Foodfotografie is een hele kunst. Wij wilden graag de kneepjes van het vak leren, maar sowieso ook beter worden in het fotograferen voor social media. Daarom volgden we een online workshop van Eef Ouwehand. Ik deel graag wat tips en trucs om tot een prachtige – en smakelijke – foto te komen. Zo word ook jij een pro in foodfotografie!
Je kent het vast wel… Je zit lekker in een restaurantje te eten (oké, nu tijdens corona even niet), je krijgt zo’n mooi opgemaakt bordje met heerlijkheden voor je neus en je wilt voor het opeten nog éven een foto maken om ook je connecties op social media mee te laten genieten… Of jaloers te maken natuurlijk. 😉 Maar, dat valt tegen! Het ziet er op je schermpje niet zo smakelijk uit, het is te donker, het bord schittert of de kleuren van je eten komen niet mooi uit.
Wil je voortaan beter voor de dag komen, of gewoon lekker thuis creatief aan de slag gaan met foodfotografie? Lees dan mijn blog en laat je inspireren.

Een goede voorbereiding is het halve werk
Allereerst maak je een afweging wat voor camera je gebruikt. Mocht je nu inderdaad ergens uit eten gaan, dan is de camera op je smartphone de meest voor de hand liggende keuze. Want de beste camera, is nu eenmaal de camera die je bij je hebt. Maar Eef benadrukt ook haar voorkeur voor het gebruik van de smartphone als je thuis bent, omdat het makkelijk, licht en snel is. Je maakt de foto op je smartphone, bewerkt ‘m eventueel met een app en je kunt gelijk posten.
Als je je met foodfotografie helemaal creatief uit wilt leven vanuit huis, of in een studio, geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Doe inspiratie op. Het internet barst van de prachtige foodfoto’s. Kijk maar eens op Pinterest, maar ook op blogs en op Instagram. Vergeet ook zeker leuke tijdschriften voor foodies of een mooi kookboek niet.
Maak een moodboard
Goed voorbereiden doe je met een moodboard. Je kunt ouderwets met de schaar en prittstift aan de slag, maar dit kan natuurlijk ook heel goed online. Maak bijvoorbeeld een (privé)board aan op Pinterest en pin per type foto die je wil maken alles wat je aanspreekt. Kijk maar eens naar het moodboard van Margaret.
Let daarbij op kleur, op sfeer en op wat voor eten. Ga je voor hele donkere, moody foto’s of hou je juist van licht en fris? Wat voor eten kies je? Spreken toetjes je aan of ga je voor de variaties in kleur van verschillende soorten groente en fruit? Wil je een statisch stilleven of juist beweging in je foto, zoals het schenken van een saus of het aansnijden van zo’n heerlijke brownie die nog vloeibaar is van binnen… (loopt het water je al in je mond?)
Tips voor foodfotografie
Ok, je hebt je keuze gemaakt, je weet wat voor soort foto je wilt maken. Dan deel ik nu enkele fotografietips voor een goede uitvoering van je idee.

- Maak gebruik van natuurlijk licht. Kijk waar het licht vandaan komt en naar het tijdstip van de dag. Gebruik indirect licht, dus vermijd direct zonlicht. Ga op zoek naar de beste plek in huis, bijvoorbeeld naast een groot raam. Draai op dezelfde plek ook eens 90 graden en kijk hoe anders het licht dan op je eten valt.
In de workshop kregen wij een leuke oefening met een sinaasappel: om de juiste plek in huis van dat moment te vinden maak je op verschillende plekken een foto. Op de beste plek valt natuurlijk licht op zo’n wijze op de sinaasappel dat je zowel licht als schaduw hebt. Het natuurlijke licht op de sinaasappel maakt het beeld fris en dynamisch. - Kies het juiste perspectief. Dit is de hoek en de richting waarvandaan je de foto neemt. Maak ‘m bijvoorbeeld recht van boven (een flatlay), vanuit een schuine hoek of juist recht van voren. Wij oefenden met een croissantje en ontdekten zo dat je heel ander beeld krijg vanuit verschillend perspectief. Wist je bijvoorbeeld dat je met een foto van voren meer dimensie erin krijgt? Terwijl een croissantje van bovenaf eerder plat lijkt. Maar met een flatlay kun je juist weer een heel creatief beeld maken. De les die we hebben geleerd: probeer altijd de drie verschillende perspectieven uit en kijk wat werkt.

- Maak een goede compositie. De compositie is dat wat je kiest om te fotograferen in relatie tot de rest van het beeld. Maak gebruik van allerlei fotografie-handigheidjes: de regel van derden (verdeel je beeld denkbeeldig in drie rijtjes van drie vlakken, en zet je onderwerp op het snijpunt van twee vlakken), symmetrie (links en rechts zijn gelijk) of negative space (een lege ruime naast je voorwerp om een leuke tekst of gedicht op te zetten). Experimenteer ook eens met leuke (natuurlijke) kaders in je beeld en let erop dat je horizon altijd recht is.
- Kies een neutrale achtergrond. Probeer vooral rust te creëren in je beeld, en verwijder items die er niet toe doen, maar alleen maar afleiden van je onderwerp. Heb jij al leuke ideeën voor je achtergrond? Wat dacht je van een mooie houten snijplank, een placemat of misschien zelfs wel een betonnen vloer?
- Kies je props. Dit zijn voorwerpen naast je hoofdonderwerp, om het beeld op te leuken. Maar overdrijf zeker niet, de aandacht moet vooral naar je eten gaan. Denk aan bestek, servies, mooie bakjes of kopjes… Mijn persoonlijke favoriet is een ingrediënt uit het gerecht dat je wilt fotograferen ernaast leggen. Bijv. broccolisoep met een struikje broccoli ernaast, dan weet je gelijk om wat voor soep het gaat. Ook verse kruiden doen het goed!
- Let op de presentatie van het eten. Het spreekt misschien wel voor zich: vermijd storende schaduwen, geen vieze spetters of half gesmolten ijs. Experimenteer eerst met de compositie, props en perspectief. En maak dan pas je eten klaar. Ga daarna snel te werk.
Zo, dat zijn al heel veel tips waarmee je lekker aan de slag kunt. Experimenteer en oefen erop los, en voor je het weet heb je een beeld dat al (bijna) mooi genoeg is om te delen met de buitenwereld.
De finishing touch met bewerkingsapps

Ben je bijna tevreden over je foto, maar nog net niet helemaal? Voor de finishing touch zijn er volop bewerkingsapps waarmee je alle kanten op kunt. Zoals een app waarmee je helderheid, contrast en witbalans kan aanpassen. Maar ook apps waarmee je een filter kunt toevoegen. Dit zijn vooringestelde bewerkingen en zie je bijvoorbeeld veel op Instagram. En tenslotte zijn er apps waarmee je kunt retoucheren: een storend puntje of vlekje weghalen of een achtergrond mooi wazig maken.
Natuurlijk zijn er veel van dit soort bewerkingsapps, zowel gratis als betaald. Ik kan me voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom enkele tips voor apps:
- Snapseed. Deze app van Google is een bewerkingsapp waarmee je alle kanten op kunt. Maar er zijn nog veel meer van dit soort apps, zoals A Color Story of Camera+2.
- Focos. Hiermee kun je de scherptediepte van de achtergrond verminderen. Een scherpe voorgrond en een wazige achtergrond, dus!
- Photo Retouch. Hiermee kun je storende vlekjes eenvoudig wegpoetsen.
We hebben in ieder geval veel geleerd tijdens de workshop foodfotografie en volop inspiratie opgedaan om de komende tijd verder te oefenen met het maken van foodfoto’s en andere foto’s voor social media. Zoals met de fotogenieke chocolaatjes, die we opgestuurd kregen door mede social enterprise Ctaste na een sociale online veiling. En na het fotograferen hebben we ze natuurlijk lekker opgegeten. 😉