In 2012 startte ik Webmastery; een social enterprise waar medewerkers die niet veel op kantoor kunnen werken vanuit huis social media en webredactie verzorgen voor opdrachtgevers. Niet wetende dat vijf jaar later ook mijn eigen zus Sandra – die al 18 jaar arbeidsongeschikt was! – in dienst zou treden.
Per 1 maart is Sandra na een werkervaringsplaats officieel in dienst getreden bij Webmastery. Ze had zelf nooit verwacht dat ze weer zou kunnen werken en is supertrots op haar baan bij Webmastery. Afgelopen woensdag hebben wij dit samen gevierd met een etentje. Een mooi moment om haar contract te ondertekenen.
Angélique was de inspiratie van Webmastery
Het was Angélique die mij in 2012 inspireerde tot het oprichten van Webmastery. Ik leerde haar kennen als vrijwilliger en ontdekte bij haar een talent voor schrijven en beeldbewerking. Ze zat echter al 20 jaar met het stempel arbeidsongeschikt thuis, door pleinvrees. Zonde vond ik dat. Dus ik besloot haar verder op te leiden en aan te nemen, als social media medewerker en contentmanager.
Ik vond het geweldig om te zien hoe goed werken haar deed, en voor de energie die ik er in stak, kreeg ik er de meest loyale medewerker voor terug. Ik kreeg de smaak te pakken en na haar volgden nog acht mensen ‘met een arbeidsbeperking’, zoals dat heet.
‘Huisgebonden’ communicatiepro’s
Pas vorig jaar viel er een kwartje; ook mijn eigen zus pastte in het profiel van Webmastery.
In het begin zocht ik vooral naar mensen die écht huisgebonden waren, door bijvoorbeeld een angststoornis of fysieke beperking. En die een opleiding Communicatie, Marketing of Journalistiek gevolgd hadden. Een andere hbo-opleiding mag ook, maar dan moeten ze veel ervaring hebben, eventueel als vrijwilliger. Maar door de jaren heen verschoof die focus naar mensen die hetzelfde geschoold zijn, maar niet meer per se huisgebonden. Ik heb een aantal medewerkers die door een chronische ziekte vooral niet langere tijd achter de pc kunnen zitten, of juist snel moe worden van veel prikkels en daarom graag vanuit huis werken. Juist deze mensen vinden het heerlijk om hun uren over de dag en de week te verdelen, wat perfect past bij social media werk.
Van vrijwilligerswerk naar een werkervaringsplek
Sandra is dus niet echt huisgebonden, maar ze past wel bij het nieuwe profiel. Na een opleiding Marketing is ze gaan werken, maar kreeg op haar 26-ste een auto-ongeluk. Door ‘niet aangeboren hersenletsel’ kon ze niet meer goed tegen drukte. Ook haar slechte zicht en gehoor maakte het lastig. Re-integreren na het ongeluk mislukte en zo werd ze 100% afgekeurd.
In de jaren na het ongeluk deed ze soms een beetje vrijwilligerswerk, onder andere als webcare-medewerker voor het Wereld Natuur Fonds. Ze hielp mij zo nu en dan met facturen versturen voor Uw Stamboom Online, of deed de helpdesk in mijn vakantie, maar meer kon ze qua energie niet aan. Vorig jaar merkte Sandra echter dat ze iets meer energie had. Ze wijdt dit zelf aan het aanvullen van een Vitamine-D tekort. Daarbij gaat haar zoontje inmiddels naar het voortgezet onderwijs. Ook dat geeft meer ruimte.
Van werkervaringsplek naar een betaalde baan
Sandra is altijd groot fan geweest van mijn bedrijf en gaf vorig jaar aan zelf ook als medewerker een project te willen oppakken. Ze had zelf nog geen concreet idee wat ze dan graag wilde doen. Ik besloot te gaan kijken of ze talent had voor social media. Ik wist ondertussen dat het voor mensen die re-integreren belangrijk is om klein te beginnen, dus we zijn begonnen met een werkervaringsplek van één uur in de week. En omdat ik weet dat zij niet tegen de druk van een opdrachtgever kon, gaf ik haar de social media van mijn eigen website Uw Stamboom Online. Ik vroeg haar om elke week minimaal één bericht op Facebook te plaatsen.
Vol enthousiasme begon Sandra, en ze bleef doorgaan en doorgaan. Haar tactiek is om, als ze energie heeft, berichtjes vooruit te maken. Daardoor voelt ze nooit de druk die haar bij het re-integreren fataal werd. In het najaar heeft ze naast de, inmiddels, normale werkzaamheden ook het programma Verborgen Verleden verslagen op Twitter. En ze volgt nu een LOI-cursus Taal en Stijl.
Een baan om energie van te krijgen
Het aantal uur dat Sandra werkt is langzaam gestegen tot 6 uur per week, tot haar eigen verbazing. Ze krijgt nu energie van werken, door de leuke reacties van gebruikers van Uw Stamboom Online, het contact met haar collega’s en de kick die je krijgt als je ziet dat zelf bedachte spreuken en berichten worden geliked en gedeeld. “Het is goed voor m’n zelfvertrouwen. Ik werk weer, ik tel weer mee!”