Janneke heeft een baan van 32 uur in de week. Niets bijzonders voor een dertiger, zou je denken. Toch heeft het haar jaren gekost om een manier te vinden om zo’n bijna fulltime baan vol te houden. Want vastlopen in werk was nogal de rode draad in het eerste deel van haar loopbaan. Totdat zij bij Webmastery terechtkwam en ging profiteren van de voordelen van thuiswerken.

Janneke: ‘Achteraf gezien was het niet zo raar dat ik steeds onderuit ging. Door het syndroom van Gilles de la Tourette en een vorm van autisme ben ik snel overprikkeld. Door drukte in de trein was ik vaak al moe voordat mijn werkdag startte. En op kantoor raakte ik snel uit mijn doen door de geluiden om mij heen en alle collega’s die tussen het werk door sociaal deden.
Ik kan niet zo snel schakelen tussen serieus aan het werk of een gezellig gesprek voeren. De hele dag was ik bezig mijn aandacht te verdelen en aan alle verwachtingen te voldoen. Met vaak migraine en oververmoeidheid tot gevolg.
#thuiswerkvoordelen
Door de maatregelen tegen het coronavirus moest opeens heel Nederland thuiswerken. In de berichtgeving hierover werd vaak het negatieve benadrukt: van beeldbelmoeheid en veel afleidingen tot aan een sociaal isolement. Wij werkten al vanuit huis lang voordat het coronavirus bestond. Voor onze medewerkers, die vaak een chronische aandoening of beperking hebben, is het een uitkomst. In deze interviewreeks #thuiswerkvoordelen benadrukken wij de voordelen van het thuiswerken. Voor werknemers in het algemeen, en mensen met een arbeidshandicap in het bijzonder.
Een gouden match
Webmastery kwam op mijn pad, het idee van thuiswerken klonk aantrekkelijk. Ik wilde het wel een kans geven. Maar dat het de gouden match zou zijn, zag niemand aankomen en ikzelf al helemaal niet. “Ik kan echt niet meer dan twaalf uur in de week werken hoor”, zei ik toen ik aangenomen werd. Dat was geen probleem.
Ik begon met vier uur webcare in de week, om de uren rustig op te bouwen. Voor mijn gevoel was dat weinig, ik wilde sneller en meer. Mijn werkgever Margaret gaf me voldoende uitdagingen, maar trok af en toe ook aan de rem. Eerst maar eens een tijdje kijken hoe het gaat en zien of ik ook continuïteit kan bieden.
Voordelen van thuiswerken
Ik bleek veel feeling te hebben voor webcare, maar kreeg ook de kans om mijn schrijftalent te laten zien. Ik mocht aan de slag met socialmediaberichten en websiteteksten voor opdrachtgevers. Spannend? Dat zeker. Maar ik had al snel de slag te pakken. En omdat ik thuiswerk, hoef ik niet steeds mijn aandacht te verdelen. Ook kan ik mijn eigen werktijden bepalen. Ik merk dat ik op mijn best ben als ik ‘s middags en ‘s avonds werk. Zo krijg ik routine in m’n dagen, alleen niet met de gebruikelijke kantoortijden.
Na minder dan een jaar zat ik al op 28 uur in de week en dat ging super. En nu werk ik zelfs 32 uur. Op kantoor zou dat never nooit lukken. Wat ben ik blij dat ik in een tijd leef dat thuiswerken mogelijk is. Anders zou ik nu nog steeds afhankelijk zijn van mijn Wajong-uitkering. Terwijl mijn droom altijd was: mijn eigen geld verdienen. Autonoom zijn en deelnemen aan de maatschappij.
Keihard geknokt
Ik merk dat niet iedereen thuiswerken serieus neemt. Soms kom ik samen met mijn man bij mensen over de vloer en wordt er alleen naar zijn werk gevraagd. Alsof mijn baan minder telt, omdat ik het vanuit huis uitvoer. Ik doe verantwoordelijk werk voor niet de minste opdrachtgevers. Dan maakt de plek waar ik werk, toch helemaal niet uit? Ik ben extra trots op mijn thuiswerkbaan. Omdat succesvol zijn in mijn baan nooit vanzelfsprekend is geweest. Ik heb er keihard voor geknokt.’
Janneke Kaim (34) werkt sinds 2016 bij Webmastery als online redacteur en webcare-expert. Wil je meer over haar lezen? Bekijk dan haar medewerkerspagina.