb je dus weinig volgers en likes? Een eerste stap kan zijn om een effectieve hashtag-strategie op te zetten. Hoe ga daarvoor te werk:
Doe onderzoek naar je doelgroep
Zoals met alles in de communicatie richt je jouw boodschap op een bepaalde doelgroep. Zorg ervoor dat je weet voor wie je schrijft. Gebruik niet zomaar allerlei hashtags die jij leuk vindt, maar verdiep je in die doelgroep. Bezoek Instagram-profielen van mensen. Welke hashtags gebruiken ze zelf? Welke tags volgen ze? Vaak kun je daarover veel vinden. Vervolgens maak je een vertaling naar jouw organisatie: welke hashtags zijn relevant voor de content die jij deelt? Maak daar een lijst van, zo hoef je nooit meer te zoeken en in je geheugen te graven.
Kies voor relevantie
Heel verleidelijk hoor, van die super-algemene hashtags, zoals: #instacool, #happy, #selfie of #love die superveel volgers hebben. Je bent bij ‘recent’ zo weer verdwenen; de hashtag #love heeft nu bijvoorbeeld maar liefst 1.6 miljard posts. Om vervolgens bij de tab ‘populair’ terecht te komen heb je meestal te maken met veel grotere concurrenten. Je kunt daarom beter gaan voor tags die echt bij je doelgroep passen, relevant zijn én niet teveel posts hebben. Hierdoor kom je makkelijker bij de populaire posts en blijf je er ook langer staan.
Spiek bij de buren
Je hoeft niet alles zelf te bedenken, misschien zijn er ook andere organisaties actief op jouw onderwerp. Organisaties met veel meer Insta-ervaring. Je kunt dan goed kijken naar welke hashtags op Instagram zij gebruiken. Welke zijn ook relevant voor jou? En: op welke kun je ook echt scoren?
Kies daarbij voor #hashtags in de taal van jouw doelgroep. Veel Engelse of Duitse termen schieten het doel voorbij, als jouw doelgroep 100% Nederlands is.
Gebruik een tool
Geheimpje: ik doe het nooit, omdat meestal duidelijk is voor welke doelgroep we schrijven. En we zo een heel eind komen. Maar zit je echt met je handen in het haar over welke hashtags je wilt gebruiken? Er zijn tools op de markt die je helpen, zoals de generator van Canva die aan de hand van een vraag allerlei hashtag-suggesties geeft. Een andere goede is Tagsfinder.
Test ze uit
Probeer het eens uit. Zoals ik laatst tegen een opdrachtgever zei: het is voor mij ook iedere keer weer ontdekken. Je kunt bij iedere post 30 hashtags gebruiken. Wij adviseren om er minstens 5 te gebruiken, bij voorkeur 7-10. Je kunt ook zorgen voor afwisseling. Als je dan merkt dat een bepaalde combinatie errug goed werkt, sla je deze op, zodat je volgende keer kunt copy-pasten.
Naast hands-on diensten helpen wij onze opdrachtgevers ook met strategie, een hashtag-strategieplan maakt hier onderdeel van uit. Kun jij ook goed advies gebruiken? Neem contact met ons op. Al vele opdrachtgevers gingen je voor.