Instagram introduceert een nieuwe functie: ‘Instagram Stories’, of zoals het in de Nederlandse app heet: ‘Instagram Verhalen’. De functionaliteit is duidelijk geïnspireerd door Snapchat en biedt kansen kansen voor bedrijven en organisaties.
Instagram verhalen
Met de nieuwe functionaliteit ‘Instagram Verhalen’ kunnen gebruikers op Instagram dagelijkse momenten delen die in een diavoorstelling getoond worden en na 24 uur gewist.
Instagram vs Snapchat
Instagram heeft zich duidelijk laten inspireren door Snapchat, het sociale media kanaal dat populair is onder jongeren. 64% van de jongeren is actief op Snapchat. Daar is ‘Verhalen’ de meest gebruikte functionaliteit. Net als op Snapchat kunnen op Instagram nu foto’s en video’s met eventuele illustraties en tekst tijdelijk weergegeven worden als diavoorstelling.
Met de nieuwe dienst speelt ook Instagram in op de trend om gebruikers meer bewegend beeld te laten delen. Het tijdelijk aanbieden van content creëert een ‘onder ons’-idee, dat zorgt voor meer engagement.
Verhalen voor organisaties
‘Instagram Verhalen’ biedt een mooie kans voor bedrijven en organisaties die volwassenen als doelgroep hebben. Zij kunnen nu Snapchat-functionaliteiten gebruiken op een sociaal media kanaal waar een groter deel van hun doelgroep zit. Ook Instagram is populair onder jongeren: 72% heeft een Instagram-account. Maar ook de groep Millennials (20-35 jaar) gebruikt het steeds vaker: 38% maakt actief gebruik van Instagram.
Voor organisaties zijn ‘Instagram Verhalen’ en Snapchat zijn vooral geschikt voor kijkjes achter de schermen. Op deze manier kunnen volgers betrokken worden bij het merk. Zet ‘Instagram Verhalen’ bijvoorbeeld in:
#1 Voor sneak peeks
‘Verhalen’ zijn geschikt om sneak peeks te geven. Zo heeft Walibi Holland op Snapchat in ‘Mijn Verhaal’ de nieuwe achtbaan ‘Lost Gravity’ gepromoot voordat deze in gebruik werd genomen. Door deze filmpjes alleen via ‘Mijn Verhaal’ te delen waar het maar 24 uur te zien was, en niet via andere sociale media kanalen, was er sprake van exclusieve content.
Wil je ‘Verhalen’ inzetten als sneak peek? Maak bijvoorbeeld selfies en leuke foto’s tijdens de productie van een nieuwe commercial. Plaats deze content pas op andere social media kanalen nadat deze te zien is geweest in ‘Verhalen’.
#2 Om de mensen achter je organisatie te laten zien
Door je volgers een kijkje achter de schermen te geven, laat je als bedrijf zien wie je echt bent. Hierdoor zullen volgers zich eerder verbonden voelen met je merk. Zo zet Radio 538 foto’s van activiteiten die in de studio gebeuren online, die de luisteraar anders niet zou zien.
Maak dus als organisatie eens foto’s waarbij je medewerkers ook in beeld komen. De kwaliteit van de foto’s hoeft niet hoog te zijn. Juist amateuristische beelden worden als authentiek ervaren.
#3 Als second screen
Als organisatie is het vooral leuk om kijkjes achter de schermen te geven tijdens evenementen en/of tv-programma’s waar de organisatie bij betrokken is. Zo werd Snapchat ook ingezet tijdens het tv-programma Zapp Your Planet.
Deel tijdens tv-programma’s niet alleen datgene wat mensen thuis ook kunnen zien, maar biedt iets extra’s. Maak bijvoorbeeld een filmpje waarin je de gasten van het tv-programma extra vragen stelt. Ook bij evenementen kan ‘Verhalen’ ingezet worden als second screen. Ook leuk: maak een verhaal van de opbouw van het evenement, dat benadrukt hoeveel mensen hard werken om van een evenement een succes te maken.
Webmastery op Instagram
Uiteraard hebben wij bij Webmastery ‘Instagram Verhalen’ direct uitgeprobeerd. Angélique en Margaret hebben tijdens het Skypen een verhaal gecreëerd. We vinden het een leuke functie, hoewel we wel moeten wennen aan het gebrek aan mogelijkheden om de foto vooraf goed voor te bereiden of achteraf te bewerken.
Benieuwd naar de Instagram-Verhalen van Webmastery? Volg ons dan op Instagram. En klik op ons logo bovenin je startscherm. Laat ons vooral weten wat je ervan vindt.